Vanaf 1 december is er een nieuwe Hygiënecode voor de horeca

Vind hier alle informatie met betrekking tot HACCP, CAO, wetgeving e.d.
Plaats reactie
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Vanaf 1 december is er een nieuwe Hygiënecode voor de horeca

Bericht door Webmaster »

De officiële ingangsdatum van de nieuwe Hygiënecode is 1 december 2007. Met de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is een overgangstermijn afgesproken van drie maanden waardoor u tot 1 maart 2008 de tijd hebt om de nieuwe code te downloaden of aan te schaffen.

De code is vanaf 7 november beschikbaar. U mag vanaf die datum meteen volgens de nieuwe code gaan werken.

Wat is er veranderd?
De belangrijkste reden om de code te vernieuwen was het terugbrengen van de administratieve lasten. U vindt dit onder andere terug in de volgende zaken:

De verplichte registratieformulieren zijn er niet meer. U mag nu zelf bepalen hoe u aantoont dat u volgens de code werkt. Mocht u toch van bepaalde lijsten gebruik willen maken, dan zijn er voorbeelden beschikbaar op onze internetsite die u zelf kunt aanpassen.

- De bewaartermijn voor de meeste gegevens is teruggebracht van 1 jaar tot 3 maanden.
De code is korter geworden: de oude was 136 pagina’s, dit is teruggebracht naar hooguit 60 pagina’s.

De code bevat alleen de wettelijk verplichte onderdelen. Op de internetsite is aanvullende informatie gratis beschikbaar, ook voor niet-horecabedrijven.

- De code bevat korte en duidelijk toepasbare werkinstructies.
De code is voor ingeschreven ondernemers ‘op maat’ beschikbaar, dat wil zeggen een code die is toegesneden op de processen die binnen uw horecabedrijf plaatsvinden.

Wat kunt u vanaf 7 november doen om de nieuwe code te verkrijgen?
Horecaondernemers kunnen met hun inschrijfnummer van het Bedrijfschap de ‘Hygiënecode op maat’ gratis samenstellen en downloaden via de website van het bedrijfschap Horeca en Catering, www.kenniscentrumhoreca.nl

De volledige code is ook in gedrukte vorm beschikbaar. U kunt deze versie via www.kenniscentrumhoreca.nl.Horecaondernemingen betalen € 24,- en niet-horecabedrijven € 32 (beide excl. € 4,- verzendkosten).

Bron: http://ondernemers.residentie.net/index.php?s=2&c=1116
Kokforum.nl : de website voor koks
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Nieuwe Hygiënecode een feit

Bericht door Webmaster »

De horeca heeft een nieuwe Hygiënecode. De nieuwe code moet zorgen voor een vermindering van de lastendruk bij ondernemers, dat terwijl de voedselveiligheid gewaarborgd blijft.Dat meldt Koninklijk Horeca Nederland (KHN). Vice-voorzitter Gijsbert Bianchi van Sector Restaurants van KHN is blij met de nieuwe regeling.

'Met het schrappen van diverse nutteloze administratieve handelingen, zoals het invullen van verplichte registratieformulieren, is dat doel met deze nieuwe code bereikt. De ondernemer mag nu zelf bepalen hoe hij aantoont voedselveilig te werken', aldus Bianchi.

De nieuwe code bevat maatwerk en is opgebouwd uit modules, wat volgens KHN een groot winstpunt is voor bedrijven die slechts beperkte handelingen verrichten op het gebied van voedselbereiding.

Bianchi: 'Er zijn bedrijven die niet werken met rauwe producten of allen voorverpakte producten gebruiken. Denk aan een café met bitterballen op de kaart. Ondernemers hebben nu niet meer te maken met de hele Hygiënecode, maar slechts met de onderdelen die van toepassing zijn op hun bedrijf'.

Een andere aanpassing in de code is dat de bewaartermijn voor de meeste registratiegegevens is teruggebracht van één jaar naar drie maanden. De code is meer dan de helft korter geworden. Daarnaast is de code digitaal beschikbaar. De officiële ingangsdatum van de nieuwe Hygiënecode is 1 december 2007. Met de VWA heeft KHN een overgangstermijn afgesproken van drie maanden. Horecaondernemers moeten uiterlijk 1 maart de nieuwe Hygiënecode hanteren.

Bron: http://www.missethoreca.nl
Kokforum.nl : de website voor koks
Plaats reactie