Makreel

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Makreel

Bericht door Leo » 06 nov 2008, 16:20

De makreel (Scomber scombrus) is een straalvinnige vis uit de orde van baarsachtigen (Perciformes).

Afbeelding

Uiterlijk
Een makreel wordt 30 tot 50 cm lang. De voorste rugvin heeft 11 tot 13 slanke stekeltjes en er is een diep ingesneden staartvin. Tussen de rug- en staartvin en tussen de anaalvin en staartvin bevinden zich kleine vinnetjes. Het maximale geregistreerde gewicht is 3400 g, de maximaal vermelde leeftijd is 17 jaar.

Leefwijze
De makreel is een schoolvis die dicht bij het wateroppervlak zwemt. In de zomer komen de vissen dichtbij de kust voor en trekken dan naar het noorden. In de winter bevinden ze zich in diepere wateren. Het voedsel (kreeftachtigen en vissen) worden aan het wateroppervlakte gezocht. De paarperiode loopt van mei tot juni.

De vis komt voor in de Atlantische Oceaan, Noordzee, Oostzee, het Middellandse Zeegebied en de Zwarte Zee.


Visserij
De makreel is van groot commercieel belang en een populaire vis voor de consumptie. Bij vrijwel alle viskramen wordt de vis verkocht. Het vlees bevat zeer veel vitamine B12. Het rode visvlees van de makreel bederft heel snel; om deze reden wordt de meeste makreel gestoomd verkocht.

Gestoomde makrelen zijn makrelen die in warme vochtige lucht van ca. 60 graden wordt gegaard en daarna door een rookcondensaat wordt gehaald. Dit condensaat zorgt ervoor dat de oxidatie van de vetten wordt onderbroken. Het is natuurlijk ook mogelijk om makreel gewoon te roken, maar dit wordt in de praktijk nog maar zelden gedaan.

Verse makrelen zijn ook lekker, maar door het snelle bederf is het verstandig om dan zelfgevangen en snel schoongemaakte en gekoelde makreel te gebruiken. Aan de Noordzee zijn veel vissersboten die de scholen vis opzoeken en waar groepen of individuen de gelegenheid met de hengel op makreel kunnen vissen. Daarbij wordt meestal gebruik gemaakt van een verenpaternoster met diverse haken, waardoor de vissers meerdere makrelen tegelijk vangen.
bron: wikipedia
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Makreel

Bericht door Leo » 06 nov 2008, 16:24

Rendement

10 makreel wegen wogen 3.19 kilo
1275 gram bleef er over aan filets

Makreel kost ongeveer 5 euro per kilo

15.95 voor 10 makreel
1 makreel kost €1,60
Percentage : 39.97%
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Makreel

Bericht door Leo » 03 jun 2009, 12:46

Afbeelding
AfbeeldingAfbeelding
Afbeelding
net weer ff een makreeltje gekocht bij de visboer. Kost niet zo veel, en toch zeer smakelijk
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

BreeZe
Berichten: 73
Lid geworden op: 25 jan 2007, 17:22

Re: Makreel

Bericht door BreeZe » 03 jun 2009, 16:09

Ontzettend lekker visje en zo veel zijdig!!

RonSchrooten
Berichten: 76
Lid geworden op: 12 mei 2009, 18:47

Re: Makreel

Bericht door RonSchrooten » 03 jun 2009, 21:50

de kleur van zn huid, echt geweldig :)
''Trots om een voedsel bereidende, roerende, lepelzwaaiende, perfect op smaak gebrachte kok te zijn''

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Makreel

Bericht door jeroenbr » 03 jun 2009, 22:10

Heerlijk, ik vind het vooral lekker met appel.

Plaats reactie