Ombervis

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Ombervis

Bericht door Leo »

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

De ombervis (Argyrosomus regius) is een straalvinnige vis uit de familie van ombervissen (Sciaenidae), orde baarsachtigen (Perciformes), die voorkomt in het noordoosten en het oosten van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee en het westen van de Indische Oceaan.

Anatomie
De ombervis kan een maximale lengte bereiken van 230 cm. Het lichaam van de vis heeft een langgerekte vorm.

De vis heeft geen zijlijn, maar wel twee rugvinnen en één anaalvin. Er zijn tien dorsale stekels. Verder zijn er 27 tot 29 dorsale stralen

Leefwijze
De ombervis is een zout- en brakwatervis die voorkomt in een subtropisch klimaat. De diepte waarop de soort voorkomt is 15 tot 300 m onder het wateroppervlak.

Het dieet van de vis bestaat hoofdzakelijk uit dierlijk voedsel, waarmee het zich voedt door te jagen op macrofauna (het is een roofvis).
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Corvina / Ombervis / Koningsvis

Bericht door Leo »

Rendement
2840 Gram vuil
1310 Filet met vel

rendement is 46.13% rendement
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Ombervis

Bericht door Leo »

omdat er wat verwarring was, had ik Niels Daan gevraagd om opheldering over de koningsvis..
Beste Leo,
Dit is ongetwijfeld een ombervis (Argyrosomus regius), maar de naam koningsvis is gereserveerd voor Lampris guttatus (zie bijgevoegde foto). De verwarring komt waarschijnlijk van de soortnaam 'regius'. Het is een soort die niet tot de reguliere Noordzeefauna behoort, maar wel een enkele maal ten westen van de Britse eilanden gevangen wordt. Hoewel hij zeer groot kan worden, zijn dergelijke exemplaren zeer zeldzaam. Alleen de jonge dieren houden zich op in brakwaterlagunes, maar volwassen exemplaren zijn beperkt tot open zee. Voor zover ik weet plantt deze soort zich niet ten noorden van de Glof van Biscaye voort en de exemplaren die daar voorkomen moeten als dwaalgasten bestempeld worden.
Maar het is een lekkere vis, zoals alle roofvissen! Ook de echte koningsvis kan ik uit eigen ervaring aanbevelen!
Gegroet,
Niels
bijlage bij de mail
Afbeelding
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Bchef1
Berichten: 209
Lid geworden op: 12 mar 2009, 12:59
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Ombervis

Bericht door Bchef1 »

Ombervis wordt tegenwoordig ook veel gekweekt. Verkrijgbaarheid is goed.

Persoonlijk vind ik het een erg lekker visje, vooral gegrild. Lijkt op zeebaars maar is wat zachter en vetter van structuur.
Er zit onder de huid wel een weinig aantrekkelijke bruin-grijze vetlaag.
Heb m nu gegrild op de kaart staan, wordt erg goed ontvangen.
I love defenseless animals, especially in a good gravy
Plaats reactie