Experiment verschillende aardappelpuree bereidingen

Doel:
Het verschil aantonen tussen puree van bloemige en vastkokende aardappel


Benodigdheden:
Stoomoven
Puree knijper
Zeef
Electrische mixer
500 gr kruimige aardappel
500 gr vastkokende aardappel
80 gr boter
Kleine hoeveelheid melk of room

Methode:
Schil alle aardappels en snij ze in 2 cm. dikke plakken. Zet de beide soorten aardappel in de stoom oven. Stoom de aardappels net gaar. Haal van beide soorten de helft van de aardappel uit de stoom oven en doe ze in afzondelijke bakjes. Laat de rest van de aardappel verder stomen in de oven. Knijp beide soorten afzonderlijk van elkaar door de pureeknijper. Voeg 20g boter aan de bloemige aardappel toe samen met een eetlepel melk of room en meng voorzichtig met een spatel door. Voeg de rest van de boter toe en passeer het geheel door een zeef. Doe dit zelfde met de vast kokende aardappels.

Haal de resterende aardappel nu ook uit de stoomoven. Verwerk bijde soorten afzonderlijk percies het zelfde als hier boven omschreven. Dit keer meng je vrij krachtig met de elektrische mixer, het kan zijn dat er wat extra melk moet worden toegevoegd.

Proef alle vier de aardappel puree’s

Conclusie:
Je zult merken dat de aardappels die te gaar gekookt zijn zeer kleverig worden, het stevige mengen versterkt dit effect nog een keer. Je kunt kiezen welke van de twee soorten wel correct gekookte aardappel je het lekkers vindt.

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail