Jodenhaas
-
- Berichten: 150
- Lid geworden op: 18 feb 2006, 00:08
Jodenhaas
Jodenhaas
op de website van de lindenhof in Giethoorn zag ik dit staan:
Rund
“Toast Canibale” van jodenhaas, met eidooier-dressing en Düsseldorfer mosterd
kan iemand mij vertellen wat jodenhaas precies is?
Inmiddels zelf gevonden: http://www.jodenhaas.nl
op de website van de lindenhof in Giethoorn zag ik dit staan:
Rund
“Toast Canibale” van jodenhaas, met eidooier-dressing en Düsseldorfer mosterd
kan iemand mij vertellen wat jodenhaas precies is?
Inmiddels zelf gevonden: http://www.jodenhaas.nl
-
- Berichten: 147
- Lid geworden op: 28 nov 2006, 13:57
- Locatie: Brussel
-
"Nee, de longhaas (onglet in het Frans) is eigenlijk de middenriefspier van het beest, terwijl de jodenhaas in de schouder zit," aldus Onno Kleyn.
Onglet staat in Brussel wel vaker op het menu; ik wist overigens ook niet dat dat in het Nederlands longhaas was. Maar die Belgische vleestermen verschillen toch nogal van de Nederlandse.
Onglet staat in Brussel wel vaker op het menu; ik wist overigens ook niet dat dat in het Nederlands longhaas was. Maar die Belgische vleestermen verschillen toch nogal van de Nederlandse.
jodenhaas
Jodennhaas wordt toch zo genoemd omdat Joodse mensen geen achtervoet van rund mogen eten!?
Ik hoor bij mijn leverancier (driessen) steeds vaker de term diamanthaas. Klinkt wat beter.
Ik hoor bij mijn leverancier (driessen) steeds vaker de term diamanthaas. Klinkt wat beter.
-
- Berichten: 418
- Lid geworden op: 22 jun 2007, 15:45
-
- Berichten: 418
- Lid geworden op: 22 jun 2007, 15:45
Re: jodenhaas
heeft hij dat zelf verzonnen, knap van meneer driessen.joost schreef:Jodennhaas wordt toch zo genoemd omdat Joodse mensen geen achtervoet van rund mogen eten!?
Ik hoor bij mijn leverancier (driessen) steeds vaker de term diamanthaas. Klinkt wat beter.
het is toch echt Jodehaas, een stukje uit de schouderlap, wist trouwens niet dat Driessen een slager was, dacht een dure grutter.
Commotie over 'jodenhaasje'
Restauranthouder Ad Prinse van de Prinsenhove in Lieren (bij Apeldoorn) wordt beticht van discriminatie doordat hij op zijn menukaart een ‘jodenhaasje’ heeft gezet.
Lezers van dagblad De Stentor reageerden verbolgen hierop. Prinse is desondanks niet van plan het rosé gebraden stuk rundvlees van de kaart te halen. ‘Dit heeft niets met discriminatie te maken’, zegt hij in het dagblad.
Voorbout
Het jodenhaasje draagt deze naam omdat het een stukje vlees is van de voorbout. Orthodoxe joden mogen geen vlees van de achterbout eten. Jacob vocht, zo leert de bijbel, immers met een engel die de heup van de aartsvader ontwrichtte. Sindsdien ligt er een taboe op vlees van achteren.
Reacties
‘Jodenhaasje is een heel normaal woord’, zegt Ad Prinse. ‘In Antwerpen spreken ze van een diamanthaasje, vanwege de diamanthandel in de joodse buurt.’
Prinse kreeg naast verbale ook schriftelijke reacties. Zo is er een brief van een anonieme schrijver die reageert op een advertentie in de Stentor. ‘Ik zie dat er mensenvlees geserveerd wordt, aldus de scribent die Prinse adviseert het gerecht niet aan zijn gasten voor te schotelen. ‘Puur vergif.’
Een mevrouw uit Zutphen neemt het woord discriminatie in de mond. ‘Wij verzoeken u vriendelijk de benaming van uw gerechten ten spoedigste aan te passen zodat alle lezers van de Stentor zich rond uw tafel kunnen schikken.’ Prinse reageerde laconiek. ‘Ik hou het jodenhaasje mooi op de kaart.’
http://www.prinsehove.nl/
http://www.destentor.nl/
Lezers van dagblad De Stentor reageerden verbolgen hierop. Prinse is desondanks niet van plan het rosé gebraden stuk rundvlees van de kaart te halen. ‘Dit heeft niets met discriminatie te maken’, zegt hij in het dagblad.
Voorbout
Het jodenhaasje draagt deze naam omdat het een stukje vlees is van de voorbout. Orthodoxe joden mogen geen vlees van de achterbout eten. Jacob vocht, zo leert de bijbel, immers met een engel die de heup van de aartsvader ontwrichtte. Sindsdien ligt er een taboe op vlees van achteren.
Reacties
‘Jodenhaasje is een heel normaal woord’, zegt Ad Prinse. ‘In Antwerpen spreken ze van een diamanthaasje, vanwege de diamanthandel in de joodse buurt.’
Prinse kreeg naast verbale ook schriftelijke reacties. Zo is er een brief van een anonieme schrijver die reageert op een advertentie in de Stentor. ‘Ik zie dat er mensenvlees geserveerd wordt, aldus de scribent die Prinse adviseert het gerecht niet aan zijn gasten voor te schotelen. ‘Puur vergif.’
Een mevrouw uit Zutphen neemt het woord discriminatie in de mond. ‘Wij verzoeken u vriendelijk de benaming van uw gerechten ten spoedigste aan te passen zodat alle lezers van de Stentor zich rond uw tafel kunnen schikken.’ Prinse reageerde laconiek. ‘Ik hou het jodenhaasje mooi op de kaart.’
http://www.prinsehove.nl/
http://www.destentor.nl/
Kokforum.nl : de website voor koks
Re: Jodenhaas
Jodenhaas gister binnengekregen. Wilde het wel eens zien.
Mooi stukje vlees wel! Slager gebeld voor wat uitleg:
-enigste stukje "biefstuk" uit de schouder.
-joden mogen het eten omdat die alleen van de voorkant van de koe het vlees mogen. Vandaar ook de naam
-Het lijkt op een 'ossenhaas' , van daar de naam haas er in.
(heb wat foto's geplaats boven aan in het topic)
Mooi stukje vlees wel! Slager gebeld voor wat uitleg:
-enigste stukje "biefstuk" uit de schouder.
-joden mogen het eten omdat die alleen van de voorkant van de koe het vlees mogen. Vandaar ook de naam
-Het lijkt op een 'ossenhaas' , van daar de naam haas er in.
(heb wat foto's geplaats boven aan in het topic)
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl