Herzhoornweegbree

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Herzhoornweegbree

Bericht door Leo »

moet een wilde sla soort zijn,die op rucola lijkt.

Afbeelding
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Herzhoornweegbree

Bericht door Cees »

De hertshoornweegbree (Plantago coronopus) is een in België en Nederland van nature voorkomende, eenjarige of meerjarige, tweeslachtige, 5–20 cm hoge kruidachtige plant, die als groente kan worden gegeten. De plant heeft een penwortel. De grondstandige bladeren staan in bladrozetten. Het blad is vlezig of zachtbehaard, enkelvoudig, lijn- tot lintvormig en/of veervormig ingesneden en toegespitst. De bladrand is gaaf of getand. De basis van de bladschijf is vleugelvormig. De nerven zijn in een veernervig patroon geranschikt. De bladsteel is zeer kort of afwezig.

De bloemstengel is rechtopstaand of opstijgend, behaard, rond en massief. De bloeiwijze is een aar. De witte bloemen zijn buis- of stervormig en radiair symmetrisch. De bloemen bestaan uit vier kroonbladen en vier kelkbladen. De kroon is even lang of korter dan de kelk. De bloemen hebben vier meeldraden en één stijl met één stempel. De hertshoornweegbree bloeit van juni tot september. Na bevruchting worden er doosvruchten gevormd.


Aar (bloeiwijze)De hertshoornweegbree groeit op ziltige, zandige plekken in duinen, op zeedijken, hoge schorren en groene stranden. Deze plant kan goed tegen vertrapping en groeit op plaatsen waar andere planten niet goed gedijen. Bij het opkomen van andere soorten verdwijnt de hertshoornweegbree.

De hertshoornweegbree komt voor in de kustregio's van Europa, Noord-Afrika en Voor-Azië.

De hertshoornweegbree is al vierhonderd jaar als groente in cultuur. Hij kan als groente van maart tot augustus worden gezaaid en al na zeven tot acht weken worden geoogst. De jonge bladeren zijn geschikt voor consumptie. Ze kunnen worden gekookt of rauw in salades worden verwerkt. De groente bevat vitamine C, β-caroteen, vitamine B1 en voedingsvezels. Italië is de voornaamste producent van de hertshoornweegbree als groente.
Aldus Wikipedia,
bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hertshoornweegbree

Ik heb er nog nooit mee gewerkt, lijkt me wel leuk!
Weet jij of er hier aanvoer van is naar de bekende groothandels ( Hanos, ISPC)?
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Herzhoornweegbree

Bericht door Leo »

Zag het bij Rungis (barendrecht) op de fax staan.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
Plaats reactie