Pagina 1 van 1

Jodenhaas

Geplaatst: 12 dec 2006, 14:29
door Willem-chef
Jodenhaas

op de website van de lindenhof in Giethoorn zag ik dit staan:

Rund
“Toast Canibale” van jodenhaas, met eidooier-dressing en Düsseldorfer mosterd


kan iemand mij vertellen wat jodenhaas precies is?

Inmiddels zelf gevonden: http://www.jodenhaas.nl

-

Geplaatst: 12 dec 2006, 17:01
door paulbrussel
"Nee, de longhaas (onglet in het Frans) is eigenlijk de middenriefspier van het beest, terwijl de jodenhaas in de schouder zit," aldus Onno Kleyn.

Onglet staat in Brussel wel vaker op het menu; ik wist overigens ook niet dat dat in het Nederlands longhaas was. Maar die Belgische vleestermen verschillen toch nogal van de Nederlandse.

Geplaatst: 12 dec 2006, 20:40
door Pieter
Zo zag ik ooit eens bij onze lams leverancier op texen, Joden steaks staan. Wat zijn dat dan ?

Geplaatst: 13 dec 2006, 00:11
door Visitor
Ik was ervan overtuigd dat een 'onglet', Kraaisteak heette in het Nederlands. Jodenhaas .... heb ik nog niet van gehoord.

Blijkt dat na wat googlen de kraaisteak hetzelfde deel als de longhaas is. En dus ook Jodenhaas.......

Geplaatst: 13 dec 2006, 00:21
door Pieter
Een aangezien je een steak als biefstuk mag lezen, en je van de haas een biefstuk kan snijden is een jodensteak het zelfde als een jodenhaas neem ik aan ?

jodenhaas

Geplaatst: 24 dec 2006, 22:37
door joost
Jodennhaas wordt toch zo genoemd omdat Joodse mensen geen achtervoet van rund mogen eten!?
Ik hoor bij mijn leverancier (driessen) steeds vaker de term diamanthaas. Klinkt wat beter.

Geplaatst: 30 jun 2007, 12:42
door chef peter
Visitor schreef:Ik was ervan overtuigd dat een 'onglet', Kraaisteak heette in het Nederlands. Jodenhaas .... heb ik nog niet van gehoord.

Blijkt dat na wat googlen de kraaisteak hetzelfde deel als de longhaas is. En dus ook Jodenhaas.......
nee, klopt geen donder van.

Re: jodenhaas

Geplaatst: 30 jun 2007, 12:44
door chef peter
joost schreef:Jodennhaas wordt toch zo genoemd omdat Joodse mensen geen achtervoet van rund mogen eten!?
Ik hoor bij mijn leverancier (driessen) steeds vaker de term diamanthaas. Klinkt wat beter.
heeft hij dat zelf verzonnen, knap van meneer driessen.
het is toch echt Jodehaas, een stukje uit de schouderlap, wist trouwens niet dat Driessen een slager was, dacht een dure grutter.

Commotie over 'jodenhaasje'

Geplaatst: 18 jul 2007, 08:36
door Webmaster
Restauranthouder Ad Prinse van de Prinsenhove in Lieren (bij Apeldoorn) wordt beticht van discriminatie doordat hij op zijn menukaart een ‘jodenhaasje’ heeft gezet.

Lezers van dagblad De Stentor reageerden verbolgen hierop. Prinse is desondanks niet van plan het rosé gebraden stuk rundvlees van de kaart te halen. ‘Dit heeft niets met discriminatie te maken’, zegt hij in het dagblad.

Voorbout
Het jodenhaasje draagt deze naam omdat het een stukje vlees is van de voorbout. Orthodoxe joden mogen geen vlees van de achterbout eten. Jacob vocht, zo leert de bijbel, immers met een engel die de heup van de aartsvader ontwrichtte. Sindsdien ligt er een taboe op vlees van achteren.

Reacties
‘Jodenhaasje is een heel normaal woord’, zegt Ad Prinse. ‘In Antwerpen spreken ze van een diamanthaasje, vanwege de diamanthandel in de joodse buurt.’

Prinse kreeg naast verbale ook schriftelijke reacties. Zo is er een brief van een anonieme schrijver die reageert op een advertentie in de Stentor. ‘Ik zie dat er mensenvlees geserveerd wordt, aldus de scribent die Prinse adviseert het gerecht niet aan zijn gasten voor te schotelen. ‘Puur vergif.’

Een mevrouw uit Zutphen neemt het woord discriminatie in de mond. ‘Wij verzoeken u vriendelijk de benaming van uw gerechten ten spoedigste aan te passen zodat alle lezers van de Stentor zich rond uw tafel kunnen schikken.’ Prinse reageerde laconiek. ‘Ik hou het jodenhaasje mooi op de kaart.’

http://www.prinsehove.nl/
http://www.destentor.nl/

Geplaatst: 18 jul 2007, 22:48
door Joline
..krijgen we hetzelfde gezeik als jodekoeken en negerzoenen die niet zo mogen heten..

Re: Jodenhaas

Geplaatst: 22 jan 2009, 09:44
door Leo
Jodenhaas gister binnengekregen. Wilde het wel eens zien.
Mooi stukje vlees wel! Slager gebeld voor wat uitleg:
-enigste stukje "biefstuk" uit de schouder.
-joden mogen het eten omdat die alleen van de voorkant van de koe het vlees mogen. Vandaar ook de naam
-Het lijkt op een 'ossenhaas' , van daar de naam haas er in.

(heb wat foto's geplaats boven aan in het topic)