Tarbot

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Tarbot

Bericht door Leo » 14 nov 2008, 13:10

De tarbot (Psetta maxima, synoniemen zijn o.a. Scophthalmus maximus)
Afbeelding
Tarbot is een straalvinnige vis uit de familie van tarbotachtigen (Scophthalmidae),die voorkomt in het noordoosten en het oosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en het zuidwesten van de Grote Oceaan.

Beschrijving
De tarbot kan een lengte bereiken van 100 cm en kan maximaal 25 jaar oud worden.
Het lichaam van de vis is schijfvormig en wordt relatief dikker naarmate de vis groter wordt.
De tarbot is goed te onderscheiden van de Griet door de goed voelbare onderhuidse botknobbeltjes.Deze voelen aan als steen (in het Duits vertaald Steinbutt, steenbot)
De vis heeft geen zijlijn, maar wel één dorsale vin en één anale vin.

Leefwijze
De tarbot is een zout- en brakwatervis die voorkomt in een gematigd klimaat. De soort is voornamelijk te vinden in zeeën en rotsachtige wateren.
De diepte waarop de soort voorkomt is 20 tot 70 m onder het wateroppervlak. Tarbot en Griet komen veel voor langs de randen van diepe geulen.

De tarbot is evenals de griet een echte viseter. Hij verschalkt zijn prooien vanuit een hinderlaag. De vis is zeer goed gecamoufleerd doordat hij zeer goed in staat is om zijn kleur aan te passen aan die van de plaatselijke zeebodem.

Relatie tot de mensDe tarbot is voor de visserij van aanzienlijk commercieel belang. De vis wordt ook gekweekt. De tarbot geldt als een delicatesse en brengt een goede prijs op.
vendien wordt er op de vis gejaagd in de hengelsport. De soort kan worden bezichtigd in sommige openbare aquaria.

De soort komt niet voor op de Rode Lijst van de IUCN.


Afbeelding

AfbeeldingAfbeelding

AfbeeldingAfbeelding

tarbot kweek of wild? kweek of wild
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Tarbot

Bericht door Leo » 14 nov 2008, 13:11

in de kop zit ook nog wat vlees. 100 gram ongeveer. Bij een tarbot van 2 kilo. Dit is te gebruiken voor een salade met vis, of rilletes
Uiteraard kan je een super bouillon van de graat maken!

Afbeelding
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Tarbot

Bericht door Leo » 24 jun 2009, 20:40

Afbeelding
Wat hier opvalt en niet veel mensen weten, dat ze vis na het vangen wordt ingesneden, zo is de kans op "rode tarbot"veel minder.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

roland
Berichten: 103
Lid geworden op: 02 okt 2008, 11:58

Re: Tarbot

Bericht door roland » 24 jun 2009, 22:42

ja indd dat heb ik mij dus ook altijd afgevraagd waarom doen ze dat nooit geweten

Plaats reactie