De Unie en KHN passen cao aan

Vind hier alle informatie met betrekking tot HACCP, CAO, wetgeving e.d.
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

De Unie en KHN passen cao aan

Bericht door Webmaster »

De horeca-cao wordt aangepast. Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en vakbond De Unie maken bekend dat door een evaluatie en gewijzigde wetgeving de cao op een aantal punten is aangepast. Een van de aanpassingen is het veelbesproken onderdeel ‘geen werk, geen loon’.

De melding van de cao-wijziging komt van De Unie, die als enige vakbond vorig jaar zijn handtekening plaatste onder de vernieuwde arbeidsvoorwaarden. De andere vakbonden, FNV en CNV, weigeren in zee te gaan met KHN en voeren tot vandaag acties om hun onvrede over de cao te uiten.
Heet hangijzer in de continue discussie tussen FNV en KHN is artikel 12, het zogeheten ‘geen werk, geen loon’-principe. De Unie laat weten dat volgens de nieuwe tekst artikel 12 lid 1 ‘geen werk, geen loon’ kan worden toegepast bij verleende werktijdverkorting en bij die arbeidsovereenskomsten waar de arbeidsduur niet is vastgesteld.

Als een onderneming bijvoorbeeld vanwege bedrijfseconomische noodzaak van het ministerie toestemming verkrijgt voor werktijdverkorting, kan artikel 12 worden toegepast. In dat geval voorziet de WW in een uitkering voor de betrokken werknemers, zo meldt De Unie.

Naast aanpassing van het principe ‘geen werk, geen loon’, is de cao ook gewijzigd over aanwezigheidsdiensten en slaapdiensten. ‘Sinds 1 juni 2006 is bepaald dat aanwezigheid op de werkplek zonder te werken maar bijvoorbeeld te slapen om beschikbaar te zijn voor een oproep, niet langer als rusttijd geldt maar als arbeidstijd. In de vernieuwde cao worden ondermeer de arbeidstijden en beloningen van aanwezigheidsdiensten geregeld’, aldus bestuurder Han ter Halle van De Unie in het persbericht.

http://www.horeca.org/PDF/CAO/CAO%20spe ... pt2006.pdf
Kokforum.nl : de website voor koks
Plaats reactie