Duke of Berkshire, vlees van adel

Het zware, zwarte Berkshire-varken is van origine een Keltisch ras, dat al in de 18e eeuw werd geroemd om zijn kwaliteit, smaak en malsheid. Het ras dreigde te verdwijnen en in 1976 was er nog maar één beer over. Dierenarts en varkens-goeroe Kees Scheepens besloot het Berkshire-varken een glorieuze comeback te bezorgen.

Duke of Berkshire, vlees van adel


Met veel liefde en persoonlijke zorg, hoeden Scheepens en de familie Danis de zwarte rasdieren op hun boerderij “Walnoot & Wilg” in Best. Op het Brabantse land gedijen de Berkshire-landvarkens in de rustgevende omgeving  en ontwikkelen zij zich onder de beste omstandigheden. De hoeders hechten veel waarde aan hun bewegingsvrijheid en een zorgvuldig samengesteld dieet van granen en appels. Het resultaat: kwalitatief hoogwaardig varkensvlees met een rijke smaak en de best denkbare malsheid en sappigheid. En bovendien: vlees met een edele en betrouwbare stamboom.

Duke of Berkshire, vlees van adel

Varkens vlees met een unieke smaak, kleur en sappigheid
Het vlees van het Duke of Berkshire-varken valt op door de donkere kleur en de specifieke marmering die de unieke sappigheid en de malsheid van het vlees al op het eerste gezicht verraadt. Dit is varkensvlees op zijn best. Een andere opvallende eigenschap van het vlees is de bijzondere, zoete smaak. Het vlees dankt zijn bijzondere eigenschappen aan een hoge pH-waarde, een fijnere en kortere spiervezelstructuur en het hoge vetgehalte. De hoge eind pH-waarde zorgt voor een goede vochtretentie, zodat het vlees bij het bakken nauwelijks krimpt en er bij het versnijden geen tot weinig sappen vrijkomen. Zelfs als het vlees meerdere dagen in de koeling ligt, verliest het vrijwel geen vocht.

Duke of Berkshire, vlees van adel

Diervriendelijk en stressvrij opgevoed
De Berkshire-varkens worden zo diervriendelijk mogelijk grootgebracht en ontwikkelen zich onder de gezondste omstandigheden. Berkshire-zeugen werpen slechts vijf tot zes biggen, dat is slechts de helft van wat gebruikelijk is bij andere rassen. De dieren hebben veel bewegingsvrijheid en worden vegetarisch gevoed met een zorgvuldig samengesteld mengsel van diverse granen en appels. Op dit dieet groeien ze op tot volwassen dieren met een sterkere bouw dan het doorsnee varken.

Duke of Berkshire, vlees van adel

Vanaf de geboorte tot het moment dat ze 120 à 130 kilo wegen verblijven de dieren in hun vertrouwde omgeving op hetzelfde bedrijf. Ze komen dus niet in contact met andere dieren zodat ziektekiemen geen kans krijgen en antibiotica vrijwel overbodig is. Preventief antibiotica toe dienen is in de wereld waar het Berkshire-varken opgroeit dan ook een onbekend fenomeen.

Nice to Meat heeft het assortiment van de Duke of Berkshire varken verder uitgebreid met een aantal mooie producten zowel in vers vlees als in charcuterie.

The Duke of Berkshire op de menukaart? Bezoek www.nicetomeat.nl.


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Debic
room voor dé professional

Afzuigkanaal reiniging
Gewoon Sgoon ontzorgt

Rungis
enthousiast over groenten

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca