Patat / Friet

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Patat / Friet

Bericht door Leo »

FrietAfbeelding

Friet/Patat
Friet is een gerecht van gefrituurde aardappelreepjes.
Het is bekend onder diverse benamingen die in verschillende delen van het Nederlandse taalgebied gebruikelijk zijn. In de drie zuidelijke provincies van Nederland spreekt men van friet en in Vlaanderen wordt meestal van frieten, frietjes of fritten gesproken, terwijl in de rest van Nederland - op de betere restaurants na - men het meestal over patat heeft. In Noord-Holland en Utrecht raakt de benaming Vlaamse friet echter steeds meer in zwang. Andere benamingen zijn patates frites en frites. Het gebruik van "patat" kan in Vlaanderen en Zeeland verwarring veroorzaken, omdat dit daar "aardappel" betekent.

Oorsprong
Het verhaal van de friet gaat terug tot in 1680; de inwoners van Namen, Andenne en Dinant hadden er toen de gewoonte om te vissen in de Maas en de kleine visjes die ze er vingen in olie te bakken. Maar in tijden van vorst of gevaarlijke stromingen werd het riskant om te vissen en sneden de inwoners aardappelen in de vorm van kleine visjes, die ze dan eveneens in de olie bakten.
Engelstaligen spreken van French fries, een benaming die afkomstig zou zijn van het Ierse to french, wat "snijden" betekent. Amerikaanse geallieerden die de Belgische frieten geproefd zouden hebben tijdens het Ardennenoffensief, vertaalden ze als French Fries naar de taal die er gesproken werd door de plaatselijke bevolking - het Frans - en Fries voor de bereidingswijze in de friteuse.
Dit is in ieder geval één versie van de geschiedenis van de frietjes. De Fransen eisen evenzeer de creatie van hun patates frites op, en verwijzen daarbij naar 'de allereerste friture' die op de Pont Neuf zou hebben gestaan.
Deze lezing (de kleine visjes) is van de hand van de Belgische historicus en gastronoom Jo Gérard. Naar zijn zeggen uit een oud familiedocument van zijn over-overgrootvader Joseph Gérard[1], dat echter nooit werd gepubliceerd. Hierdoor is het echter nooit door anderen gecontroleerd of bevestigd geworden.
Rond 1900 waren frieten al gemeengoed in België, maar in Nederland nog vrijwel onbekend. Voor het eerst was er een frietkraam in 1905 op de kermis van Bergen op Zoom. Het succes van de frietkraam reisde met de kermis mee, en verspreidde zich zo over de rest van Nederland.
De eerste keer dat frieten in de Nederlandse literatuur opduiken is in de herinneringen van Willem Walraven (Eendagsvliegen, Amsterdam: Van Oorschot 1971, p. 83-84) aan zijn Rotterdamse jaren (1907-1909). Hij verhaalt over "het mooie Fançaisetje die een dronken moeder had en die op het Rode Zand des avonds zong bij haar stalletje: Des pommes frites!/De belle friture!/Des pommes Frites! A frite!"

Verkoop van friet
Friet is ook te koop in snackbars ("patatzaken" in de Hollandse volksmond of "friettenten" in Zuid-Nederland), frituren (ook wel "frietkoten" in de Vlaamse volksmond) en cafetaria's, en is een populair bijgerecht in restaurants en eetcafés. Traditioneel wordt friet geserveerd in een puntzak; deze is makkelijk af te scheuren zodat je handen niet vuil worden van de mayonaise (België en Nederland) of een oude krant (Engeland), maar tegenwoordig wordt in de meeste gevallen een plastic of kartonnen bakje gebruikt.
Voorgebakken friet is te vinden in het vriesvak van de meeste supermarkten. Sommige daarvan zijn geschikt om af te bakken in de oven. Sinds een aantal jaren zijn er ook frieten te koop die in de magnetron bereid kunnen worden.

Aardappels voor friet
De meest gebruikte aardappels voor friet zijn ‘melige’ aardappelen (zo genoemd wegens hun hoge zetmeelgehalte). De bekendste daarvan is het bintje. Dit is geschikt als frituuraardappel omdat het een lange vorm heeft, de ogen aan de oppervlakte liggen en het de juiste samenstelling heeft. Bovendien kunnen de kleinere aardappels gebruikt worden als kookaardappel. Het bintje is vrij bevattelijk voor ziekten, zodat vrij veel bestrijdingsmiddelen nodig zijn. Andere aardappelrassen die geschikt zijn voor friet zijn: Agria, Première, Santé en Victoria.
Aardappels mogen voor verwerking tot friet niet te koud bewaard zijn, omdat er dan te veel suikers gevormd worden, waardoor de frieten tijdens het frituren donkerbruin kleuren. Dit kun je oplossen door ze te blancheren en ze daarna onder koud water te spoelen en te drogen, wat ervoor zorgt dat het suikergehalte gereduceerd wordt en de frieten niet meer zo bruin kleuren.
Friet is er in verschillende diktes vanaf 6 mm tot wel 15 mm.


Patat
De frieten worden twee keer gebakken. Een eerste keer gaan de frieten het frituurvet of frituurolie (van ongeveer 130°C) in om voorgebakken te worden. Tijdens die voorbak (6 à 7 minuten) wordt de rauwe aardappel vooral gekookt en niet zozeer gebakken, waardoor de aardappel een groot gedeelte van zijn vocht verliest. Na die voorbak laat men de frieten een half uur rusten, waarna ze in frituurvet (of -olie) van 180°C gebakken worden tot ze een mooie goudbruine kleur hebben. Voorgebakken frieten ("diepvriesfrieten") zijn verkrijgbaar die dan nog maar één keer gebakken hoeven te worden.

Belgische frieten hebben meestal een dikte van 10 tot 13 mm.

Franse pommes frites
Franse allumettes is een zeer dunne patates frites die eenmalig gebakken worden (in tegenstelling tot andere friet die eerst wordt voorgebakken op een lagere temperatuur).
Tijdens het begin van de Irakoorlog is er in Amerika sprake van geweest om de naam 'Frans' te veranderen in 'Freedom', omdat Frankrijk tegen de oorlog was.

Engelse Chips
Engelse chips zijn dikker dan de Belgische friet en worden vaak gewoon in de pan gebakken in plaats van gefrituurd. Meestal heeft het vet ook een lagere temperatuur dan in Nederland en België, waardoor de Engelse friet niet dichtschroeit en daardoor meer vet opzuigt ("soggy chips"). In het Verenigd Koninkrijk is het de gewoonte friet te bestrooien met azijn en te eten met vis: fish & chips is er ongemeen populair als fastfood.

Raspatat
Raspatat is een soort patat uit geperste aardappelpuree.

Steppegras
Steppegras is een zeer dunne friet, lijkt op gras. Wordt als een hoopje bovenop een met een soort Provençaalse saus overgoten stuk vlees geserveerd. Dit gerecht is gepatenteerd door Jean Ceustermans, restauranthouder in Leopoldsburg.

Friet met bijgerechten en sauzen
Eten de Britten hun friet veelal met azijn of met ketchup en kennen Amerikanen vrijwel niets anders dan ketchup om de frieten in te dopen, in de Lage Landen is er een ware frietsaus-cultuur.

Friet met sauzen in Nederland
Friet wordt vaak gegeten als snack in bepaalde combinaties met sauzen. Deze samenstellingen hebben soms kleurrijke namen, die vaak sterk regionaal bepaald en bekend zijn. In Vlaanderen worden frieten meestal besteld als "een pakje met x" of "een grote/kleine (friet) met x", in

Nederland zijn combinaties van sauzen vaak (regionaal) bekend onder specifieke benamingen:
Friet met
Friet met is friet met mayonaise. In Nederland serveren de meeste snackbars tegenwoordig fritessaus, omdat dat goedkoper is (gezien het minder olie bevat) en de emulsie langer houdt op de warme frieten. Dit wordt door de meeste klanten niet als problematisch ervaren, ook omdat fritessaus als minder ongezond wordt beschouwd door het lagere vetgehalte. Ondanks de duidelijke smaakverschillen worden in de meeste (Nederlandse) snackbars 'mayonaise' en 'fritessaus' vaak als synoniem gezien. In België echter blijft het gebruik van mayonaise onaangetast.

Patatje rotzooi
Patatje rotzooi is friet met pindasaus, mayonaise, currysaus en uitjes. Het wordt ook wel patatje ziekenhuis genoemd.

Friet speciaal
Friet speciaal is friet met mayonaise, (curry)ketchup en uien. In Nederland wordt de curry soms vervangen door tomatenketchup maar meestal kan er gekozen worden tussen beide soorten. De term friet speciaal is ook in België bekend. In Bergen op Zoom wijkt men hiervan af door aan het "frietje speciaal" ook nog pindasaus toe te voegen, wat elders bekend staat als "oorlog".

Friet met satésaus
Friet met satésaus is friet met pindasaus (ook wel bekend als satésaus). Dit wordt in de volksmond ook wel aangeduid met friet saté of patatje pinda.

Patatje halfom
Patatje halfom is friet met piccalilly en mayonaise. Deze combinatie van sauzen is over het algemeen niet erg bekend onder de naam "halfom". Deze term wordt wel erkend in Zuid-Holland en het westen van Noord-Brabant, maar dat verschilt van plaats tot plaats.

Patatje flip
Patat flip is friet met pindasaus en mayonaise, met uitjes wordt het in sommige regio's een patatje oorlog genoemd.

Patatje oorlog
Patatje oorlog verschilt per regio, kan zijn:
• a) friet met pindasaus en mayonaise, naar keuze nog aangevuld met rauwe uitjes.
• b) friet met mayonaise, ketchup, currysaus, pindasaus en uien.
• c) friet met mayonaise, pindasaus, currysaus en rauwe (gesnipperde) uitjes, maar zonder ketchup.

In België is een "Friet oorlog" friet met stoofvleessaus, mayonaise en ketchup.
De toevoeging oorlog is een verwijzing naar het slordige toevoegen van de ingrediënten, alsof het om een slagveld gaat. Ook de toevoeging van curry (in het verleden vaak ketchup) zal in het ontstaan van de naam hebben bijgedragen en zo bezien een lugubere naam. Er waren nog wel andere namen voor dit recept in omloop, die een even nare connotatie hebben, zoals het patatje overweg.

Patatje feest
Patatje feest is een na de Tweede Golfoorlog ingevoerde politiek correcte benaming van patatje oorlog.
Ook werd er in 1998 gepoogd de naam van patatje oorlog in patatje feest om te dopen. De gebruikelijke aanduiding is echter nog steeds patatje oorlog.

Patatje vrede
De aanstootgevende naam van het patatje oorlog heeft er bij enkele snackbars toe geleid dat zij de lokale patat oorlog omgedoopt hebben in een patatje vrede.

Patatje Peeters
Patatje Peeters is patat met ketchup en mosterd. Het best is hiervoor een vrij scherpe Dijon mosterd te gebruiken om de zoete smaak van de tomatenketchup het hoofd te bieden. Het Patatje Peeters is ook wel bekend onder de naam "Frietje Mediterranee."

Patat Chillimayo
Patat Chillimayo is een frietje geserveerd met een saus van mayonaise en chilisaus ('vlammensaus'). Deze saus kan het beste gemaakt worden met drie delen romige mayonaise en één deel chilisaus. De pittige chilisaus maakt dat de mayonaise een licht pittige en zoete smaak krijgt. Dit wordt ook wel een patatje Timsalabim genoemd.

Andere sauzen
Andere toevoegingen die ook wel worden aangeduid als patat met zijn andalouse, tartaar, piccalilly, Joppiesaus en ketchup (curry of tomaten)

Friet met bijgerechten
Friet Super / "Supertje"
Een supertje of friet(je) super is de naam voor een frikandel met friet die in één bakje geserveerd worden. Deze variant van het frietje is bekend in sommige delen van Noord-Brabant en Gelderland; op sommige locaties wordt de frikandel vervangen door een gehaktbal of een andere snack. Een supertje is doorgaans iets goedkoper dan een friet met een losse snack erbij.
De bekendste vorm van een supertje is het "supertje speciaal". Rondom Tilburg, 's-Hertogenbosch en Oss krijgt men dan curry, mayonaise en uien erbij. In Bergen op Zoom betekent "speciaal" dat men er naast de curry, mayonaise en uien ook nog pindasaus bij krijgt.

Frietje "ALA"
Benaming die veel in Nederlands Limburg voorkomt (regio Venlo) voor een Frikandel met zuurvlees, bedekt met friet speciaal.

Friet Waterfiets
Een waterfiets of "friet(je) waterfiets" is een vooral Nijmeegse variant op het supertje. Deze populaire snack bestaat uit twee frikandellen, bedekt met friet. Daarbovenop zijn mayonaise (of frietsaus), curry en uitjes gedaan, en bij correcte uitvoering van deze snack zit bovenop de sauzen nog een klein schepje friet.

Friet Catamaran
Een Catamaran bestaat uit een frietje speciaal met daarboven aan de zijkanten twee frikandellen speciaal. Deze Catamaran is vooral bekend in Noord-Brabant.

Friet saté
Friet saté is friet met saté.
De term wordt ook gebruikt voor een patat met pindasaus.

Patatje stoofvlees
Patatje stoofvlees, ook wel genoemd "Frietje Stoof" is, zoals de naam al zegt, friet met stoofvlees/hachee, behalve in Vlaanderen, waar het "friet met stoofvlees" of "friet met stoverij" genoemd wordt, wordt het in Nederland ook in Noord-Brabant, Limburg en delen van Gelderland geserveerd. Een variant is het Limburgse 'frietje zuurvlees'.

Mitraillette
Een Mitraillette is een broodje met daarop frieten, één of meerdere sauzen en een snack uit het assortiment van de desbetreffende frituur, meestal een hamburger. Een Mitraillette komt hoofdzakelijk in België voor. De Franse variant, met stokbrood, heeft regelmatig kebab als bijgerecht.

Trivia
De langste friet ter wereld mat 9,794 meter en werd door Stephan Tyvaert uit Gent gemaakt.

bron: wikpedia.org
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Patat / Friet

Bericht door Cees »

Wat is jullie manier voor het bakken van frieten?
Ik zelf ben erg gecharmeerd op de wijze van heston blumenthal " tripple cooked "

Bintje of agria, goed wassen 10 min, in de pan met koud water opzetten...zachtjes laten koken (tikken)
ALs hij beetgaar is eruit, en aflaten koelen 30 min.

Nu in de frituur met arachide olie op 130°C gedurende 5-10 min ( ze mogen geen kleur krijgen)

Koelen .30 - 45 min

Nu de frituur op 170-180°C en frieten frituren in ongeveer 8 tot 10 min.

Super krokant
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
KNL
Berichten: 314
Lid geworden op: 11 okt 2008, 12:35
Locatie: Rijkevorsel (België)

Re: Patat / Friet

Bericht door KNL »

echte frieten bij mij thuis: dik gesneden, ongewassen, voorpocheren rond de 140°, afbakken op 178
(peper en zouten)

op het werk: net zoals kees zijn bereiding, maar dit is met la ratte aardappeltjes
Zoute droom
Berichten: 41
Lid geworden op: 19 okt 2007, 23:12
Locatie: Krommenie

Re: Patat / Friet

Bericht door Zoute droom »

Krijg er trek van, Leuk gedaan Leo,

Ik was de frieten(soms dun soms dik soms nog met schil(de lekkerste), droog ze af, bak ze voor in 160 dan in een vergiet(uitlekken,)dan op een doek, na 10 op 180 afbakken.
Ik zal de 130 variant eens proberen.

Wat mij opvalt is dat eigen gemaakte frieten(of wat ever voor naam)sneller slap worden als de fabrikanten.

Men zegt wel eens, ik maak de patat liever zelf ipv die fabrieks rommel die al een paar weken oud is.
Wisten jullie dat nadat de aardappel binnen is gekomen hij BINNEN een uur diepgevroeren in de zak in een doos in de diepvriezer staat? Gevroren, ja, maar wel vers ingevroren.

Wist je dat dun gesneden friet mer vet om zich heen heeft dan dikke friet (vlaamse of pont Neuf) in verhouding tot de hoeveelheid aardappel. Daarom kunnen franse frietjes een vette smaak nalaten in je mond.

TIP, bestrooi je patat eens met aromat of eirerkruiden./Aardappelkruiden.
Lekker eten en bereiden is de beste therapie voor de geest!
Rene Bruins
Berichten: 16
Lid geworden op: 04 jun 2008, 21:18
Locatie: Assen

Re: Patat / Friet

Bericht door Rene Bruins »

Biggrillers(Hanos) in de gewenste vorm snijden(pont neuf) Vervolgens 1 keer de kook erover,op een doek leggen en laten uit dampen. Frituren op 150graden,3minuten. Terug koelen en nogmaals 3 minuten op 150graden. Terugkoelen en afbakken op 185 graden ook super kroky!
Grenzen bestaan niet, alleen de randen van het bord..
Zoute droom
Berichten: 41
Lid geworden op: 19 okt 2007, 23:12
Locatie: Krommenie

Re: Patat / Friet

Bericht door Zoute droom »

Kook erover. 1minuut?, of goed aan de kook en afgieten. dan twee keer voorbakken? waarom niet in 1 keer? Heb je waarschijnlijk ook al eens gedaan en ik ben benieuwd naar het hoe en waarom erachter met het resultaat.
Lekker eten en bereiden is de beste therapie voor de geest!
Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Patat / Friet

Bericht door jeroenbr »

waarom 2x op 150?
Gebruikersavatar
chef-dave
Berichten: 354
Lid geworden op: 12 sep 2008, 08:49
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Patat / Friet

Bericht door chef-dave »

voorbakken op 130°c en nadien als ze afgekoeld zijn afbakken op 180° niets lekkerder en Belgischer dan dat
Dan een lekkere kwak mayonaise erop en smullen
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave
ErikB
Berichten: 7
Lid geworden op: 21 jul 2009, 11:29

Re: Patat / Friet

Bericht door ErikB »

ik zie niet veel over waarin wordt gefrituurd. Zie in één van de reacties arachide olie, maar ik neem aan dat ook hier voorkeuren bestaan ...


Erik B
Zoute droom
Berichten: 41
Lid geworden op: 19 okt 2007, 23:12
Locatie: Krommenie

Re: Patat / Friet

Bericht door Zoute droom »

Dat is een goeie, wat is jouw voorkeur Eric B?,
ik vind ossewit het lekkerst als je de patat meteen heet op eet, als het afdkoeld proef je het vet wat meer.
Maar ja, het schijnt niet zo gezond te zijn he.
Daarom het liefst vloeibaar frituur vet, maar om het echt te weten zou je een smaken test moeten doen.
Ik ben niet meer werkzaam maar wellicht leuk om eens een paar fabrikanten aan te schrijven , bij iemand van jullie in de keuken een en ander te testen?
Meld dat je een verslag zult doen op dit druk bezochte forum en wie weet krijg je medewerking.
Op een ander forum waar ik ook te vinden ben(zeilersforum) word zoiets ook wel gedaan met onlangs bc een speciaal zei(werd gelijk een soort clinic, en binnen kort een boten test, de importeur verleent graag zijn medewerking.

Opzet: 6 soorten producten, 3 olie 3 vet en vloeibaar vet(polletje maken welke nu gebruikt worden, daarmee testen.
evt een vertegenwoordiger van een groothandel inschakelen.

Meld, Wij willen een bak test doen met diversen oliëen en vetten, met patat en bv 1 of twee snacks.
Het resultaat ervan komt op het koksforum. vraag wat hun mogelijkheden zijn om te bemonsteren.
Ook kun je een patat leverancier aanschrijven.
Verder zou ik idm gebruik maken van een tafel frituurtje, hier kun je snel wisselen van bakproduct.

Iedere test op dezelfde hitte(180) en de zelfde tijd(4/5 minuten)
Letten op geur tijdens en na het bakken, smaak (zonder zout) en kleur. en hoe ziet de patat er uit na 5 en 10 minuten in een schaaltje?(hoelang staat het bij de gast op tafel of buffet?Hierbij speelt ook het soort patatje een rol,lees fabrikant.)

Krijg steeds trek bij het lezen van dit topic
Lekker eten en bereiden is de beste therapie voor de geest!
Gebruikersavatar
chef-dave
Berichten: 354
Lid geworden op: 12 sep 2008, 08:49
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Patat / Friet

Bericht door chef-dave »

ErikB schreef:ik zie niet veel over waarin wordt gefrituurd. Zie in één van de reacties arachide olie, maar ik neem aan dat ook hier voorkeuren bestaan ...


Erik B
enkel en alleen rundsvet !!!
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave
Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Patat / Friet

Bericht door Cees »

Ja reuzel is wel het lekkerst maar erg ongezond...dus af en toe maakt niet uit. Toch ga ik liever voor arachide, dat is gezonder en kan een hoge temperatuur hebben.
Wat ik toch het belangrijkste van friet vind is de aardappelsoort en de krokantheid met de bereiding die ik in de eerste post had neergezet is de friet superkrokant ...echt veel krokanter als het klasieke voorbakken en daarna afbakken.
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Zoute droom
Berichten: 41
Lid geworden op: 19 okt 2007, 23:12
Locatie: Krommenie

Re: Patat / Friet

Bericht door Zoute droom »

Cees schreef:Wat is jullie manier voor het bakken van frieten?
Ik zelf ben erg gecharmeerd op de wijze van heston blumenthal " tripple cooked "

Bintje of agria, goed wassen 10 min, in de pan met koud water opzetten...zachtjes laten koken (tikken)
ALs hij beetgaar is eruit, en aflaten koelen 30 min.

Nu in de frituur met arachide olie op 130°C gedurende 5-10 min ( ze mogen geen kleur krijgen)

Koelen .30 - 45 min

Nu de frituur op 170-180°C en frieten frituren in ongeveer 8 tot 10 min.

Super krokant
Cees, ik ga er vanuit de frieten gesneden blancheren, of bedoel je de hele aarappel en na het blancheren snijden?
Ik heb ook wel eens hele aardappel met schil in de oven gegaard en daarna gesneden tot patat en toen gefrituurd(meteen afgebakken), vandaar mijn vraag.
Lekker eten en bereiden is de beste therapie voor de geest!
Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Patat / Friet

Bericht door Cees »

Gesneden inderdaad, en dat zachtjes koken is erom dat de frieten geen beschadigingen krijgen.
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Patat / Friet

Bericht door Cees »

En de tijden zijn voor lekkere dikke frieten!
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Patat / Friet

Bericht door Cees »

Op de site van Debic..in de !dee 21 , staat praktisch dezelfde werkwijze.

PDF ALERT: http://www.debic.com/debic/download/en/ ... ebsite.pdf
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Zoute droom
Berichten: 41
Lid geworden op: 19 okt 2007, 23:12
Locatie: Krommenie

Re: Patat / Friet

Bericht door Zoute droom »

Ook belangrijk na aanleiding van dit topic:
Afbeelding :D :lol:
Lekker eten en bereiden is de beste therapie voor de geest!
Nickster
Berichten: 33
Lid geworden op: 05 mar 2009, 13:53
Locatie: Bergeijk

Re: Patat / Friet

Bericht door Nickster »

Ik lees alles over friet, maar ook niet welke aardappel het meest geschikt is en waarom??

Wat ik ergens gelezen heb is het gebruik van rozemarijn in je frietvet.
Het komt niet alleen ten goede voor de smaak, maar je frietvet blijft ook langer goed.
Volgens mij gelezen in.. Cook & Chemist. Iemand al uitgeprobeerd of ervaring mee??
Leuke topic trouwens Leo!
Gr. Nicky
'Every child is an artist. The problem is how to remain an artist once he grows up'-Pablo Picasso - 1973
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Patat / Friet

Bericht door Leo »

"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
BreeZe
Berichten: 73
Lid geworden op: 25 jan 2007, 17:22

Re: Patat / Friet

Bericht door BreeZe »

Wat ik me nou afvraag... zet je de friet koud op? of blancheer je ze?

en heeft het nog zin/nut om ze te spoelen als je ze kookt/blancheerd?


normaal gesproken spoel ik ze een flinke tijd, drogen, voorbakken op 140, uitlaten wasemen en afbakken op 180 en dan heerlijk krokant.


maar vandaag toch maar eens proberen om ze of voor te koken of te blancheren!
Zoute droom
Berichten: 41
Lid geworden op: 19 okt 2007, 23:12
Locatie: Krommenie

Re: Patat / Friet

Bericht door Zoute droom »

Eerst water koken, dan je aardappel erin, dan blijft de smaak er in.
Vergelijk het met vlees en bouilion.
Koud opzettten , smaak gaat in het watert.b.v. de bouilion, vlees in kokendwater, smaak blijft in het vlees.
Dit is met Aardappels net zo, net als de groente.
Lekker eten en bereiden is de beste therapie voor de geest!
BreeZe
Berichten: 73
Lid geworden op: 25 jan 2007, 17:22

Re: Patat / Friet

Bericht door BreeZe »

Vanmiddag even getest..

persoonlijk het lekkerst.. eerst koken dus koud opzetten even flink de kook er over aflaten koelen en dan voorbakken op 140 tot ze net beginnen te kleuren eruit en dan 180 graden een 5/6 minuten!

lichte puree met een ontzettende krokante buitenkant.
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Patat / Friet

Bericht door Leo »

en welke aardappel heb je gebruikt?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
BreeZe
Berichten: 73
Lid geworden op: 25 jan 2007, 17:22

Re: Patat / Friet

Bericht door BreeZe »

Superbonk van de sligro!
Gebruikersavatar
bielek
Berichten: 42
Lid geworden op: 07 mei 2007, 20:16
Locatie: Veldhoven

Re: Patat / Friet

Bericht door bielek »

140 graden voorbakken en dan afkoelen op vetvrij papier.
daarna afbakken op 180 graden.
Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Patat / Friet

Bericht door Cees »

Laatst die manier van jeroen vann ooijen geprobeerd,

Echt mooie krokante friet!

Frieten met koud water opzetten, en laten koken tot net niet gaar.
koelen op rekje
frieten 15 min op 130 C in de frituur
Koelen
Afbakken op 170- 180
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Zoute droom
Berichten: 41
Lid geworden op: 19 okt 2007, 23:12
Locatie: Krommenie

Re: Patat / Friet

Bericht door Zoute droom »

Mooi krokant, dat wel, maar vond de smaak minder lekker. maar dat is maar smaak.
Lekker eten en bereiden is de beste therapie voor de geest!
Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Patat / Friet

Bericht door Cees »

Zoute droom schreef:Mooi krokant, dat wel, maar vond de smaak minder lekker. maar dat is maar smaak.
Lekker dik snijden, hoe dunner hoe minder smaak.
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Zoute droom
Berichten: 41
Lid geworden op: 19 okt 2007, 23:12
Locatie: Krommenie

Re: Patat / Friet

Bericht door Zoute droom »

Ik snij ze meestal wel lekker dik zeg maar duim dikte, liefst met schil.
Het smaakte niet verkeert hoor, maar ander, met voorbakken zonder koken is toch de smaak ander.
Eigenlijk voor zomaar een patatjevind ik twee x olie lekkerder, maar onderdeel van een gerecht met een stevig stuk vis of vlees id e eerst koken methoden wel geslaagd, wat meer gebakken aardappelachtig. althans, zo ervaar ik het.
Lekker eten en bereiden is de beste therapie voor de geest!
Plaats reactie