Experiment echte amandelspijs

Lekker hè, een stukje gevuld speculaas? Met heerlijke spijs van amandelen...of niet? Youp van 't Hek vertelde al eens in een van zijn conferences, dat we eigenlijk bietenpulp krijgen als we sinaasappelsap met vruchtvlees kopen. Dat smaakt ook goed, maar het is toch een beetje een gek idee. Wil jij weten wat je eet als je goedkope gevulde speculaas hebt gekocht en denkt amandelspijs te hebben?
 

Materialen Stoffen
schaaltje  één pak goedkope gevulde speculaas
vork   één pak dure gevulde speculaas
  gekookte witte bonen
  amandelschaafsel
  joodoplossing (betadine)

Dit moet je doen:

  1. Leg een gekookte witte boon op het schaaltje en prak deze fijn met de vork.
     
  2. Doe ook een klein beetje van het amandelschaafsel op het schaaltje.
     
  3. Doe een druppel joodoplossing op de witte bonen en een druppel op het amandelschaafsel. Wat zie je?
     
  4. Neem een stukje spijs uit allebei de stukken gevulde speculaas en leg deze ook op het schaaltje.
     
  5. Druppel ook op beide stukjes spijs een druppel joodoplossing. Wat zie je?
     
  6. Waar denk je dat de goedkope amandelspijs van gemaakt is? Kijk op de verpakking of je gelijk hebt.
     
  7. Op de verpakking van het gevulde speculaas kunt u de ingrediënten vinden. Daar kunt u zien of
    het om "echte" amandelspijs gaat. Zodra bij de ingrediënten staat dat er peulvruchten in zitten, zal
    deze spijs blauw kleuren met de joodoplossing.
    De joodoplossing is namelijk een zetmeelreagens, wat betekent dat met jood zetmeel kan worden
    aangetoond. Als jood in aanraking komt met zetmeel kleurt het blauw. De peulvruchten uit de
    "nepamandelspijs" bevatten zetmeel en echte amandelspijs niet. Daarom kleurt de joodoplossing
    alleen bij de amandelspijs gemaakt van peulvruchten.

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Meer experimenten

Zetmeel in aardappel

Lage temperatuur garen

Koolstofdioxide en koken

Stoffen aantonen

Zelf maken van ...

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Patisserie Unique
patisserie, brood en ijs

OFYR
the art of outdoor cooking

Unilever Food Solutions
opsmaak magazine

Nice to Meat
meat is art

Nestlé Professional
making more possible

Hanos Horeca Groothandel
wereld in vers &(non-)food

Rungis BV
enthousiast over groenten

Cookinglife
servies winkel

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca