Frikadel

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Gebruikersavatar
kwemel
Berichten: 25
Lid geworden op: 26 okt 2008, 16:25

Frikadel

Bericht door kwemel »

Omschrijving:
Plat koekje van gehakt, soms omgeven met een plakje spek. Voor frikadellen kan kalfs, rund en varkensvlees worden gebruikt. Soms worden frikadellen ook (bij wijze van restverwerking) bereid van gaar vlees. Frikadellen kunnen rauw bij de slager worden besteld; zij worden in de warme maaltijd bij aardappelen en groenten, of aan de lunch gegeven.

Bereiding:
1. (van rauw vlees) fijngemalen vlees mengen met zout, peper, wat fijngesneden, gefruite ui en eventueel een ei; hiervan platte koekjes vormen. Desgewenst om de buitenkant een dun plakje spek leggen en dit met een cocktailprikker vaststeken. Eventueel de bovenkant van het koekje versieren met een stukje spek. De frikadel in hete boter aan weerskanten snel bruin en gaar bakken;
2. (van gaar vlees) 500 gram gaar vlees (bijvoorbeeld resten, ook overgehouden soepvlees) fijnhakken of malen, vermegen met 200 gram fijngewreven koude aardappelen, 1 gesnipperde, gefruite ui, 1 ei, peper, zout, nooutmuskaat en gehakte peterselie. Hiervan platte koekjes vormen en deze bakken.

Deze omschrijving en bereiding komt uit een boek: culinaire encyclopedie uit 1962.

Voor mij lijkt dit op een frikadel zoals onze duitse buren het nu nog kennen. Het is verre van te vergelijken met de frikadel zoals wij hem tegenwoordig kennen.

Nog eens stukje uit NRC handelsblad:

Ik moet iets rechtzetten. Het gaat over de schrijfwijze van frikadel. Schrijf je nou frikandel of frikadel? Het Groene Boekje (de officiële spellinglijst van het Nederlands) en de Spellingwijzer van Onze Taal kennen alleen frikadel. Het antwoord lijkt dus simpel: frikandel is fout en frikadel is correct. De Grote Van Dale (1999) maakt het al iets ingewikkelder, want dit woordenboek vermeldt beide vormen. Bij frikandel staat dat dit in de spreektaal wordt gebruikt voor frikadel. Vervolgens wordt er verwezen naar frikadel - lees: dát is de juiste schrijfwijze. Maar volgens Koenen (1999) is frikandel simpelweg een spellingvariant van frikadel, en zijn beide correct.

Als je iets dieper in de geschiedenis van deze populaire snack duikt, wordt het nog ingewikkelder. In de online-encyclopedie Wikipedia staat: ,,De eerste frikadel werd in 1954 gelanceerd in Dordrecht.'' Dat kan nooit helemáál juist zijn, want Bredero had het al omstreeks 1615 over ,,een moye frickedel''.

Hoe zit het dan wel? In het binnenkort te verschijnen tweede deel van het Etymologisch woordenboek van het Nederlands (EWN) worden frikadel en frikandel afzonderlijk behandeld. Frikadel-zonder-n werd in de 17de en 18de eeuw in Nederland gebruikt voor een 'ronde schijf of bal gehakt'. In Nederland raakte dat woord in die betekenis enigszins in onbruik, maar in het Indisch-Nederlands bleef het bestaan. ,,In de Indonesische keuken in Nederland is vervolgens in de tweede helft van de 20e eeuw opnieuw de Indonesische frikadel in vele soorten ingevoerd'', aldus het EWN.

De frikandel-met-n is volgens dit woordenboek geen gehaktBAL, maar 'een worstvormige snack van gehakt en meel'. Over de ontstaansgeschiedenis van naam en worst schrijft de Wikipedia: ,,Slagersknecht Gerrit de Vries maakte in 1954 gehaktballen die hij aan de horeca verkocht. Door een wijziging in de Warenwet moest hij zijn product, dat in de smaak viel bij zijn klanten, veranderen. Zijn oplossing was de vorm maar niet het recept te wijzigen: van de bal maakte hij een worst.'' Naar het Duitse Frikadelle 'platte gehaktbal' - of simpelweg naar het oude Nederlandse frikadel? - zou hij dit product frikadel hebben genoemd. ,,De zoon van Gerrit'', zo vervolgt de Wikipedia, ,,geeft toe dat Jan Bekkers van de gelijknamige snackfabriek uit het Noord-Brabantse Deurne de frikadel vervolmaakt heeft. Hij vond zijn inspiratie bij de Amerikanen, waar de snackcultuur in opmars was, en maakte van de frikadel een glad exemplaar van fijngemalen vlees. De naam werd niet gedeponeerd. [...] Bekkers noemde zijn worst trouwens de fricandel.''

Kort samengevat: frikandel-met-n was oorspronkelijk een merknaam, voor gehaktworsten van Bekkers uit Deurne. ,,Het succes van deze snack'', aldus het EWN, ,,maakte dat de uitspraak met -n- in Nederland algemeen ingang heeft gevonden en door andere fabrikanten werd overgenomen.''

De vorm frikaNdel zou dus pas een halve eeuw oud zijn. Er zijn echter sterke aanwijzingen dat al veel eerder, toen frikadel nog 'gehaktbal' betekende, ook de variant frikandel al gangbaar was, onder meer doordat men bij ons dacht dat zo'n balletje in het Frans fricandelle heette. Die vorm wordt al vermeld in een Frans-Nederlands woordenboek uit 1824, en het daarvan afgeleide Nederlandse fricandellen staat al in Kramers' vreemdewoordentolk uit 1847. Misschien is die n erin geslopen onder invloed van fricandeau.

Hoe dit ook zij: tegenwoordig is zowel frikadel als frikandel algemeen in gebruik, in Nederland vrijwel uitsluitend als benaming van een gefrituurde worst, in België ook nog voor een gehaktbal.

Curieus blijft trouwens dat vrijwel alle mensen die weten dat de meeste woordenboeken en spellinggidsen alleen frikadel goedkeuren, in voorkomende gevallen bij de snackbar gewoon een frikaNdel bestellen.
Domme vragen bestaan niet, alleen domme antwoorden.
Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Frikadel

Bericht door Maurits »

Leuk stukje Kwemel. Idd raar dat frikadel alleen wordt goedgekeurd. FrikaNdel is VEEL gebruikelijker, check de google hits maar....
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
Gebruikersavatar
kwemel
Berichten: 25
Lid geworden op: 26 okt 2008, 16:25

Re: Frikadel

Bericht door kwemel »

de google hits;

Resultaten 1 - 10 van circa 47.900 voor frikadel

Resultaten 1 - 10 van circa 154.000 voor frikandel

Je hebt gelijk, frikandel is dus voor meer mensen een gangbaar woord dan frikadel.
Domme vragen bestaan niet, alleen domme antwoorden.
Gebruikersavatar
JeroenTrimbos
Berichten: 352
Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
Locatie: Valkenburg aan de Geul
Contacteer:

Re: Frikadel

Bericht door JeroenTrimbos »

Misschien omdat frikadel een stuk "duitser" klinkt?
Practice what you preach
topkoks
Berichten: 18
Lid geworden op: 20 feb 2008, 11:05
Locatie: Den Bosch
Contacteer:

Re: Frikadel

Bericht door topkoks »

Ik meen me te kunnen herrinneren dat mijn oom (indisch) vroeger ook een gerecht maakte dat hij Frikadel noemde. Als ik het me goed kan herrinneren was dit echter een vegatarisch gerecht met als hoofd ingredienten mais en doperwten (?)

Ik kan het me herrinneren als een plat, rond schijfje met veel geel en groen...
Iemand meer info?
Op zoek naar een vaste baan in de keuken?
Topkoks Werving & Selectie
yrtsap
Berichten: 195
Lid geworden op: 21 jun 2007, 12:50
Locatie: windowsd'nc fedder

Re: Frikadel

Bericht door yrtsap »

klopt ik ben zelf ook redelijk blauw en wij maken kleine balletjes die fricadel wordt genoemd. De basis is eigenlijk heel makkelijk en lekker. 1:1 kleine brokjes gare aardappel en rauw half om half gehakt. Dit samen kneden met een eitje en smaak stoffen, z/p, beetje bladpeterselie, knoflook etc. Dan de balletjes rollen tot een iets kleiner dan een pingpongbal en frituren.
Persoonlijk vind ikde balletjes koud het lekkerst.

Ik zal eens in mijn antieke kookboeken kijken of ze daar iets beschrijven over de Frica(n)del. 8)
topkoks
Berichten: 18
Lid geworden op: 20 feb 2008, 11:05
Locatie: Den Bosch
Contacteer:

Re: Frikadel

Bericht door topkoks »

nu ik je reactie zie is het idd aardappel en niet mais...
waren altijd een beetje zacht van binnen ook....

Nu heb ik honger :(

Thanks voor de info!
Op zoek naar een vaste baan in de keuken?
Topkoks Werving & Selectie
Plaats reactie