De Franse keuken omarmt de warmte van Marokko

waarbij recente en niet recente boeken aan bod komen
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

De Franse keuken omarmt de warmte van Marokko

Bericht door Leo » 14 okt 2009, 16:36

Afbeelding
Restaurant Solo scoort al jaren constant en zeer hoog in onze recensies. Reden hiervoor is de unieke stijl van de keuken, waarin Franse technieken en Noord-Afrikaanse invloeden op subtiele wijze worden samengebracht en in een modern jasje zijn gestoken, maar ook de vlekkeloze bediening, de prachtige wijnen en het jeugdige enthousiasme dat deze bijzondere sterrenzaak kenmerkt.

Chef-kok Mohamed Elharouchi is zelfs bij deze topkwaliteit de bescheidenheid zelve, en blijft veelal op de achtergrond. Vandaag stond hij echter in het middelpunt van de belangstelling, aangezien in het restaurant zijn eerste boek ‘Elharouchi’ werd gepresenteerd. Nog steeds een man van weinig woorden, maar hij genoot zichtbaar, en straalde toen hij de eerste exemplaren mocht overhandigen aan zijn leermeesters en grote voorbeelden Cees Helder en Pascal Jalhaij, die speciaal voor de gelegenheid naar Gorinchem waren gekomen.

Onderwijl werden de gasten getrakteerd op verfijnde, kenmerkende amuses. Enerzijds perfecte kalfstartaar met coquilles, anderzijds harira (Marokkaanse soep) met dadel en marsepein en een geestige en exotische parodie op de hamburger met flatbread, gekruid lamsgehakt, ananas en rode ui. En ook het boek draagt in alles de signatuur van de chef. Zijn meest beroemde creaties worden uiteraard, met receptuur, in woord en beeld getoond, maar daarnaast is een belangrijke plek ingeruimd voor jeugdverhalen, Noord-Afrikaanse kooktermen en technieken, en fotografie die op locatie in Marokko werd geschoten. Een prachtexemplaar derhalve dat een aanwinst is voor elke liefhebber.

Toch laat Mohamed het liefst zijn gerechten spreken, en na een kort woord van dank snelde hij terug de keuken in om een spannende, hoogwaardige lunch voor zijn gasten te bereiden. We zagen klassiekers terug, zoals paling met vlierbloesem en basilicumolie, huisgemaakte muesli met steranijs en melksorbet, en hangop met karamel en room, maar ook een nieuwe combinatie in de vorm van pastilla met gestoofde kip, kardamomsuiker, kaneel, pompoen en in sherry gemarineerde pruim. En natuurlijk mocht de eigen favoriet van de chef niet ontbreken: dungesneden tonijn met inktvis, eendenlever, citrussalsa en schuim van sereh. Een sensationeel samenspel van smaken en structuren.

Maitre Jan Fassaert zorgde voor de vineuze omlijsting met wijnen van niveau (waaronder Laibach Pinotage Rosé en Chardonnay van Main Divide) en zodoende werd het een ontspannen, gastronomische middag die zichtbaar goed ontvangen werd door alle aanwezigen. Restaurant Solo is met recht de trots van de regio, een zaak waar alleen het allerbeste goed genoeg is, met een blend van culturen, een onderscheidend karakter en een informele ambiance. En nu is er dus ook een schitterend boekwerk dat deze insteek extra benadrukt en naar de huiskamers en keukens van Nederland brengt. Chapeau!

Maurice van Bussel
bron: http://www.knoopjelos.nl" onclick="window.open(this.href);return false;
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
berexstone
Berichten: 673
Lid geworden op: 02 nov 2009, 12:07

Re: De Franse keuken omarmt de warmte van Marokko

Bericht door berexstone » 03 dec 2009, 18:24

vanmorgen gekocht, écht goed !!!
Probeer ook via internet of sateliet >>> Luxe TV <<< (alleen HD denk ik) te ontvangen, zeer regelmatig specials uit restaurants in Marokko.
Deze zender besteed veel aandacht aan gastronomie (Maldieven, Mauritius, Japan, China, VS, Parijs, New York, Londen, Brussel, Amsterdam en aan boord van superjachten...)

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: De Franse keuken omarmt de warmte van Marokko

Bericht door Leo » 03 dec 2009, 23:39

wij wonen vlak bij solo..dus als je er ook wilt eten......kunnen we eerst ff aperitieven bij mij thuis..

:D
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Will
Berichten: 86
Lid geworden op: 22 jul 2008, 13:39

Re: De Franse keuken omarmt de warmte van Marokko

Bericht door Will » 04 dec 2009, 05:46

Thanks voor de tip Berex. Helaas gaan sateliet hier of kabel, maar op Youtube staat het een en ander.

http://www.youtube.com/luxetv#p/u/13/DeZQwNwl6Ko" onclick="window.open(this.href);return false;

Plaats reactie