Pagina 1 van 1

Coquille

Geplaatst: 27 sep 2008, 15:36
door Leo
Coquille st. Jacques / Jakobschelp

Veel mensen kennen deze schelp natuurlijk al lang, niet?

Heb het gewicht van coquilles "onderzocht"
heb 2 schelpen gewogen, 1 grote, 1 kleine.

Facts:
grote vuil= 325 gram
grote schoon= 42 gram
rendement= 12.9%

kleine vuil= 190 gram
kleine schoon= 30 gram
rendement= 15.8%

Hebben jullie de zelfde ervaring?

Afbeelding

Re: Coquille

Geplaatst: 28 sep 2008, 08:55
door Pinxo
Van de koraal kun je een heerlijke bouillon trekken!

Ik heb die ervaring wel met mosselen, hoe groter de schelp, hoe groter de mossel. Verhoudingsgewijze dan.
Schijnt te maken hebben met het feit dat de schelp langzamer "groeit" dan het vlees en het hangt dus ook af van de tijd van oogst/vangst (of ie net groter is gaan wonen of op het punt staat om uit te bouwen :wink: )

Re: Coquille

Geplaatst: 28 sep 2008, 09:39
door Leo
Had nog even alles gewogen wat er in huis was.

15 kg Vuile Coquilles (€6,50 per kg) = 97.50
Aantal = 55 stuks (€1,77 per stuk)

1 coquille weegt gemiddeld vuil: 272 gram
1 coquille weegt gemiddeld schoon: 36,4 gram
Netto was er 2 kg schoon coquille vlees over.
Kilo prijs schoon = €48,75
Rendement = 13,3%

Re: Coquille

Geplaatst: 28 sep 2008, 11:29
door chef-dave
klein maar fijn, is niet zomaar een uitspraak.
Het is dikwijls de kleinere schelpen die mooier en groter vlees bevatten, komt inderdaad door de groei snelheid van de schelp.

Re: Coquille

Geplaatst: 29 sep 2008, 22:37
door JeroenTrimbos
Bij Dutch Canadian Foodline krijg je levende coquilles voor een top prijs, informeer maar eens!!! Top kwaliteit.

Vind trouwens die witte emmertjes coquillesvlees een drama, blind haal je ze er altijd uit met hun aroma van accuzuur.

Re: Coquille

Geplaatst: 30 sep 2008, 07:05
door Pinxo
Inderdaad, die emmertjes zijn niet prettig! kun je beter goeie diepvries hebben. Voor coquilles eigenlijk taboe maar beter dan die amoniak vormende kluit in een emmertje.

Re: Coquille

Geplaatst: 30 sep 2008, 08:07
door Cees Timmerman
Die coquilles uit die potjes zijn ook nog vaak van Tjernobil formaat, echt abnormaal groot. Ik heb nog nooit zulke reuzen uit de schelp gehaald.

Re: Coquille

Geplaatst: 30 sep 2008, 15:42
door lesley
er gaat niks boven de verse in schelp, maar de emmertjes vind ik niet echt slecht als je ze goed spoeld. de diepvries vind ik echt een drama. je houdt niks over en ze bakken gewoon heel erg donker.

Re: Coquille

Geplaatst: 30 sep 2008, 19:37
door Cees
lesley schreef:er gaat niks boven de verse in schelp, maar de emmertjes vind ik niet echt slecht als je ze goed spoeld. de diepvries vind ik echt een drama. je houdt niks over en ze bakken gewoon heel erg donker.
idd die diepvries meuk is wel het allerslechtste.....bakken en alle vocht verdwijnt! Mooiste is natuurlijk vanuit de schelp...maar wel een stuk duurder!

Re: Coquille

Geplaatst: 30 sep 2008, 21:34
door hcptdg
Als beetje kok en als veel/vaak restaurantbezoeker, erger ik mij aan de doorgesneden halve coquilles die aan een kant gebakken of gegrild zijn en die doen voorkomen of er heel wat op mijn bord ligt. Waarom laten we die niet gewoon heel? :)

Maar verder herinner ik mij nog steeds een gerecht van Henk savelberg met ( 2 kleuren) grapefruit en coquilles en beurre blanc, heel lang geleden maar nooit vergeten!

hans

Coquille / Sint Jakobs Schelpen

Geplaatst: 09 dec 2008, 13:29
door Leo
Even een nieuwe meeting gedaan.

coquilles wegen: 6285 gram vuil
coquilles wegen: 800 gram schoon

(800x100) : 6285 = 12.7% netto over

24 stuks = 6285 gram
1 stuk = 262 gram per stuk vuil
1 stuk schoon is gemiddeld 33 gram

Vorige meeting
1 coquille weegt gemiddeld vuil: 272 gram
1 coquille weegt gemiddeld schoon: 36,4 gram
Rendement = 13,3%

Re: Coquille

Geplaatst: 15 dec 2008, 23:44
door Joost K
weet iemand toevallig hoe die kleine coquilles heten?

edit: Link voor petoncles
http://www.koksforum.nl/phpBB2/viewtopi ... =19&t=5423

Re: Coquille

Geplaatst: 15 dec 2008, 23:46
door Leo
petongle

Re: Coquille

Geplaatst: 15 dec 2008, 23:51
door Cees Timmerman
Ik heb ze ook weleens, die petoncles, maar geef mij maar gewoon die grote dikke zoete uit Schotland of Noorwegen. Die petoncles zien er schattig uit maar smaken een beetje te vissig naar mijn idee, en ze missen natuurlijk (omdat ze zo klein zijn ) de bite van de grote jongens.

Re: Coquille

Geplaatst: 16 dec 2008, 00:30
door Cees
ja die franse worden gesleept....schotse gedoken
nou is dat duiken echt geen happening....liggen een metertje diep!

Re: Coquille

Geplaatst: 13 jan 2009, 19:08
door timberland
Ik koop ze altijd op de markt in Utrecht.....voor ons restaurant, ze kosten me tussen de 4,50 en 6 euro de kg...hij verkoopt als bijvangst omgerekend kosten ze me 55 tot 90 cent per stuk en super vers!!!!
langoustines idem.....ongesorteerd 7,50 de kg...

Re: Coquille

Geplaatst: 13 jan 2009, 20:22
door jeroenbr
Tof dat je dat zo op de markt kan kopen :) Is een stuk vriendelijker dan met je leverancier. Je gaat elkaar ook goed kennen als je er vaker komt. Toen ik nog bij de pauw werkte in groningen haalde ik ook vaak waren van de markt. Altijd leuke mensen, leuke praatjes, en leuke prijzen. En altijd super vers :) Top

Re: Coquille

Geplaatst: 15 jan 2009, 16:35
door Amazingtruffle
Tip: draai het oranje corail door je pasta deeg!
Cool effect..

Re: Coquille

Geplaatst: 15 jan 2009, 23:57
door elamphen
Je kan het ook drogen en doordraaien en er dan iets in bakken :D
Kwma er laatst achter samen met de chef dsat je die gesleepte ook best kan gebruiken, scheelt schoon bijna een euro de coquille dan handgedoken...
je moet ze alleen even spoelen en er zit er misschien eentje tussen die je niet kan gebruiken maja he...

Re: Coquille

Geplaatst: 16 jan 2009, 01:28
door timberland
Dat je van het kuit poeder kan maken weet ik...en het als paneer kan gebruiken.....gesleepte coquilles is niets mis mee!!! ik gebruik ze altijd.....ik betaal ongeveer 55 euro voor 65 coquilles....misschien 1 hoogstens 2 die niet heel zijn....dan snijd ik ze aangort en roer ik ze door de risotto .......

Gesleepte Coquille

Geplaatst: 17 jan 2009, 23:49
door Leo
Perongeluk vandaag gesleepte coquilles binnen gekregen
Ze zitten dus vol met zand, had gedacht dat het wel mee zou vallen.

Afbeelding
gemiddelde hoeveel sleep zand
Afbeelding
als je pecht hebt, zitten ze bomvol met duur betaald zand, en je hebt er meer werk aan.

