FNV Horecabond wil nieuwe cao

Vind hier alle informatie met betrekking tot HACCP, CAO, wetgeving e.d.
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

FNV Horecabond wil nieuwe cao

Bericht door Webmaster »

De FNV Horecabond wil dat de huidige horeca-cao van tafel gaat en dat er per 1 juli 2006 een nieuwe komt. De vakbond is hiervoor de landelijke campagne ‘een fatsoenlijke horeca cao’ gestart. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) ziet niets in het idee van de FNV en noemt het plan 'krankzinnig'.

De vakbond wil met de campagne horecamedewerkers informeren over de in hun ogen onfatsoenlijke cao, die sinds afgelopen zomer van kracht is. Volgens de vakbond hebben veel medewerkers in de horecabranche geen flauw benul van welke negatieve gevolgen de nieuwe cao voor hen in petto heeft. Weten ze dit wel, dan zullen ze vast bereid zijn om samen met de vakbond in actie te komen tegen de cao, aldus de FNV.
Waarom?
De FNV hoopt met de campagne weer aan de onderhandelingstafel te komen om te praten over een nieuwe cao. Die kan wat FNV betreft per 1 juli 2006 worden afgesloten. KHN sluit dit uit. ‘Waarom moeten we praten over een cao als en een cao is? Het is een krankzinnig idee’, aldus KHN-directeur Jeu Claes in een reactie op het voorstel van FNV.

Claes onderbouwt zijn argumentatie met onderzoekscijfers. ‘Uit onderzoek van het gerenommeerde bureau NSS blijkt dat twee op de vijf werknemers volledig op de hoogte is van de nieuwe cao. Bij één op de drie zijn binnen de onderneming al afspraken gemaakt met de nieuwe cao als basis. Driekwart vindt de basisafspraken van deze cao goed.’

'Geen werk, geen loon'
FNV wil onder andere dat de paragraaf ‘geen werk, geen loon’ uit de cao moet. Daarnaast wil de vakbond een loonsverhoging van 2 procent voor al het personeel op 1 juli 2006. Voor de actie werkt de vakbond nauw samen met de landelijke studentenorganisatie LSVB. Op de eerste actiedag bezochten leden van de vakbond samen met studenten diverse horecazaken in Utrecht.

Afgelopen zomer sloot KHN een overeenkomst met vakbond De Unie. FNV en CNV konden zich niet vinden in de nieuwe cao en kondigden maatregelen aan. De collectieve arbeidsovereenkomst van afgelopen zomer geldt van juli dit jaar tot april 2008.
Kokforum.nl : de website voor koks
Plaats reactie