Eperheide lamsvlees past in een eerlijke keuken

Gelegen tussen vijf karakteristieke kerkdorpen in het zuidelijkste stukje van Limburg trekt de sympathieke herder Ger Lardinois samen met een kudde Mergelland schapen over de Eperheide. We hebben hier te maken met het mooiste gedeelte van Zuid-Limburg. Misschien wel van Nederland, zelfs. Hier is het leven weldadig en het landschap puur.

Sumak

De schaapskooi van in totaal zo’n 2500 schapen wordt ingezet om het heidelandschap in stand te houden en terug te ontwikkelen. Vroeger was hier ook heideland, maar jarenlang stonden er naaldbomen, lariks en fijnsparren. Door een storm en een insectenplaag zijn de bomen verdwenen en krijgt het oorspronkelijke landschap weer de gelegenheid te herrijzen uit de as.

Sumak

Te eten hebben de schapen in overvloed. Op het dagelijks menu staan meer dan 58 soorten grassen, bloemen en kruiden als wilde marjolein, ratelaar, gentiaan en akkerdistel. De herder leidt de schapen behoedzaam over dromerige veldwegen, ruige kalkgraslandschappen, zandvlaktes en door gemengde bossen. Al grazend verspreiden de dieren kiemzaden die terechtkomen in de met hun poten voorbereide bodem. Dit is natuurbeheer op zijn best.

Sumak

Als de tijd rijp is krijgen de Mergelland ooien bezoek van een groep zeer zorgvuldig geselecteerde Suffolk rammen. Uit deze unieke kruising wordt het Eperheide lam geboren. Een lam dat dankzij de bloemrijke voeding en grazen in alle vrijheid op ecologisch beheerd kalkgraslandschap extreem mals is en uitzonderlijk vol van smaak.

Dit CO2 neutraal geproduceerde vlees is rijk aan hoogwaardige eiwitten, ijzer, zink en vitamine B. Dat de lammeren stressloos en diervriendelijk zijn geslacht door familiebedrijf Leclercq in Koumen proef je terug. Alle sporen van adrenaline ontbreken. Vandaar ook dat het vlees zo natuurlijk smaakt en lang houdbaar is.

Sumak
Superslager Piet van den Berg en directeur van Nice to Meat Mikel Pouw

Eperheide lamsvlees is een delicatesse die niet mag ontbreken op de menukaart van restaurants in het hogere segment. De smaak is authentiek en past uitstekend in een Bourgondische en eerlijke keuken.


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
19 t/m 21 september 2022

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca