Nashi Peer / Zand Peer

Alles over ingrediënten
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Nashi Peer / Zand Peer

Bericht door Leo »

Afbeelding
De nashi-peer, zandpeer of Aziatische peer (Pyrus pyrifolia) is een perensoort, die van nature voorkomt in het oosten van Azië, waar hij veel wordt gekweekt voor zijn eetbare vruchten. De sappige vruchten hebben de vorm van appels. Vanwege deze overeenkomst worden ze ook wel appelperen genoemd. Het is een populaire vrucht, die als dorstlesser kan worden gebruikt. Ze zijn zoet en knapperig als ze rijp van de boom worden geplukt.

De bloemen van de nashi-peer hebben vijf witte bloemblaadjes. De plant bloeit omstreeks april. De vruchten worden in de lente geplukt en nashi kan worden gebruikt als een voorjaars-kigo of seizoenswoord in het haiku-schrift.


In het Japans, is Nashi (梨) het woord voor de Japanse appelpeer, terwijl Europese peren (Pyrus communis) Yōnashi (洋梨) worden genoemd, wat letterlijk westerse nashi betekent.

De vergelijkbare China-peer (Pyrus bretschneideri) wordt gekweekt in China.


Consumptie

In Japan worden nashi-peren onder andere gekweekt in de prefecturen Chiba, Ibaraki, Tottori, Fukushima, Nagano en Miyagi. In China worden nashi-peren gezien als een populaire en heilige vrucht. Veel populaire gezegdes zijn afkomstig van de nashi-peer. In de Koreaanse keuken, worden nashi-peren vaak in plakjes gesneden of in een saus verwerkt om gerechten zoeter te maken.

In Taiwan worden in Japan gekweekte nashi-peren sinds 1997 als een luxe cadeau beschouwd en is de consumptie van deze vruchten sindsdien ontzettend toegenomen.

In Nederland en België wordt deze vrucht ook steeds vaker op markten en zelfs in de supermarkt aangeboden.

In Japan wordt de vrucht meestal rauw gegeten. De schil wordt als oneetbaar gezien, en dan voor consumptie verwijderd. In Japan wordt de vrucht gezien als zomervrucht, en wordt dan ook vooral 'zomers gegeten.

bron:wikipedia
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Plaats reactie