Experiment rodekoolsap als indicator

In scheikundige proeven heb je soms een indicator nodig: een stof die aanwijst (meestal door kleurverandering) hoe de chemische situatie is. De bekendste zijn de indicatoren die aangeven of iets "zuur" of juist "basisch" is. In het laboratorium nemen scheikundigen meestal een lakmoespapiertje. Het papiertje kleurt rood in een zure omgeving, het is blauw als iets basisch is.
Ook thuis kun je proefjes doen. In bijna elk huis is af en toe een huis-tuin- maar vooral keuken-indicator aanwezig: het kooknat van rode kool. Iedereen die wel eens verse rode kool heeft gekookt, weet dat er iets dat zuur is (een zure appel, of een heel klein scheutje azijn) meegekookt moet worden om de kool zijn mooie rode kleur te geven. Doe je dat niet, dan wordt de kool paars tot blauw.
Vraag, als er rode kool op het menu staat, of je wat van het kooknat mag hebben van vóór het toevoegen van appel of azijn. Als je dit zo heet mogelijk in een schoon flesje doet, is het een paar weken houdbaar in de koelkast. "Kant- en klare" rode kool uit een potje of uit de diepvries bevat vaak al iets zure stof en is dus hiervoor niet geschikt.

Rodekoolindicator (RKI) heeft niet 'slechts' twee kleuren zoals lakmoes. Van zuur naar basisch verloopt de kleur geleidelijk van licht rood via blauw-paars naar groen (rood = (sterk) zuur , blauwpaars = "ongeveer neutraal" groen = (sterk) basisch.
Nu kan het onderzoek beginnen: Doe een beetje rode koolsap in een schoon bekertje en voeg een beetje water toe. Als je een klein scheutje azijn erbij giet kleurt het sap heel duidelijk rood. Doe daarna weer rode koolsap en water in een schoon bekertje en voeg een beetje afwasmiddel toe. Het sap kleurt dan (paars) blauw.
Conclusie: azijn is zuur, afwasmiddel is basisch.

Onderzoek op de zelfde manier stoffen als : suiker, citroen, seven-up, ammonia, soda, melk, yoghurt, koffie.

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail