Kweekvis

Volg de seizoenen, laat kuitzieke vis met rust.
De toenemende vraag naar vis in combinatie met leger rakende zeeën veroorzaken sterke prijsstijgingen. Deze dwingen koks om na te denken over hun vis gebruik.

De kweekvis rukt op in Nederland, maar of de horeca massaal zal overstappen blijft nog de vraag.

Momenteel worden er al vissoorten in Nederland gekweekt als paling, tilapia, meerval, forel, tarbot, snoekbaars, barramundi en tong. Daar komt een nieuwe soort bij: de Yellowtail Kingfish, een van oorsprong Australische zoutwatervis.

Logische stap
De vis zal binnenkort gekweekt gaan worden in het Zeeuwse Yerseke. Een logische stap omdat de markt voor kweekvissen blijft groeien. "Nu al eten we net zoveel kweekvis als gewone, gevangen vis"

"Kweekvis is een prima alternatief voor wilde vis, waarvan steeds meer soorten bedreigd worden door overbevissing."

Luxe segment
De Yellowtail Kingfish lijkt op tonijn en zwaardvis en wordt gezien als een potentiële groeisoort in het luxere segment. De vis blijkt ideaal voor de kweek: hij is sterk, stressbestendig en groeit snel. De zoutwatervis leeft bovendien in scholen en is eraan gewend om met veel vissen op een kleine ruimte te leven.

Duurzaam
Onder leiding van de Wageningen Universiteit wordt bekeken hoe de vis in Nederland duurzaam gekweekt kan worden. "Dát de vis in Nederland wordt gekweekt is al een hele verduurzaming. Nu wordt de vis nog geïmporteerd uit Australië, met alle gevolgen voor het milieu van dien."

Problemen
Maar er zijn ook problemen. Kweekvis moet voldoende te eten krijgen. Het voer bestaat nu voor vijftig procent uit vismeel en dat wordt gemaakt van vis. De Wageningen Universiteit wil kijken of dat percentage kan worden teruggedrongen, om de kweek duurzamer te maken.

Restaurants
Ook bij de horeca valt de vis in de smaak. "Smaakt heel goed", zegt kok Dany Nolets van Nolets Vistro in Yerseke. "Iets harder dan de tonijn en iets zachter dan de zeebaars. En toch dezelfde neutrale smaak."

Toch wil Nolets voorlopig niet af van wilde vis op het menu. Of kweekvis in de toekomst 'kan' in restaurants? "Kan altijd", zegt hij. "Maar ik houd het liever bij wilde vis."

Bekijk het dossier over de Happy Shrimp farm. (Nederland)
Bekijk het dossier over de Solea Tong kwekerij. (Nederland)
Bekijk het dossier over de Hiramasa Kingfish. (Australië)

 

Meer kweekvis
Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Hellmann's Hotspot
ga voor méér gasten

Hollandia
samen grenzen verleggen

Vier het Seizoen
inspiratie voor chef-koks

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Gastvrij Rotterdam
18 t/m 20 september 2017

OFYR
the art of outdoor cooking

Unilever Food Solutions
opsmaak magazine

Nice to Meat
meat is art

Nestlť Professional
making more possible

Rungis
enthousiast over groenten

Cookinglife
servies winkel

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca