Pagina 1 van 1

Wild vlees moet vanaf 1 januari 2008 worden gekeurd

Geplaatst: 03 jan 2008, 12:03
door Webmaster
Gelijke monikken, gelijke kappen.

Al het wild vlees moet vanaf 1 januari worden gekeurd. Tot nu toe gold die verplichting alleen voor geïmporteerd vlees, en niet voor wild dat in Nederland voor de lokale markt werd geschoten. Vanaf 1 januari mag geen wild meer in de handel komen zonder een onderzoek door een gekwalificeerd persoon. Die heeft voor deze keuring een speciale opleiding gevolgd als aanvulling op de jachtopleiding

Volgens het ministerie van landbouw ontstaat hiermee meer transparantie over de wijze waarop de voedselveiligheid wordt geborgd. Ook is de voedselveiligheid hoger voor de consument die vrij wild consumeert (bijvoorbeeld in een restaurant) dat afkomstig is uit het lokale circuit. De nieuwe maatregel sluit bovendien beter aan op de Europese hygi├źneverordeningen voor levensmiddelen. Karkassen van wilde zwijnen moeten op trichinella worden onderzocht. Trichinella is een parasitaire worm. Als mensen vlees eten dat met trichinella is besmet, kan dat tot ernstige ziekteverschijnselen leiden. .

Het betrokken bedrijfsleven staat volgens het departement positief tegenover deze wijzigingen, omdat ze passen bij het streven naar meer transparantie voor de (lokale) marktpartijen en de steeds groter wordende behoefte van de consument naar (traceerbare) informatie over het product en de productiewijze. Dit sluit dit aan bij vergelijkbare ontwikkelingen in andere Europese lidstaten.

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) ziet toe op de naleving van deze regelgeving.

http://www.voedingscentrum.nl/voedingsc ... iralis.htm

Bron: http://www.agd.nl/1043283/Nieuws/Artike ... ekeurd.htm

Geplaatst: 05 jan 2008, 22:16
door Leo
duuder dus weer alles?

Re: Wild vlees moet vanaf 1 januari 2008 worden gekeurd

Geplaatst: 30 mei 2008, 23:24
door musje
in 1 woord:
regelzucht.

Re: Wild vlees moet vanaf 1 januari 2008 worden gekeurd

Geplaatst: 04 aug 2009, 00:06
door thebaldchef
we krijgen nu ook regelmatig reeen binnen zonder oormerk.. of alles al in stukken, hele bouten etc niet te controleren.