Dulce de Leche

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Dulce de Leche

Bericht door Leo » 28 dec 2008, 11:20

Dulce de leche (gecondeseerde melk)
Afbeelding
Afbeelding

Om van de melk "caramel" te maken is heel eenvoudig.
Zet de steamer op 100 graden stoom. Zet het blikje erin en lekker laten stomen. Aflaten koelen dan pas openmaken.
Ik zou niet adviseren om dit warm te openen. Weet niet wat er dan kan gebeuren. Je kan het ook koken in een pan met water en deksel erop.
Zelf maak doe ik dit door het ijs. Heerlijk!

info:

Gecondenseerde melk is koemelk waarbij onder toevoeging van suiker een deel van het water aan de melk is onttrokken. De suiker werkt als conserveermiddel, daarom is steriliseren niet nodig. Het product is zeer lang houdbaar.

Gecondenseerde melk wordt vermeld in het oer-recept van muesli.

De uitvinding van gecondenseerde melk wordt toegeschreven aan de Amerikaan Gail Borden die er in 1856 patent op verwierf.

Gecondenseerde melk wordt verkregen door het indampen van melk. Dit gebeurt in een 7-trapsindamper. De melk stroomt in de eerste indamper aan de bovenkant naar binnen en wordt via meerdere pijpjes naar beneden geleid door zwaartekracht. De binnenkant van deze pijpjes worden verwarmd door stoom, zodat een gedeelte van het water uit de melk verdampt. Als de melk de onderkant van de indamper heeft bereikt, wordt deze naar de bovenkant van de volgende indamper gepompt. Dit proces wordt herhaald tot de 7 indampers zijn doorlopen, waarna een dik, stroperig product is ontstaan. Hier wordt een flinke portie suiker aan toegevoegd voor de smaak en de lange houdbaarheid. Doordat het resterende deel water in de melk aan suiker gebonden is, krijgen bacteriën er geen vat op en hebben geen basis om te groeien.

Gecondenseerde melk is vooral populair in het Midden-Oosten. Doordat het merendeel van het water eruit is gehaald, is het transport relatief goedkoop. Vaak wordt er op de plaats van bestemming weer water aan toegevoegd zodat een kant en klare koffietoevoeging ontstaat. Hier wordt het in de koffie gebruikt, maar ook als tussendoortje. Er zijn producten waar de gecondenseerde melk in kleine reepjes zijn verpakt, die als snack worden geconsumeerd.
bron:wiki
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Dolce de Leche

Bericht door Maurits » 28 dec 2008, 22:48

Ook popi in zuid-amerika. Volgens een vriend van me word je ermee doodgegooid in Argentinië. In GB heet het ook vaak "sticky toffee".
Laatst gewijzigd door Maurits op 13 jan 2009, 19:32, 1 keer totaal gewijzigd.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Dolce de Leche

Bericht door jeroenbr » 29 dec 2008, 13:56

Bij het warm openen: Het blik komt onder enorm hoge druk te staan doordat het suiker carameliseerd en de vloeistof warm word in een gesloten ruimte. Als je dan de deksel eruit haalt komt de massa met een explosie vrij door de druk. Dit heb ik al eens meegemaakt, en het plafon zat eronder ...

Gebruikersavatar
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Dolce de Leche

Bericht door Leo » 29 dec 2008, 15:52

wilde het niet uitproberen. Maar bedankt voor de info!..Je hebt er zeker geen foto's van?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Dolce de Leche

Bericht door Cees Timmerman » 29 dec 2008, 16:22

Hoelang stoom je zo'n blikkie?

Gebruikersavatar
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Dolce de Leche

Bericht door Leo » 29 dec 2008, 16:23

4 uur
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Dolce de Leche

Bericht door jeroenbr » 29 dec 2008, 16:26

Ik heb eens 4 potjes opgezet, resultaten:

1 uur: Weinig tot geen caramelisatie, smaakt naar melk
2 uur: Caramelisatie is opgang gekomen, melk smaak overheerst nog steeds
4 uur: Volledige caramelisatie, zit nog steeds een melk smaak aan in de verte
8 uur: Volledige caramelisatie, ik heb geen melk smaak kunnen ontdekken

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Dolce de Leche

Bericht door Cees Timmerman » 29 dec 2008, 17:02

Kan je het stomen en dan pak 'm beet weer een maand laten staan? Ik vraag dit uit economisch oogpunt. 4 Uur stomen is best lang, dus dan alle twaalf blikkies tegelijk.

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Dolce de Leche

Bericht door jeroenbr » 29 dec 2008, 18:52

Cees Timmerman schreef:Kan je het stomen en dan pak 'm beet weer een maand laten staan? Ik vraag dit uit economisch oogpunt. 4 Uur stomen is best lang, dus dan alle twaalf blikkies tegelijk.
Theoretisch gezien zou je het gewoon kunnen bewaren, aangezien het al volledig gecondenseerd is. En omdat de suiker binnenin het potje carameliseerd onder hoge druk, en daarna weer afkoelt. zou het gewoon lang houdbaar moeten zijn als je het maar niet opend.

Geopend is het ongeveer 14 dagen houdbaar. Eenmaal kapot, begint het zuur te smaken.
Ik zou zeggen probeer het eens! Zet eens een potje in het magazijn en haal het een maand later er weer uit (eenmaal in gebruik gaan er zo'n 10 tot 12 potjes per week erdoor).

* owja, laat het blikje afkoelen op de werkbank, je kan niet voorzichtig genoeg zijn hiermee. Want caramel opruimen die overal en nergens heen vliegt is geen pretje *

timberland
Berichten: 30
Lid geworden op: 26 mar 2007, 22:54
Locatie: Utrecht

Re: Dolce de Leche

Bericht door timberland » 13 jan 2009, 18:54

Je kan kant en klare dulce de leche kopen bij de C1000....

hoef je niet te k*tt*n


groetjes Tim
I Prefere the '53 by myself

kotagesi
Berichten: 6
Lid geworden op: 18 jan 2009, 20:57

Re: Dolce de Leche

Bericht door kotagesi » 25 jan 2009, 13:43

Hoi,

Ik ben maar een hobbykok die zeer nieuwsgierig is en alles wil proberen. Maar heeft iemand een recept voor roomijs gemaakt met gecondenseerde melk?

Groetjes ursula

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Dolce de Leche

Bericht door jeroenbr » 25 jan 2009, 13:48

Je zal een gewoon simpel roomijs recept moeten opzoeken, kijken wat het suiker gehalte is van het potje. En eventueel extra suiker toevoegen.

Gebruikersavatar
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Dolce de Leche

Bericht door Leo » 27 jan 2009, 21:13

ook, gaat het soms dus wel eens fout
Afbeelding
te kort gekookt. 3 uur, en niet tegen de kook aan.
Tja. Foutje.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

minic
Berichten: 21
Lid geworden op: 27 jan 2007, 00:23
Locatie: Geertruidenberg

Re: Dolce de Leche

Bericht door minic » 01 feb 2009, 17:53

Och, hij heeft de foto ernog opgezet ook!

Hahaha... tjah was een foutje.
Enne mensen... als je dan dat spul in een pannetje doet en hoop dat het zo verder kan carmeliseren.
Helaas dat werkt dus niet... Brand heel snel aan.

Maar dat zag leo ook al hahaha
Maar goed dan weten we dat ook weer :wink:
Op zoek naar nieuw ervaring!

Bchef1
Berichten: 209
Lid geworden op: 12 mar 2009, 12:59
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Dolce de Leche

Bericht door Bchef1 » 11 apr 2009, 19:19

euh... is het niet Dulce de leche?
8)
I love defenseless animals, especially in a good gravy

Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Dolce de Leche

Bericht door Cees » 11 apr 2009, 22:39

Bchef1 schreef:euh... is het niet Dulce de leche?
8)
Ja klopt, typfoutje denk ik :)
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Dolce de Leche

Bericht door Cees Timmerman » 12 apr 2009, 08:30

Dulce de leche = Spaans
Dolce di latte = Italiaans

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: Dolce de Leche

Bericht door Pinxo » 12 apr 2009, 09:40

ik ken de bereiding alleen van de Engelse Banoffee pie (banaan en tofee taart)
Heerlijk taartje voor zoetbekken als mijzelf :D

Maar daar koken ze het blikje slechts twee uurtjes in een pan kokend water.
Hier een filmpje van die taart

ManjaW
Berichten: 1
Lid geworden op: 03 okt 2016, 14:30

Re: Dulce de Leche

Bericht door ManjaW » 04 okt 2016, 10:41

Inderdaad 4 uur voor 1 blikje zoals Leo zegt. :mrgreen:
Super coffee shooter bij Coffeeshots

minic
Berichten: 21
Lid geworden op: 27 jan 2007, 00:23
Locatie: Geertruidenberg

Re: Dulce de Leche

Bericht door minic » 04 okt 2016, 18:12

Correctie op mij eerder geschreven bericht in 2009. In een pan kan het wel, vergt alleen wel wat spierballen en een hoop energie. Blijven roeren! :wink:
Op zoek naar nieuw ervaring!

Plaats reactie