Pagina 1 van 1

Cao-conflict opgelaaid door brief FNV

Geplaatst: 21 mar 2006, 12:35
door Webmaster
De FNV Horecabond heeft hotels en zalenbedrijven een brief gestuurd met het verzoek een bedrijfs-cao af te sluiten met de vakbond. Daarmee gaat het cao-conflict in de horeca een nieuwe fase in. KHN adviseert ondernemers niet te reageren op de brief en spreekt zelfs van ‘dreigementen van FNV Horecabond’.

In de brief van de FNV Horecabond, waar de redactie een hand op wist te leggen, geeft de vakbond aan in gesprek te willen komen over een bedrijfs-cao. Hierin staan aanvullende afspraken op de huidige horeca-cao, die in ogen van de vakbond onfatsoenlijk is.
De vakbond wil per 1 juli 2006 een bruto loonsverhoging van 2 procent voor alle werknemers. Daarnaast wil FNV een afspraak maken over een loonverhoging per 1 juli 2007. Ook wil de vakbond aanvullende afspraken maken over uitkering bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Acties
Wanneer hoteliers en zalenhouders niet voor 22 maart positief reageren op de brief om in gesprek te komen met de vakbond, dan stelt FNV acties in het vooruitzicht. ‘In dat geval moet u er rekening mee houden dat er bij uw bedrijf onaangekondigd acties kunnen plaatsvinden met als doel u alsnog te bewegen met ons om de tafel te gaan’, aldus de afsluitende alinea van de brief.

KHN reageert op haar website over de brief van de vakbond. ‘KHN raadt u aan niet inhoudelijk op de brief en dreigementen van FNV Horeca in te gaan’, zo valt te leden op Horeca.org. Horecaondernemers kunnen op de site een brief downloaden om te gebruiken als antwoord aan de vakbond.

Slepende cao-conflict
De jongste brievendaad van FNV is een nieuwe fase in het spelende cao-conflict tussen FNV en KHN. Direct na het afsluiten van de nieuwe horeca-cao in de zomer vorig jaar, botert het niet tussen de twee organisaties. FNV beschuldigt KHN ervan een cao te hebben afgesloten met de kleine vakbond De Unie en daarbij de grote bonden FNV en CNV te hebben gepasseerd. De afgelopen weken voerde FNV acties bij grote horecabedrijven zoals Bilderberg, AC Wegrestaurants en Van der Valk. KHN herhaalt haar standpunt vast te houden aan de horeca-cao zoals 1 juli 2005 is afgesproken met De Unie.