E-nummers

E-nummers of additieven : door de EU goedgekeurde hulpstoffen.

Van levensmiddelen wordt verwacht dat ze een bepaalde houdbaarheid en kwaliteit hebben. Hieronder vallen onder andere de kleur, de houdbaarheid en het uiterlijk. Door het lange bewaren kunnen enkele van deze eigenschappen geheel of gedeeltelijk verloren gaan. Om deze eigenschappen te bewaren worden zogeheten hulpstoffen of additieven toegevoegd. Het is echter niet toegestaan om gebreken aan levensmiddelen te maskeren! Deze hulpstoffen worden in diverse categoriën ingedeeld, zoals kleurstoffen, anti-oxidanten en conserveermiddelen.

Om toegepast te mogen worden, moeten additieven aan strenge eisen voldoen. De stoffen zijn/worden uitgebreid getest en gesteld kan worden dat het hier gaat om de best onderzochte stoffen in onze voeding. Additieven mogen ook niet zomaar worden toegevoegd, per additief wordt gekeken wat de mogelijke toepassingen zijn en wat de maximale dosis is die toegepast mag worden. Stoffen die veilig zijn bevonden voor de vastgestelde toepassingen kunnen een E-nummer krijgen. Dit nummer is feitelijk een kwaliteitskenmerk, het geeft aan dat de stof goed is onderzocht in de gebruikte toepassing.

cranberrieDe definitie zegt veilig voor de gebruikte toepassing. Niet alle stoffen zijn even veilig, sommige zijn ook omstreden. Helaas is het soms echter noodzakelijk om die stoffen te gebruiken. Sommige conserveermiddelen (zoals benzoëzuur, E210) zijn omstreden. Benzoëzuur is weliswaar een natuurlijke stof (cranberries bevatten van nature meer dan volgens de norm toegestaan zou zijn !), maar is niet volledig veilig. Het is echter een noodzakelijk conserveermiddel voor stoffen die zeer gevoelig zijn voor schimmelbederf, zoals pindakaas. Van nature kunnen in pinda's schimmels voorkomen, die veel gevaarlijker stoffen maken dan benzoëzuur (aflatoxines, een zeer kankerverwekkende groep stoffen). Benzoëzuur blijkt het meest effectief om deze schimmels te voorkomen en mag daarom dus gebruikt worden.

Wat zijn dit nu voor stoffen ?
Het gaat om een zeer heterogene groep van stoffen, die niet onder één noemer te brengen zijn. Zo hebben enkele vitamines een E-nummer, de kleurstoffen uit bieten en worteltjes, maar ook stoffen als bijenwas en lecithine. Smaakstoffen hebben geen E-nummer.

  Naam Functie Bron Opmerkingen

E100
 

Curcumine
 

Gele kleurstof
 


 

 

E101
 

Riboflavine
 

Gele kleurstof
 

Verschillende soorten gisten
 

Komt van nature voor in gist,
melk, eieren, vlees (lever) en
bladgroenten

E102
 

Tartrazine
 

Gele kleurstof
 

Synthetisch
 

 

E103
 

Alkannine
 


 


 

 

E104
 

Chinolinegeel
 

Gele kleurstof
 

Synthetisch
 

 

E106
 

natrium-riboflavine-5'-fosfaat
 

Gele kleurstof
 

Verschillende soorten gisten
 

 

E107
 

Geel 2G
 

Gele kleurstof
 

Synthetisch
 

 

E110
 

Zonnegeel FCF
 

Gele kleurstof
 

Synthetisch
 

 

E120
 

Cochenille
 

Rode kleurstof
 

Een schildluizen-soort
 

 

E121
 

Citrusrood 2
 


 


 

 

E122
 

Karmozijnrood
 

Rode kleurstof
 

Synthetisch
 

 

E123
 

Amaranth
 

Rode kleurstof
 

Synthetisch
 

 

E124
 

Cochenillerood A
 

Rode kleurstof
 

Synthetisch
 

 

E125
 

Ponceau SX
 


 


 

 

E127
 

Erythrosine
 

Rode kleurstof
 

Synthetisch
 

Wordt behalve als additief ook
gebruikt in ‘tandplak-verklikkers’
en als kleurstof in
geneesmiddelen

E128
 

Rood 2G
 

Rode kleurstof
 

Synthetisch
 

 

E129
 

Allura rood
 

Rode kleurstof
 

Synthetisch
 

 

E131
 

Patentblauw V
 

Blauwe kleurstof
 

Synthetisch
 

 

E132
 

Indigotine
 

Blauwe kleurstof
 

Synthetisch
 

 

E133
 

Briljantblauw FCF
 

Blauwe kleurstof
 

Synthetisch
 

Wordt nauwelijks opgenomen in
het maagdarm-kanaal

E140
 

Chlorophyll
 

Donkergroene kleurstof
 

Natuurlijke kleurstof, bladgroen
 

Geëxtraheerd uit groene
bladeren (gras, alfalfa en
brandnetel)

E141
 

Chlorophyl koper complexen
 

Donkergroene kleurstof
 

Semi-synthetische
 

Wordt nauwelijks opgenomen in
het maagdarm-kanaal

E142
 

Briljant-zuurgroen BS
 

Groene kleurstof
 

Synthetisch
 

 

E143
 

Fast Green FCF
 


 


 

 

E150a
 

Caramel
 

Bruine kleurstof
Gebrande suiker

Gemaakt door verhitting van
suikers. Bij de productie van
E150 c en d kan
tetrahydroxy
butylimidazole
(THI) ontstaan dat in hogere
hoeveelheden de immuniteit
kan verminderen wanneer
sprake is van een vitamine B6
tekort; het gehalte aan THI in
caramel moet daarom lager zijn
dan 0.0010% (in de praktijk
blijkt dit gehalte vaak nog lager
te zijn) De meest gebruikte
E150 is E150c

E150b
 

Alkali-sulfiet caramel

E150 c
 

Ammoniak caramel

E150 d
 

Sulfiet-ammoniak caramel

E151
 

Briljantzwart BN
 

Zwarte kleurstof
 

Synthetisch
 

 

E153
 

Koolstof
 

Zwarte kleurstof
 

Gemaakt door verkoling van
plantaardig materiaal
Bij een onzorgvuldig
productieproces kunnen sporen
van carcinogene stoffen
ontstaan (benzypyreen en
PAK’s), het productieproces in
Europa is echter veilig
waardoor deze
verontreinigingen niet optreden
Niet toegestaan in de VS

E154
 

Bruin FK
 

Bruine kleurstof
 

Synthetisch
 

Mengsel van verschillende
azokleurstoffen

E155
 

Chocoladebruin HT
 

Bruine kleurstof
 

Synthetisch
 

 

E160(a)
 

Caroteen
 

Oranje/gele kleurstof
 

Diverse plantaardige bronnen/
synthetisch
 

Caroteen is provitamine A
Meestal wordt natuuridentiek
caroteen gebruikt
Caroteen kan afkomstig zijn uit:
1. palmolie, grassen of wortels
2. algen
3. via fermentatie
4. via een chemisch proces

E160(b)
 

Annatto
 

Oranje/gele kleurstof
 

De tropische anattoboom (Bixa
orellana)
 

Geëxtraheerd uit de zaden van
de tropische annattoboom
Gebruikt voor het kleuren van
kaas en margarine

E160(c)
 

Paprika extract
 

Oranje-rode kleurstof
 

Paprika's
 

Geëxtraheerd uit rode paprika

E160(d)
 

Lycopeen
 

Rode kleurstof
 

Tomaten
 

Geëxtraheerd uit rijpe tomaten

E160(e)
 

Beta-apo-8'-carotenal
 

Oranje kleurstof
 

Synthetisch uit ß-caroteen
 

 

E160(f)
 

Ethylester van beta-apo-8'-caroteenzuur
 

Oranje kleurstof
 

Synthetisch uit ß-caroteen
 

 

E161
 

Xanthophyllen
 

Gele, oranje tot rode kleurstoffen
 


 

Geëxtraheerd uit brandnetels,
wieren en bloembladeren van
het afrikaantje

E162
 

Bietenrood
 

Rood/paarse kleurstof
 

Rode bieten
 

Geëxtraheerd uit bieten

E163
 

Anthocyaninen
 

Rode, paarse of blauwe kleurstoffen
 

Rode kool en andere planten
 

Geëxtraheerd uit diverse planten en vruchten (vooral grapefruit)

E170
 

Calcium carbonaat
 

Witte kleurstof
 

Mineraal, kalk
 

Natuurlijk mineraal Wordt ook gebruikt als losmiddel voor tabletten, antiklonter-middel en verdikkings-middel

E171
 

Titanium dioxide
 

Witte kleurstof
 

Mineraal
 

 

E172
 

IJzeroxiden
 

zwarte, rode, oranje of bruine kleurstof
 

Ertsen of mineralen
 

Natuurlijk voorkomende ijzer-verbindingen

E173
 

Aluminium
 

Metaal-kleurige kleurstof
 

Bauxieterts
 

Gewonnen uit bauxieterts

E174
 

Zilver
 

Metaal-kleurige kleurstof
 

Zilverertsen
 

Gewonnen uit zilvererts

E175
 

Goud
 

Metaal-kleurige kleurstof
 

Verschillende ertsen
 

Gewonnen uit gouderts

E180
 

Rubis pigment
 

Rode kleurstof
 

Synthetische uit aminonaftol
carbonzuur
 

Wordt gebruikt om de waslaag op de kaaskorst van Edammer kaas rood te kleuren

E181
 

Looizuur
 

Geelwit tot bruin poeder
 

Diverse planten, oa de eik
 

 

E182
 

Orchil, orceine (lakmoes)
 


 


 

 

E200
 

Sorbinezuur
 

Conserveer-middel tegen schimmels en gisten
 

Lijsterbes
 

Wordt zeer veel gebruikt
(mogelijk overschrijding van de
ADI)

E201
 

Natriumsorbaat
 

Conserveer-middel
 

Lijsterbes
 

E202
 

Kaliumsorbaat
 

Conserveer-middel
 

Lijsterbes
 

E203
 

Calcium sorbaat
 

Conserveer-middel
 

Lijsterbes
 

E210
 

Benzoezuur
 

Conserveer-middel tegen schimmels en bacteriën
 

Synthetisch
 

Irritatie van het
maagdarmkanaal

Overschrijding van de ADI komt
voor

E211
 

Natriumbenzoaat
 

Conserveer-middel tegen gisten en bacteriën
 

Synthetisch
 

E212
 

Kaliumbenzoaat
 

Conserveer-middel tegen gisten en bacteriën
 

Synthetisch
 

E213
 

Calciumbenzoaat
 

Conserveer-middel tegen gisten en bacteriën
 

Synthetisch
 

E214
 

Ethyl 4-hydroxybenzoaat
 

Conserveer-middel tegen gisten, schimmels, bacteriën
 

Synthetisch
 

 

E215
 

Ethyl 4-hydroxybenzoaat natriumzout
 

Conserveer-middel tegen gisten, schimmels, bacteriën
 

Synthetisch
 

 

E216
 

Propyl 4-hydroxybenzoaat
 

Conserveer-middel tegen gisten, schimmels, bacteriën
 

Synthetisch
 

 

E217
 

Propyl 4-hydroxybenzoaat natriumzout
 

Conserveer-middel tegen gisten, schimmels, bacteriën
 

Synthetisch
 

 

E218
 

Methyl 4-hydroxybenzoaat
 

Conserveer-middel tegen gisten en schimmels
 

Synthetisch
 

 

E219
 

Methyl 4-hydroxybenzoaat natriumzout
 

Conserveer-middel tegen gisten en schimmels
 

Synthetisch
 

 

E220
 

Zwaveldioxide
 

Conserveer-middel, bleekmiddel, deeg-verbeteraar
 

Natuurlijk voorkomend gas
 

Overschrijding van de ADI komt
voor
Biologische produkten: gebruik
beperkt tot wijn (alleen E220 en
224 toegestaan)

E221
 

Natriumsulfiet
 

Tegen micro-organismen, anti-oxidant, deeg-verbeteren
 

Synthetisch
 

E222
 

Natriumbisulfiet
 

Conserveer-middel, anti-oxidant, bleekmiddel
 

Synthetisch
 

E223
 

Natriummetabi-sulfiet
 

Conserveer-middel, anti-oxidant, bleekmiddel
 

Synthetisch
 

E224
 

Kaliummetabi-sulfiet
 

Conserveer-middel tegen micro-organismen
 

Synthetisch
 

E225
 

Kaliumsulfiet
 

Conserveer-middel
 

Synthetisch
 

E226
 

Calciumsulfiet
 

Conserveer-middel
 

Synthetisch
 

E227
 

Calciumbisulfiet
 

Conserveer-middel
 

Synthetisch
 

E228
 

Kaliumbisulfiet
 

Conserveer-middel tegen micro-organismen
 

Synthetisch
 

E230
 

Biphenyl
 

Conserveer-middel tegen schimmels
 

Synthetisch
 

Dringt door tot in het vruchtvlees van citrusfruit en kan niet met water van de schil worden gewassen

E231
 

2-Hydroxy-biphenyl
 

Conserveer-middel tegen schimmels en bacteriën
 

Synthetisch
 

Dringt door tot in het vruchtvlees  is goed wateroplosbaar Uitsluitend toegestaan op citrusfruit

E232
 

Natrium-ortho-fenylfenolaat
 

Conserveer-middel tegen schimmels
 

Synthetisch
 

E233
 

Thiabendazol
 

Conserveer-middel tegen schimmels
 

Synthetisch
 

Werd vroeger met E233
aangeduid maar wordt
tegenwoordig niet meer als
additief gezien (valt onder de
bestrijdings
middelen)

E234
 

Nisine
 

Conserveer-middel tegen schimmels en bacteriën
 

Geproduceerd door Lactococcus lactis
 

Komt van nature voor in kaas
en andere gefermenteerde
zuivelproducten
Geproduceerd door
Streptococcus lactis

E235
 

Pimaricine
 

Conserveer-middel, vooral tegen schimmels
 

Geproduceerd door de schimmel Streptomyces
 

Geproduceerd door
Streptococcus natalensis
bacteriën

E236
 

Mierenzuur
 

Conserveer-middel tegen bacteriën, smaak-versterker
 

Natuurlijk voorkomend
 

 

E237
 

Natriumformiaat
 

Conserveer-middel tegen bacteriën
 

Synthetisch
 

 

E238
 

Calciumformiaat
 

Conserveer-middel tegen bacteriën
 

Synthetisch
 

 

E239
 

Hexamine
 

Conserveer-middel tegen schimmels
 

Synthetisch
 

Door JECFA afgeraden als
voedseladditief (1973), is
uitsluitend toegestaan in
bepaalde kaassoorten

E240
 

Formaldehyde
 

Ontsmet-tingsmiddel tegen bacteriën
 

Synthetisch
 

 

E242
 

Dimethyldi-carbonaat
 

Steriliseren van koude frisdranken
 

Synthetisch
 

 

E249
 

Kaliumnitriet
 

Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees
 

Natuurlijk
 

Wordt gebruikt om de bacterie
Clostridium botulinum in vlees
te bestrijden
Inname als additief is te
verwaarlozen ten opzichte van
de inname via bladgroenten en
drinkwater
Mogelijk zal nitriet ook in
biologisch vlees toegestaan
gaan worden

E250
 

Natriumnitriet
 

Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees
 

Natuurlijk
 

E251
 

Natriumnitraat
 

Tegen bacteriën, voorkomt bruinkleuring van vlees
 

Natuurlijk
 

Inname als additief is te
verwaarlozen ten opzichte van
de inname via bladgroenten en
drinkwater

E252
 

Kaliumnitraat
 

Tegen botulisme, voorkomt bruinkleuring van vlees
 

Natuurlijk
 

E260
 

Azijnzuur
 

Tegen bacteriën, smaakstof
 

Natuurlijk
 

 

E261
 

Natriumacetaat
 

Voorkomt verkleuring van voeding-swaren
 

Synthetisch
 

 

E262
 

Natriumdiacetaat
 

Conserveer-middel tegen schimmels en bacteriën
 

Synthetisch
 

 

E263
 

Calciumacetaat
 

Conserveer-middel tegen bacteriën, stabilisator
 

Synthetisch
 

 

E264
 

Ammonium-acetaat
 

Conserveer-middel tegen bacteriën, stabilisator
 

Synthetisch
 

 

E270
 

Melkzuur
 

Conserveer-middel tegen gisten, smaakstof
 

Natuurlijk
 

De benaming 'melkzuur' is
verwarrend: melkzuur kan veilig
gebruikt worden door mensen
met een koemelkallergie
Melkzuur wordt meestal bereid
uit suiker of glucose

E280
 

Propionzuur
 

Conserveer-middel tegen enkele soorten schimmels
 

Synthetisch
 

 

E281
 

Natrium propionaat
 

Conserveer-middel tegen 3 soorten schimmels
 

Synthetisch
 

 

E282
 

Calcium propionaat
 

Conserveer-middel tegen 3 soorten schimmels
 

Synthetisch
 

 

E283
 

Kalium propionaat
 

Conserveer-middel tegen schimmels
 

Synthetisch
 

 

E284

Boorzuur
[boric acid]

Conserveer-middel

 

Komt in lage hoeveelheden van
nature voor in drinkwater,
groente, fruit en granen
Uitsluitend gebruikt in kaviaar

E285

Borax
[borax]

Conserveer-middel

 

Uitsluitend gebruikt in kaviaar

E290
 

Koolzuurgas
 

Conserveer-middel, koelmiddel, "prik" in limonade
 

Natuurlijk voorkomend gas
 

Prik in frisdrank (koolzuur)

E300
 

Ascorbinezuur
 

Vitamine, anti-oxydant, voorkomt bruinkleuring
 

Natuurlijk voorkomend
 

Ascorbinezuur is vitamine C en
komt van nature voor in o.a.
fruit, groente en aardappelen
Remt de vorming van
schadelijke reactieve stoffen in
het lichaam
Biologische produkten: alleen
E300 toegestaan
E305 is in de EU niet
toegestaan

E301
 

Natriumas-corbaat
 

Vitamine, anti-oxydant, voorkomt bruinkleuring
 

Synthetisch uit ascorbine-zuur en keukenzout
 

E302
 

Calciumas-corbaat
 

Anti-oxydant, stabilisator en als vitamine C
 

Synthetisch uit ascorbine-zuur en calcium
 

E304
 

Ascorbyl-palmitaat
 

Anti-oxydant tegen het ranzig worden van vetten
 

Synthetisch
 

E306
 

Tocoferol-extracten
 

Vitamine en anti-oxydant
 

Natuurlijk
 

Tocoferol is vitamine E en komt
van nature voor in o.a. groente,
fruit en noten
Remt de vorming van
schadelijke reactieve stoffen in
het lichaam
Biologische produkten: alleen
E306 toegestaan

E307
 

alpha-tocopherol
 

Vitamine en anti-oxydant
 

Natuurlijk of synthetisch
 

E308
 

gamma-tocopherol
 

Vitamine en anti-oxydant
 

Natuurlijk of synthetisch
 

E309
 

delta-tocopherol
 

Vitamine en anti-oxydant
 

Natuurlijk of synthetisch
 

E310
 

Propylgallaat
 

Anti-oxydant
 

Synthetisch
 

Niet geschikt voor
zuigelingen-voeding

E311
 

Octylgallaat
 

Anti-oxydant
 

Synthetisch
 

E312
 

Dodecylgallaat
 

Anti-oxydant
 

Synthetisch
 

E320
 

BHA - Butyl-hydroxyanisool
 

Anti-oxydant
 

Synthetisch
 

Uit experimenten blijkt BHA ook
anti-carcinogene
eigenschappen te hebben

E321
 

BHT - Butyl-hydroxytolueen
 

Anti-oxydant
 

Synthetisch
 

 

E322
 

Lecithinen
 

Anti-oxydant, emulgator of anti-schuimmiddel
 

Natuurlijk
 

Wanneer lecithine afkomstig is
uit soja, wordt dit in de
ingrediëntenlijst vaak
aangeduid met ‘soja-lecithine’

E325
 

Natriumlactaat
 

Vochtbinder
 

Synthetisch
 

De benaming 'melkzuur' is
verwarrend: melkzuur kan veilig
gebruikt worden door mensen
met een koemelkallergie
Melkzuur wordt meestal bereid
uit suiker of glucose

E326
 

Kaliumlactaat
 

Zout van melkzuur
 

Synthetisch
 

E327
 

Calciumlactaat
 

Zout van melkzuur
 

Synthetisch
 

E330
 

Citroenzuur
 

Natuurlijk zuur
 


 

 

E331a
 

Natrium-watrestofcitraatt
 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)
 


 

 

E331b
 

Dinatriumcitraat
 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)
 


 

 

E331c
 

Trinatriumcitraat
 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)
 


 

 

E332a
 

Kalium-diwaterstofcitraat
 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)
 


 

 

E332b
 

Trikaliumcitraat
 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)
 


 

 

E333a
 

Calcium-waterstofcitraat
 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)
 


 

 

E333b
 

Di-calciumcitraat
 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)
 


 

 

E333 c
 

Calciumcitraat
 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)
 


 

 

E334
 

Wijnsteenzuur
 

Natuurlijk zuur
 


 

 

E335a
 

Natrium-waterstoftartraat
 

Semi-synthetisch zout van wijnsteen-zuur (E334)
 


 

 

E335b
 

Dinatriumtartraat
 

Semi-synthetisch zout van wijnsteen-zuur (E334)
 


 

 

E336a
 

Kalium-waterstoftartraat
 

Semi-synthetisch zout van wijnsteen-zuur (E334)
 


 

 

E336b
 

Kaliumtartraat
 

Semi-synthetisch zout van wijnsteen-zuur (E334)
 


 

 

E337
 

Natrium-kaliumtartraat
 

Semi-synthetisch zout van wijnsteen-zuur (E334)
 


 

 

E338
 

Fosforzuur
 

Natuurlijk zuur, synthetisch bereid
 


 

Meest gebruikte voedingszuur
Biologische produkten: gebruik
beperkt tot rijsmiddel (alleen
E341 toegestaan)

E339a
 

Natrium-diwaterstoffosfaat
 

Zout van fosforzuur (E338)
 


 

E339b
 

Dinatrium-waterstoffosfaat
 

Zout van fosforzuur (E338)
 


 

E339c
 

Trinatriumfosfaat
 

Zout van fosforzuur (E338)
 


 

E340a
 

Kalium-diwaterstoffosfaat
 

Zout van fosforzuur (E338)
 


 

E340b
 

Dikalium-waterstoffosfaat
 

Zout van fosforzuur (E338)
 


 

E340c
 

Trikaliumfosfaat
 

Zout van fosforzuur (E338)
 


 

E341a
 

Monocalciumfosfaat
 

Zout van fosforzuur (E338)
 


 

E341b
 

Calcium-waterstoffosfaat
 

Zout van fosforzuur (E338)
 


 

E341c
 

Tricalciumdifosfaat
 

Zout van fosforzuur (E338)
 


 

E343
 

Magnesiumfosfaat
 

Zout van fosforzuur (E338)
 


 

E350
 

Natriummalaat en natrium-waterstofmalaat
 

Zout van appelzuur
 


 

Zuigelingen kunnen de
synthetisch gemaakte D-vorm
nog niet verteren

E351
 

Kaliummalaat en Kalium-waterstofmalaat
 

Zout van appelzuur
 


 

E352
 

Calciummalaat en Calcium-waterstofmalaat
 

Zout van appelzuur
 


 

E353
 

Meta-wijnsteenzuur
 

Natuurlijk zuur
 


 

 

E354
 

Calciumtartraat
 

Zout van wijnsteen-zuur (E334)
 


 

 

E355
 

Adipinezuur
 

Natuurlijk zuur
 


 

 

E363
 

Barnsteenzuur
 

Natuurlijk zuur
 


 

 

E370
 

1,4-Heptonolacton
 

Synthetisch zuur
 


 

 

E380
 

Triammonium-citraat
 

Semi-synthetisch zout van citroenzuur (E330)
 


 

 

E381
 

Ammonium-ijzercitraat
 

Synthetisch zout van citroenzuur (E330)
 


 

 

E385
 

Calcium EDTA
 

synthetisch zout
 


 

 

E400
 

Alginezuur
 

Natuurlijk verdikkings-middel
 


 

Gewonnen uit zeewier
Biologische produkten: alleen
E400-402 toegestaan
E404-E451 mogen niet in
peutervoeding worden gebruikt.

E401
 

Natriumalginaat
 

Zout van Alginezuur (E400)
 


 

E402
 

Kaliumalginaat
 

Zout van Alginezuur (E400)
 


 

E403
 

Ammonium-alginaat
 

Zout van Alginezuur (E400)
 


 

E404
 

Calciumalginaat
 

Zout van Alginezuur (E400)
 


 

E405
 

Propyleen-glycolalginaat
 

Ester van Alginezuur (E400)
 


 

E406
 

Agar-Agar
 

Natuurlijk verdikkings-middel
 


 

Gewonnen uit zeewier
E404-E451 mogen niet in
peutervoeding worden gebruikt.

E407
 

Carrageen
 

Natuurlijk verdikkings-middel
 


 

Gewonnen uit zeewier
Mogelijk niet geschikt voor
babyvoeding
E404-E451 mogen niet in
peutervoeding worden gebruikt.

E408
 

Furcelleran
 

Natuurlijk verdikkings-middel
 


 

 

E410
 

Johannes-broodpitmeel
 

Natuurlijk verdikkings-middel
 


 

Gewonnen uit de zaden van de
johannesbrood-boom
E404-E451 mogen niet in
peutervoeding worden gebruikt.

E412
 

Gurapitmeel
 

Natuurlijk verdikkings-middel
 


 

Gewonnen uit de zaden van de
guarplant
E404-E451 mogen niet in
peutervoeding worden gebruikt.

E413
 

Tragacanth
 

Natuurlijk verdikkings-middel
 


 

Gewonnen uit de zaden van de
astragalusboom
E404-E451 mogen niet in
peutervoeding worden gebruikt.

E414
 

Arabische Gom
 

Natuurlijk verdikkings-middel
 


 

Gewonnen uit verschillende
acaciasoorten
E404-E451 mogen niet in
peutervoeding worden gebruikt.

E415
 

Xanthaangom
 

Natuurlijk verdikkings-middel
 


 

E404-E451 mogen niet in
peutervoeding worden gebruikt.

E416
 

Karayagom
 

Natuurlijk verdikkings-middel
 


 

Mogelijk niet geschikt voor
zuigelingen-voeding
E404-E451 mogen niet in
peutervoeding worden gebruikt.

E420
 

Sorbitol
 

Natuurlijke suikeralcohol
 


 

Komt van nature voor in
vruchten
Behoort tot de polyolen
Wordt niet in glucose omgezet
Geschikt voor diabetici
Consumptie van meer dan 10 g
per dag kan maagdarm-klachten
geven*
E404-E451 mogen niet in
peutervoeding worden gebruikt.

E421
 

Mannitol
 

Natuurlijke suikeralcohol
 


 

Komt van nature voor in
vruchten, algen en groenten
Behoort tot de polyolen
Wordt nauwelijks opgenomen
door het lichaam
Consumptie van meer dan 10 g
per dag kan maagdarm-klachten
geven*
E404-E451 mogen niet in
peutervoeding worden gebruikt.

E422
 

Glycerol
 

Natuurlijk alcohol
 


 

Natuurlijk bestanddeel van
vetten
Mogelijk niet geschikt voor
kinderen
E404-E451 mogen niet in
peutervoeding worden gebruikt.

E430
 

Poly-oxyethyleen(8)stearaat
 

Synthetische emulgator
 


 

 

E431
 

Poly-oxyethyleen(40)stearaat
 

Synthetische emulgator
 


 

 

E432
 

Tween 20
 

Synthetische emulgator
 


 

Gesynthetiseerd uit vetten
E404-E451 mogen niet in
peutervoeding worden gebruikt.

E433
 

Polysorbaat 80
 

Synthetische emulgator
 


 

E434
 

Tween 40
 

Synthetische emulgator
 


 

E435
 

Tween 60
 

Synthetische emulgator
 


 

E436
 

Tween 65
 

Synthetische emulgator
 


 

E440a
 

Pectine
 

Natuurlijk verdikkings-middel
 


 

Gewonnen uit citrusfruit en
appels
E404-E451 mogen niet in
peutervoeding worden gebruikt.

E440b
 

Geamineerde pectine
 

Bereid uit pectine
 


 

E442
 

Ammoniumfos-fatiden
 

Synthetische emulgatoren
 


 

Gewonnen uit vetten
Vrijwel uitsluitend gebruikt in
chocolade-produkten
E404-E451 mogen niet in
peutervoeding worden gebruikt.

E450a
 

Dinatrium
diwaterstofdifosfaat
 

Synthetisch zout
 


 

E404-E451 mogen niet in
peutervoeding worden gebruikt.

E450a
 

Trinatriumdifosfaat
 

Synthetisch zout
 


 

E450a
 

Tetranatriumdi-fosfaat
 

Synthetisch zout
 


 

E450a
 

Tetrakaliumdi-fosfaat
 

Synthetisch zout
 


 

E450b
 

Pentanatriumtri-fosfaat
 

Synthetisch zout
 


 

E450b
 

Pentakaliumtri-fosfaat
 

Synthetisch zout
 


 

E450c
 

Natriumpoly-fosfaat
 

Synthetisch zout
 


 

E450c
 

Kaliumpolyfosfaat
 

Synthetisch zout
 


 

E452, E452I-E452iv
 

Polyfosfaten
 

Synthetische stabilisatoren
 


 

E460
 

Microkristallijn Cellulose
 

Natuurlijk polymeer, houtstof
 


 

 

E460
 

Cellulose
 

Natuurlijk polymeer, houtstof
 


 

Onvoldoende toxicologische
gegevens beschikbaar,
waarschijnlijk onschadelijk
Gewonnen uit hout
Mogelijk niet geschikt voor
zuigelingen-voeding

E461
 

Methylcellulose
 

Bereid uit cellulose (E460)
 


 

E463
 

Hydroxypropyl-cellulose
 

Bereid uit cellulose (E460)
 


 

E464
 

Hydroxypropyl-methyl
cellulose
 

Bereid uit cellulose (E460)
 


 

E465
 

Methylethyl-cellulose
 

Bereid uit cellulose (E460)
 


 

E466
 

Natrium-carboxymethyl
 

Bereid uit cellulose (E460)
 


 

E470
 

Vetzuurzouten
 

Zouten van vetten
 


 

Gewonnen uit vetten

E471
 

Mono- en diglyceriden van vetzuren
 

Soort vet
 


 

E472a
 

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur
 

Synthetische emulgatoren
 


 

E472b
 

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur
 

Synthetische emulgatoren
 


 

E472c
 

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur
 

Synthetische emulgatoren
 


 

E472d
 

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur
 

Synthetische emulgatoren
 


 

E472e
 

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuurderivaten
 

Synthetische emulgatoren
 


 

E472f
 

Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met
azijn- en wijnsteenzuur
 

Synthetische emulgatoren
 


 

E473
 

Suiker-esters
 

Synthetische emulgatoren
 


 

Gesynthetiseerd uit vetten

E474
 

Suikerglyceriden
 

Synthetische emulgatoren
 


 

E500
 

Natriumcarbonaat
 

base
 


 

Zuurteregelaar
Rijsmiddel

E500a
 

Natrium
waterstofcarbonaat
 

base
 


 

E501
 

Kaliumcarbonaat
 

base
 


 

E503
 

Ammonium-carbonaat
 

base
 


 

E504
 

Magnesium-carbonaat
 

base, anti-klontermiddel
 


 

E505
 

IJzercarbonaat
 

bron van ijzer
 


 

 

E507
 

Zoutzuur
 

Natuurlijk zuur
 


 

Zoutzuur is een bestanddeel
van maagzuur

E508
 

Kaliumchloride
 

zout
 


 

Vervanger voor keukenzout
(natrium-chloride)
Biologische produkten: gebruik
beperkt tot kaas (alleen E509
toegestaan)

E509
 

Calciumchloride
 

metaalionen binder
 


 

E510
 

Ammoniumchloride
 

smaakstof, deeg-verbeteraar
 


 

E511
 

Magnesiumchloride
 

verstevigings-middel
 


 

E513
 

Zwavelzuur
 

Zuur
 


 

 

E514
 

Natriumsulfaat
 

zuur
 


 

Komt in natuurlijk bronwater
voor
Biologische produkten: alleen
E516 toegestaan

E515
 

Kaliumsulfaat
 

zoutvervanger
 


 

E516
 

Calciumsulfaat
 

verstevigings-middel
 


 

E518
 

Magnesiumsulfaat
 

magnesium bron
 


 

E520
 

Aluminiumsulfaat
 

verstevigings-middel
 


 

E521
 

Aluminiumnatrium-sulfaat
 

verstevigings-middel
 


 

E523
 

Aluminium
ammoniumsulfaat
 

rijsmiddel
 


 

E524
 

Natriumhydroxyde
 

base
 


 

Wordt ook gebruikt om groente
en fruit te schillen

E525
 

Kaliumhydroxyde
 

base
 


 

E526
 

Calciumhydroxyde
 

base
 


 

E527
 

Ammonia
 

base
 


 

E528
 

Magnesium-hydroxyde
 

base
 


 

E529
 

Calciumoxyde
 

base
 


 

 

E530
 

Magnesiumoxyde
 

base, anti-klontermiddel
 


 

 

E535
 

Natrium-ferrocyanide
 

anti-klonter-middel
 


 

 

E536
 

Kalium-ferrocyanide
 

anti-klonter-middel
 


 

 

E537
 

Ferro-hexacyanomanganaat
 

anti-klonter-middel
 


 

 

E540
 

Dicalciumdifosfaat
 

rijsmiddel
 


 

 

E541
 

Zuur natriumaluminium-fosfaat
 

rijsmiddel
 


 

 

E541
 

Basisch natriumaluminium-fosfaat
 

smeltzout
 


 

 

E542
 

Beendermeel
 

anti-klonter-middel
 


 

 

E543
 

Natrium-calciumpolyfosfaat
 

Stabilisator
 


 

 

E544
 

Calciumpolyfosfaat
 

Emulgator
 


 

 

E545
 

Ammoniumpoly-fosfaten
 

Emulgator
 


 

 

E546
 

Dimagnesiumdi-fosfaat
 

emulgator
 


 

 

E550
 

Natriumsilicaat
 

anti-klonter-middel
 


 

 

E551
 

Siliciumdioxyde
 

anti-klonter-middel
 


 

 

E552
 

Calciumsilicaat
 

anti-klonter-middel
 


 

Wordt ook gebruikt als
antikleefmiddel op snelkookrijst

E553a
 

Magnesiumsilicaat
 

anti-klonter-middel
 


 

 

E553b
 

Talk
 

anti-klonter-middel
 


 

 

E554
 

Natriumaluminium-silicaat
 

anti-klonter-middel
 


 

 

E555
 

Kaliumaluminium-silicaat
 

anti-klonter-middel
 


 

 

E556
 

Aluminiumcalcium-silicaat
 

anti-klonter-middel
 


 

 

E557
 

Zinksilicaat
 

anti-klonter-middel
 


 

 

E558
 

Bentoniet
 

anti-klonter-middel
 


 

Nauwelijks gegevens over
bekend

E559
 

Kaolien
 

anti-klonter-middel
 


 

 

E570
 

Stearinezuur
 

anti-klonter-middel
 


 

Gewonnen uit vetten

E571
 

Ammoniumstearaat
 

anti-klonter-middel
 


 

 

E572
 

Magnesiumstearaat
 

anti-klonter-middel
 


 

 

E573
 

Aluminiumstearaat
 

anti-klonter-middel
 


 

 

E574
 

Gluconzuur
 

metaalionen-binder
 


 

 

E575
 

Glucono-delta-lacton
 

metaalionen-binder
 


 

 

E576
 

Natriumgluconaat
 

metaalionen-binder
 


 

 

E577
 

Kaliumgluconaat
 

metaalionen-binder
 


 

 

E578
 

Calciumgluconaat
 

zuurteregelaar
 


 

 

E579
 

Ferrogluconaat
 

ijzerbron
 


 

 

E620
 

L-glutaminezuur
 

Natuurlijk aminozuur, smaak-versterker
 


 

Bestanddeel van ve-tsin
(Chinees kruid)
Gebruik neemt steeds meer toe
Werd ervan verdacht het
‘Chinees Restaurant Syndroom’
te veroorzaken, inmiddels is
bekend dat zuivere MSG dat
niet doet

E621
 

Natriumglutamaat
 

Natuurlijk aminozuur, smaak-versterker
 


 

E622
 

Kaliumglutamaat
 

Natuurlijk aminozuur smaak-versterker
 


 

E623
 

Calciumglutamaat
 

Natuurlijk aminozuur smaak-versterker
 


 

E624
 

Ammonium-glutamaat
 

Natuurlijk aminozuur smaak-versterker
 


 

E625
 

Magnesium-glutamaat
 

Natuurlijk aminozuur smaak-versterker
 


 

E626
 

Guanylzuur
 

Natuurlijke smaak-versterker
 


 

Komt van nature voor in dierlijk
en plantaardig weefsel

E627
 

Natriumguanylaat
 

Natuurlijke smaak-versterker
 


 

E628
 

Kaliumguanylaat
 

Natuurlijke smaak-versterker
 


 

E629
 

Calciumguanylaat
 

Natuurlijke smaak-versterker
 


 

E630
 

Inosinezuur
 

Natuurlijke smaak-versterker
 


 

E631
 

Natriuminosinaat
 

Natuurlijke smaak-versterker
 


 

E632
 

Kaliuminosinaat
 

Natuurlijke smaak-versterker
 


 

E633
 

Calciuminosinaat
 

Natuurlijke smaak-versterker
 


 

E635
 

Natrium-5'-ribonucleotide
 

Natuurlijke smaak-versterker
 


 

 

E636
 

Maltol
 

Natuurlijke smaak-versterker
 


 

 

E637
 

Ethylmaltol
 

Natuurlijke smaak-versterker
 


 

 

E710
 

Spiramycines
 

Conserveer-middel
 


 

 

E713
 

Tylosine
 

Conserveer-middel
 


 

 

E900
 

Dimethyl-polysiloxaan
 

anti-schuim-middel
 


 

 

E901
 

Bijenwas
 

Natuurlijk glansmiddel
 


 

 

E902
 

Candelillawas
 

Natuurlijk glansmiddel
 


 

 

E903
 

Carnaubawas
 

Natuurlijk glansmiddel
 


 

 

E904
 

Shellac
 

Glans-middelen
 


 

 

E905
 

Minerale koolwaterstoffen
Microkristallijne was (paraffine)

Natuurlijk glansmiddel
 


 

ADI ingetrokken (toxisch in alle
doseringen)

E906
 

Benzoëgom
 

Natuurlijk glansmiddel
 


 

 

E907
 

Paraffinewas
 

Natuurlijk glansmiddel
 


 

 

E908
 

Rijstkorrelwas
 

Natuurlijk glansmiddel
 


 

 

E913
 

Lanoline
 

Natuurlijk glansmiddel
 


 

 

E915
 

Colofoniumesters
 

Natuurlijk aminozuur
 


 

 

E920
 

L-cysteïne
 

Natuurlijk aminozuur
 


 

 

E921
 

L-cystine
 

deeg-verbeteraar
 


 

 

E922
 

Kaliumpersulfaat
 

deeg-verbeteraar
 


 

 

E923
 

Ammoniumiumper-sulfaat
 

deeg-verbeteraar
 


 

 

E924
 

Kaliumbromaat
 

conserveer-middel
 


 

 

E925
 

Chloor
 

Bleekmiddel
 


 

 

E927
 

Azodicarbonamide
 

deeg-verbeteraar
 


 

 

E950
 

Acesulfam K
 

Zoetstof
 

Synthetisch
 

Behoort tot de intensieve
zoetstoffen

E951
 

Aspartaam
 

Zoetstof
 

Synthetisch
 

Behoort tot de intensieve
zoetstoffen
Wordt in het lichaam omgezet
in o.a. phenylanaline (PA) en
methanol
Mag niet door PKU-patienten
gebruikt worden (vanwege PA)

E952
 

Cyclamaat
 

Zoetstof
 

Synthetisch
 

Behoort tot de intensieve
zoetstoffen
Overschrijding van de ADI komt
voor

E954
 

Saccharine
 

Zoetstof
 

Natuurlijk
 

Behoort tot de intensieve
zoetstoffen

E957
 

Thaumatine
 

Zoetstof
 

Eiwit uit tropische plant Thauma-tococcus daniellii
 

Afkomstig uit bessen van een
Afrikaanse plant
Behoort tot de intensieve
zoetstoffen

E959
 

Neohesperidine
 


 


 

Gesynthetiseerd uit
citrusvruchten
Behoort tot de intensieve
zoetstoffen

E1400
 

Dextrine
 

verdikkings-middel
 


 

 

E1401
 

Zuurbehandeld zetmeel
 

verdikkings-middel
 


 

 

E1402
 

Loogbehandeld zetmeel
 

verdikkings-middel
 


 

 

E1403
 

Gebleekt zetmeel
 

verdikkings-middel
 


 

 

E1404
 

Geoxydeerd zetmeel
 

verdikkings-middel
 


 

Aangeduid met 'gemodificeerd
zetmeel'

E1410
 

Mono-zetmeelfosfaat
 

verdikkings-middel
 


 

E1411
 

Dizetmeelfosfaat
 

verdikkings-middel
 


 

E1412
 

Dizetmeelfosfaat
 

verdikkings-middel
 


 

E1413
 

Gefosfateerd
dizetmeelfosfaat
 

verdikkings-middel
 


 

E1414
 

Geacetyleerd
dizetmeelfosfaat
 

verdikkings-middel
 


 

E1420
 

Zetmeelacetaat
 

verdikkings-middel
 


 

E1421
 

Zetmeelacetaat
 

verdikkings-middel
 


 

E1422
 

Geacetyleerd
dizetmeeladipaat
 

verdikkings-middel
 


 

E1423
 

Geacetyleerd
dizetmeelglycerol
 

verdikkings-middel
 


 

E1430
 

Dizetmeelglycerol
 

verdikkings-middel
 


 

E1440
 

Hydroxypropyl-zetmeel
 

verdikkings-middel
 


 

E1441
 

Hydroxypropyl
dizetmeelglycerol
 

verdikkings-middel
 


 

E1442
 

Hydroxypropyl
dizetmeelfosfaat
 

verdikkings-middel
 


 

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Dossiers
Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Nice to Meat
meat is art

Santa Maria
inspired by street food

CHEF®
making more possible

Rungis
enthousiast over groenten

Sauzen van Cíest «a
plantaardig & allergeenvrij

Debic
room voor dé professional

Passie4Hospitality
onze passie is uw kracht

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Cooking & Consultancy
uw partner voor topkoks

Vier het Seizoen
inspiratie voor chef-koks

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Gastvrij Rotterdam
23 t/m 25 september 2019

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca