Pagina 1 van 1

Fiscale adder loert op horeca

Geplaatst: 16 jun 2006, 23:01
door Webmaster
Door toedoen van een nieuwe maatregel krijgen horecaondernemers mogelijkerwijs een boete van € 1134,- per werknemer, die na 4 juli aanstaande wordt aangenomen. Van deze boete is sprake als zij vergeten een zogeheten eerste dag melding door te geven, waarschuwt Joop Vendrik van de Horeca Ondernemers Academie.

Veel ondernemers zijn nog niet van deze ‘fiscale adder onder het gras’ op de hoogte en lopen dus de kans tegen forse boetes aan te lopen. De EDM – deze letters staan voor eerste dag melding – moet uiterlijk de dag voor het begin van de werkzaamheden bij de belastingdienst binnen zijn.

Hierop bestaat slechts één uitzondering. Als de ondernemer met de werknemer afspreekt dat deze dezelfde dag komt werken, dan mag de werknemer op die dag gemeld worden. Eerder is in dit geval ook niet mogelijk. De melding moet wel plaatsvinden voordat de werkzaamheden beginnen.

Ondernemers kunnen de EDM zelf verzorgen door met gebruiksnaam en wachtwoord in te loggen op de website van de belastingdienst. Via het overzicht aangiften/ opgaven kunt u ‘opgaaf eerste dag melding’ kiezen. Deze kan worden ingevuld en verzonden. De belastingdienst zal binnen 24 uur reageren met een bevestiging.

Vendrik adviseert om de gegevens van de nieuwe werknemers ruim voor het begin van de werkzaamheden op te vragen. “Vraag een identiteitsbewijs, geen rijbewijs, maak hier een kopie van en zorg dat de loonbelastingverklaring wordt ingevuld.” Een wachtwoord/ gebruiksnaam kan overigens worden aangevraagd bij de belasting telefoon: (0800) 0543.