kabeljauw / Gadus morhua

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

kabeljauw / Gadus morhua

Bericht door Leo » 21 okt 2008, 11:54

Kabeljauw / Gadus morhua
Afbeelding

Varken uit de zee
Kabeljauw is een koudwatervis uit de Noordelijke wateren. Een zeer geliefde consumptievis; ook omdat tong en tarbot bijna niet meer te betalen zijn. Het is een uitstekende zwemmer die grote afstanden aflegt om te paaien. Wordt vers en ingevroren aangevoerd. Stevig wit zeevlees. Kan op alle manieren klaar gemaakt worden.

Kabeljauwwangetjes worden gefrituurd en zijn graatloos. De kuit wordt gebakken en heeft een hoge voedingswaarde. De lever wordt ingeblikt en verkocht als schelvislever. Gedroogd bekend als stokvis of klipvis. Van de lever wordt ook levertraan gemaakt. Wordt zeer veel industrieel verwerkt tot diepvries vissticks, filets of schnitzels. (Iglo)

Afbeelding

Rendement
Een kabeljauw van 5.13 kg kost per kilo 9,30 euro. (gewogen zonder ingewanden)
Dat betekend dat je voor €47.70 een aardige vis hebt.
Ga je hem fileren houd je schoon over 2200 gram (2,2 kg) (filet met vel)
42,9% houd je dus over van deze vis.

Afbeelding

Het lijkt dus redelijk op de zeebaars.
Maar, die was gewogen met ingewanden.
Wil je een leuke kabeljauw winnen?
http://www.kokswereld.nl/geluid
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: kabeljauw / Gadus morhua

Bericht door Leo » 14 nov 2008, 13:23

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

opzich, is het best de moeite om iets met het vlees uit de kop te doen, redelijk eenvoudig er uit te halen.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: kabeljauw / Gadus morhua

Bericht door Leo » 23 nov 2008, 15:22

Wie gebruikt de kop eigenlijk???
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
hertogjan
Berichten: 2
Lid geworden op: 23 okt 2008, 19:16
Contacteer:

Re: kabeljauw / Gadus morhua

Bericht door hertogjan » 15 dec 2008, 20:41

ik gebruik het vlees van de kop in vismousse en schraap daarvoor ook het vlees van de graat is toch zonde om verloren te laten gaan
Een gezonde ziel kan niet in een droog lichaam wonen.
Afbeelding

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: kabeljauw / Gadus morhua

Bericht door Leo » 15 dec 2008, 23:21

maak je kop dan eerst gaar? of doe je dat rauw?

Haal je er ook net zoveel uit?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: kabeljauw / Gadus morhua

Bericht door Maurits » 19 feb 2010, 08:56

Schelvislever weer eens op, lekker hoor. Ga ik meer gebruiken:

Afbeelding
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Bchef1
Berichten: 209
Lid geworden op: 12 mar 2009, 12:59
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: kabeljauw / Gadus morhua

Bericht door Bchef1 » 19 feb 2010, 12:15

Maurits schreef:Schelvislever weer eens op, lekker hoor. Ga ik meer gebruiken:
Dat is idd errug lekker, jammer het niet meer in elke supermarkt te krijgen is.

wel even een aanvulling:
stokvis is lucht-gedroogde kabeljauw en klipvis is gezouten en gedroogd (bakkeljauw of bacalhau)
I love defenseless animals, especially in a good gravy

RonSchrooten
Berichten: 76
Lid geworden op: 12 mei 2009, 18:47

Re: kabeljauw / Gadus morhua

Bericht door RonSchrooten » 21 feb 2010, 22:16

dit weekend leuke warme voorgerechten gemaakt met moten top kabeljauw, van de lever maken we amuses :)
''Trots om een voedsel bereidende, roerende, lepelzwaaiende, perfect op smaak gebrachte kok te zijn''

dalanaustet
Berichten: 103
Lid geworden op: 01 okt 2007, 20:51
Locatie: utsira - noorwegen
Contacteer:

Re: kabeljauw / Gadus morhua

Bericht door dalanaustet » 02 mar 2010, 23:04

Bij ons is het verse kabeljauw seizoen weer begonnen.
Een van de gerechten is de zeer traditionele 'Molje' bestaande uit:
Moten op de graat en vel in ongezouten water gepocheerde kabeljauw
Schijven gekookte kuit, wederom ongezouten
En de lever gekookt in water op smaak gebracht met ui, laurier, peper, zout en azijn.

Het geheel wordt geserveerd met een paar aardappels en een paar schijven wortels.
De lever opgediend in de bouillon is de saus voor de vis en de garnituur.

Eventueel mag je er ook nog een partje citroen bij serveren.

Plaats reactie