Varkens Zwezerik / thymus

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Varkens Zwezerik / thymus

Bericht door Leo »

Varkens Zwezerik / thymus

Weet iemand of dit verkocht word?
Lams Zwezerik & Kalfs-zwezerik is aardig in de picture, maar een biggetje zal het toch ook wel hebben?

Wie weet het?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Varkens Zwezerik / thymus

Bericht door Maurits »

Interessante vraag Leo, daar heb ik even werk van gemaakt.

Ik heb net de slager van Lindenhoff (Baambrugge) gebeld en hij zei dat het wel mogelijk was te bestellen, maar dat het niet erg gewild is. De zwezerik is klein (-er dan die van lam) en bloederig. Over de smaak wist hij niets te zeggen. Ik heb ook even Chateaubriand (Heemstede/Amsterdam) gebeld en zij konden het ook bestellen, maar wisten ook niets te zeggen over de smaak.

En aangezien de Fransen de echte orgaansmulpapen zijn heb ik ook gegoogled op "ris de porcelet", "ris de cochon", en "ris de porc". Maar er is maar een handje hits, dus ik denk dat het niet echt lekker zal zijn. Maar ja, "the proof of the pudding is in the eating"...
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
Gebruikersavatar
chef-dave
Berichten: 354
Lid geworden op: 12 sep 2008, 08:49
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Varkens Zwezerik / thymus

Bericht door chef-dave »

Heb het ook even nagevraagd. Ieder zoogdier (dus ook de mens) hebben zwezerik in het begin van hun leven. Dat van varken zou inderdaad niet echt lekker zijn

Hieronder artikel van smulweb:
De zwezerik of thymusklier komt voor in de hals van jonge slachtdieren en verschrompelt bij het ouder worden.
De functie van de zwezerik is het dier te beschermen tegen infecties. De zwezerik bestaat uit een lang en een rond deel. Samen vormen ze een stel, dat ook als zodanig door de slager wordt verkocht. U kunt de slager dus nooit vragen om 300 gram kalfszwezerik, maar wel om een stel dat in de buurt van dat gewicht ligt.
Voor ons zijn zwezeriken van het kalf en het lam van belang. Varkenszwezerik is slap en nauwelijks genietbaar.
De zwezerik van het kalf heeft een heel fijne zachte smaak, terwijl die van het lam iets pittiger is en door de ware zwezerikliefhebbers dan ook hoger wordt gewaardeerd.
In ons land is de belangstelling voor het eten van zwezerik nooit bijzonder groot geweest. Daarin is verandering gekomen sinds veel Nederlanders restaurants in het binnen- en buitenland bezoeken en daar zwezerik hebben leren eten, want zwezerik staat op vrijwel iedere menukaart van een behoorlijk restaurant.

Zwezerik moet altijd worden geblancheerd om hem stevig en blank te hou- den. Verwijder voor het blancheren alvast zoveel mogelijk ongerechtigheden en neem voor het blancheren alle vliezen weg. Heel vaak zal men de zwezerik van tevoren in ruim water leggen. Noodzakelijk is dat echter niet. Zwezerik is altijd vrij hoog geprijsd omdat de vraag doorgaans veel groter is dan het aanbod.

Een stel zwezerik van het kalf weegt meestal 250 tot 350 gram. Zwezerik van het lam is wat lichter van gewicht. Voor een stel lamszwezerik dient u te rekenen op 200 tot 250 gram.
Onderzoekingen naar de samenstelling van zwezerik hebben aangetoond dat deze bijzonder eiwitrijk is. Zwezerik bevat wel driemaal zoveel eiwit en zelfs vier- tot vijfmaal zoveel gelatine als het spiervlees van runderen. Daartegenover staat dat het slechts weinig vezels bevat.
Bereiden van zwezerik:
Zwezerik van kalf en lam kan op vele manieren worden bereid. De meest geschikte wijze is pocheren omdat de zwezerik daarbij heel weinig van de fijne en zachte smaak verliest. Zwezerik kan ook worden gesmoord en in plakken gesneden kan de zwezerik worden gbakken, geroosterd en omhuld met een beslag in de frituur worden bereid.
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Varkens Zwezerik / thymus

Bericht door Leo »

Grappig, het bestaat dus wel. In boeken ze het eigenlijk nooit staan.
Weer een zorg minder :D
Thanx voor the research!
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Varkens Zwezerik / thymus

Bericht door Leo »

Afbeelding
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Varkens Zwezerik / thymus

Bericht door Maurits »

Medische dierenencyclopedie uit je kast Leo :) ? De eerbare zal wel de 3e soort zijn.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Varkens Zwezerik / thymus

Bericht door Leo »

nee..gewoon een screenshotje :)
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Plaats reactie