Prijs.
5.38 kg a €7.00 = €37.66 (tegen over €8.25 als zouden ze gedoken zijn).
20 stuk = €1.88 per stuk
vuil gewicht: 269 gram
nette gewicht van 20 stuk over = 690 gram
per stuk dus 34.50
percentage = 12,9 %

Re: Coquille

Geplaatst: 18 jan 2009, 16:30
door timberland
Dat is echt heel veel zand....dat maak ik bijna niet mee!!!

Gister was de prijs op de markt omgerekend...prijs naar stuks, 91ct

Groet Tim

Re: Coquille

Geplaatst: 20 jan 2009, 23:46
door elamphen
prijs per stuk van de week 75 cent :D

Re: Coquille

Geplaatst: 28 jan 2009, 18:37
door BreeZe
verse coquille.. mijn favo!!

mooie gedoken schelpen uit schotland heerlijk alleen vak erg prijzig..

de gesleepte uit frankrijk mwah af en toe koop ik een partijtje en probeer ik ze zo snel mogelijk te slijten die grond smaak krijg je er haast niet uit...


de witte potten vind ik wel acceptabel.. als je zo'n pot binnen krijgt probeer ze eens te spoelen en vervolgens een nacht in een badstof doek te laten liggen al het overtollige vocht verliest ie en je houd een prima coquille over!

Re: Coquille

Geplaatst: 28 jan 2009, 18:47
door Cees
Dat gedoken, klinkt altijd alsof ze diep in de zee die schelpen zoeken...maar niks is minder waar, ze liggen op ongeveer een meter diepte.....

Re: Coquille

Geplaatst: 28 jan 2009, 22:03
door BreeZe
Cees schreef:Dat gedoken, klinkt altijd alsof ze diep in de zee die schelpen zoeken...maar niks is minder waar, ze liggen op ongeveer een meter diepte.....
nah ze zitten iig niet vol met zooi en het vlees is daardoor minder aangetast..

Re: Coquille

Geplaatst: 28 jan 2009, 23:09
door Cees
BreeZe schreef:
Cees schreef:Dat gedoken, klinkt altijd alsof ze diep in de zee die schelpen zoeken...maar niks is minder waar, ze liggen op ongeveer een meter diepte.....
nah ze zitten iig niet vol met zooi en het vlees is daardoor minder aangetast..
Idd , maar ik doelde hierop in vergelijking met gesleepte...gesleepte zijn zanderig, daarom vind ik schotse gedoken het beste

Re: Coquille

Geplaatst: 06 mei 2009, 09:07
door mstouwdam
Waar kan ik het beste Coquilles halen?
Ik wil ze graag in de schelp.

Re: Coquille

Geplaatst: 06 mei 2009, 11:50
door Cees
Bij uw vis leverancier

Re: Coquille

Geplaatst: 06 mei 2009, 12:46
door Maurits
Na wat surfen op het net kwam ik gedroogde coquille tegen, conpoy geheten http://en.wikipedia.org/wiki/Conpoy. Iemand daar wel eens mee gewerkt?

Afbeelding

Re: Coquille

Geplaatst: 07 mei 2009, 01:24
door Pluter
Cees schreef:Bij uw vis leverancier
Subtiele reactie Cees. Touche!

Re: Coquille

Geplaatst: 07 mei 2009, 17:38
door cyrano
Maurits schreef:Na wat surfen op het net kwam ik gedroogde coquille tegen, conpoy geheten http://en.wikipedia.org/wiki/Conpoy. Iemand daar wel eens mee gewerkt?

Afbeelding
Conpoy of conpoi kan uit allerlei schelpdieren gemaakt worden. Het wordt meer als kruiderij gezien, dan als ingrediënt op zich. Hier vind je 't bij mijn weten alleen in Aziatische speciaalzaken. Er wordt soep van gemaakt, saus en het wordt veel gebruikt als kruiderij bij stoofpotjes met inktvis of andere zee producten.

Ik gebruik het zelf ook wel eens in marinades van vis, waarna ik de marinade ook gebruik om de pan te deglaceren.

Re: Coquille

Geplaatst: 09 mei 2009, 00:22
door Cees
Pluter schreef:
Cees schreef:Bij uw vis leverancier
Subtiele reactie Cees. Touche!

Mijn reactie klink idd wel wat kortaf, maar eigenlijk niet zo raar bedoeld. Het is zoals het is.