Geitenmelk

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Geitenmelk

Bericht door Leo » 20 jul 2008, 11:08

Afbeelding
Geitenmelk is de melk die gevormd wordt in de uier van een geit. De melk bestaat voor ongeveer 87% uit water en 13% droge stof. Deze droge stof is opgebouwd uit vetten, eiwitten, lactose en zouten. Vetten en eiwitten komen voor als vaste kleine deeltjes, de suikers zijn opgelost en de zouten zijn deels opgelost en deels gebonden aan de eiwitten. Het drogestofgehalte van geitenmelk is gelijk aan koemelk. Schapenmelk heeft een hoger drogestofgehalte.

Bestanddelen
Het vet in geitenmelk bestaat uit vetzuurmoleculen. Deze moleculen zijn kleiner dan in koemelk, waardoor het lichter verteerbaar is en geschikt voor mensen met spijsverteringsstoornissen en zuigelingen.

De eiwitten in melk zijn onderverdeeld in caseïne, serumeiwitten en reststikstof. De caseïne is de grondstof voor kaas en wordt daarom ook wel kaasstof genoemd.

Lactose wordt ook wel melksuiker genoemd. Dit wordt door melkzuurbacteriën omgezet in melkzuur bij de verwerking van de melk tot karnemelk, kwark en yoghurt.

De belangrijkste zouten in melk zijn die van calcium, kalium, natrium en magnesium en komen voor als fosfaten, nitraten en chloriden. Geitenmelk heeft een iets hoger gehalte aan calcium en fosfaten dan koemelk.

Geitenmelk is witter dan koemelk. Dit komt doordat geiten alle caroteen (wordt gebruikt als oranje kleurstof) uit het voer omzetten in vitamine A. Ook boter en kaas bereid met geitenmelk is wit, maar door de bereidingswijze kan het van kleur veranderen.

Geitenmelk bevat vier keer zoveel vitamine A en twee keer zoveel vitamine D dan koemelk, maar bevat wel minder foliumzuur. Verder bevat geitenmelk het dubbele aan waardevolle mineralen en weinig zout. En uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat geitenmelk toch net iets gezonder is dan koemelk.

Voor bepaalde klachten, zoals koemelkallergie, astma, eczeem, acne, migraine, darm- en gewrichtsklachten is geitenmelk gezond. Dit komt vooral door de eiwitsamenstelling. De klachten kunnen volledig verdwijnen na het gebruik van geitenmelk.

Wereldwijd
Over de hele wereld wordt meer geitenmelk gedronken dan koemelk. Een groot deel van de producten die in Nederland van geitenmelk worden gemaakt, wordt geëxporteerd naar het buitenland. Geitenmelkpoeder gaat vooral naar Aziatische landen.
http://vids.myspace.com/index.cfm?fusea ... D=22957542
Afbeelding
bron:wikipedia.org
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Geitenmelk

Bericht door Leo » 12 aug 2009, 14:19

Net een pakje Geitenmelk gekocht, best goed te drinken. Mooi vol van smaak, heerlijk eigenlijk.

Afbeelding
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Marielle
Berichten: 437
Lid geworden op: 09 aug 2006, 22:31
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Geitenmelk

Bericht door Marielle » 12 aug 2009, 17:41

Vorige week hadden we in antwerpen (docks) een dessert van geitenkaasijs met frambozen en roze peper ook erg lekker! super combi met de zoete frambozen en het frisse ijs van geitenkaas

Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Geitenmelk

Bericht door Cees » 12 aug 2009, 23:08

Schijnt dat als je in je compositie geitemelk gebruikt, je ijs veel lekkerder is. Ik heb het nog niet geprobeerd.
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Geitenmelk

Bericht door jeroenbr » 12 aug 2009, 23:14

Cees schreef:Schijnt dat als je in je compositie geitemelk gebruikt, je ijs veel lekkerder is. Ik heb het nog niet geprobeerd.
Bekijk dit filmpje maar eens: http://www.foodtube.nl/video/610/Tompoezen (best leuk en interesant)

Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Geitenmelk

Bericht door Cees » 13 aug 2009, 00:34

jeroenbr schreef:
Cees schreef:Schijnt dat als je in je compositie geitemelk gebruikt, je ijs veel lekkerder is. Ik heb het nog niet geprobeerd.

Mooi filmpje en ook leuk uitgelegd.. maar ik zie geen geitenmelk......of zie ik het gewoon niet?
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Geitenmelk

Bericht door jeroenbr » 13 aug 2009, 00:35

Cees schreef:
jeroenbr schreef:
Cees schreef:Schijnt dat als je in je compositie geitemelk gebruikt, je ijs veel lekkerder is. Ik heb het nog niet geprobeerd.

Mooi filmpje en ook leuk uitgelegd.. maar ik zie geen geitenmelk......of zie ik het gewoon niet?
Ging mij meer om het "vers" gebruiken van melk, direct uit de tank van de boer. En niet wat de beste man noemt, waar alle eitwitten en vetten worden uitgehaalt.

Plaats reactie