Dukkah

Alles over ingrediënten
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Dukkah

Bericht door Leo »

Egyptisch smaakmaker.

Afbeelding
Dukkah is een mix van kruiden, specerijen en noten en echt heerlijk om te dippen. Stukje brood, beetje olijfolie en dan veel Dukkah.

In Egypte wordt het door straatverkopers verkocht in kleine puntzakjes met stukjes pitabrood erbij. De klanten dippen het pitabrood in een grote kom olijfolie die bij het kraampje staat en vervolgens in hun Dukkah.

Tot mijn grote teleurstelling was de Dukkah echter uit het assortiment gehaald. Nu kun je Dukkah ook wel op andere plekken kopen, maar die smaken dan natuurlijk weer net iets anders. Dan maar zelf maken dus. Eenmaal gemaakt kun je deze mix zeker een maand bewaren, tenzij je net zo gek bent op Dukkah als ik natuurlijk!

Benodigdheden:
- 50 gram blanke hazelnoten
- 25 gram korianderzaad
- 3 eetlepels sesamzaad
- 2 eetlepels komijnzaad
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels
- 1 theelepel venkelzaad
- 1 theelepel gedroogde munt
- 1 theelepel zeezout

Rooster de hazelnoten lichtbruin in een zware pan boven hoog vuur, pas op dat ze niet verbranden. Laat ze volledig afkoelen. Doe hetzelfde met alle andere zaden (per soort) en de peperkorrels. De munt en het zeezout hoef je dus niet te roosteren. Laat alles volledig afkoelen.

Mix alles door elkaar en gebruik een vijzel of blender om het te malen. Hou het mengsel redelijk grof, het moet geen pasta worden. Bewaar het in een luchtdicht potje op een koele plaats.
bron:www.bourgondie.nl
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Plaats reactie