Blauwbaars: gevaarlijke maar smakelijke vis

De bekende vissoorten op de kaart van restaurants en in de vitrine van de viswinkel zijn zalm, tonijn, tong, schol, kabeljauw en roodbaars. Meest recente ontdekking is de blauwbaars die van tijd tot tijd wordt gevangen.

Blauwbaars: gevaarlijke maar smakelijke vis


Een aantal jaar geleden kwam haalde een opmerkelijk bericht het nieuws: “Strand Tarragona dicht na beet agressieve blauwbaars”. Op drie stranden bij de Spaanse badplaats Tarragona gold op die vrijdag urenlang een zwemverbod, nadat een 11-jarig meisje door een vis was gebeten. Aanvankelijk werd gedacht dat een haai de boosdoener was.

Agressieve vissen
Deskundigen kwamen echter na het bestuderen van de wond van het meisje tot een andere conclusie. Ze stelden dat een blauwbaars had aangevallen, aldus de Catalaanse krant El Periódico. Dat eerst aan een haai werd gedacht was niet verwonderlijk. Eerder op de dag was een bijna 2,5 meter lange haai gesignaleerd in de buurt van het strand waar het meisje werd gebeten. Blauwbaarzen zijn ongeveer 1 meter lang. Volgens de deskundigen in Tarragona zijn het agressieve vissen met sterke kaken.

Blauwbaars: gevaarlijke maar smakelijke vis

Nu ook in Nederland verkrijgbaar
Op dit moment liggen de blauwbaarzen regelmatig veilig in de vitrines van een aantal viszaken en zijn ze een culinaire lekkernij op de kaart in een groeiend aantal restaurants. De huid van de blauwbaars is dun, het vlees is blank van kleur en mooi zacht. De afmetingen liggen tussen de  60 cm en 100 cm. Ze kunnen wel 130 cm groot worden.

Blauwbaars: gevaarlijke maar smakelijke vis

Warmere wateren
Aan de paars/groene kleur hebben ze hun naam blauwbaars of bluefish te danken. De Latijnse naam  van de blauwbaars is Pomatomus Saltarix. Het is een echte roofvis met sterke kaken, messcherpe tanden en een krachtige staart. Deze soort komt algemeen voor in de Middellandse- en Zwarte zee, de Grote-, Atlantische- en Indische oceaan waar deze vis zich vooral ophoudt in kust gebieden en riviermonden.

Bekijk de verkrijgbaarheid van wilde vissoorten in de Kokswereld viskalender


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Nice to Meat
meat is art

Santa Maria
inspired by street food

Speciaalsauzen van Remia
natuurlijk de lekkerste

Rungis
enthousiast over groenten

Debic
room voor dé professional

Passie4Hospitality
onze passie is uw kracht

Like!Mayo voor iedereen
plantaardig & allergeenvrij

BIOdisposables.shop
duurzame dUsposables

Gastvrij Rotterdam
21 t/m 23 september 2020

Sauzen van C´est Ça
plantaardig & allergeenvrij

Spectank
de schoonmaak oplossing

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca