Jamón Ibérico de Bellota – de beste ham ter wereld

Je hoeft er gelukkig niet voor naar Spanje af te reizen maar mocht het wel zo zijn, dan is Jamón Ibérico de Bellota elke kilometer waard. Het unieke gemarmerde vlees smelt op je tong en verklapt direct dat dit een product is dat met heel veel liefde, geduld en vakmanschap is gemaakt. Wat maakt Jamón Ibérico de Bellota de beste ham ter wereld?

Jamón Ibérico de Bellota – de beste ham ter wereld

Pata Negra             
Wie dacht dat echte kwaliteitsham alleen te herkennen is aan de zwarte poot – pata negra - doet misschien toch een miskoop. Er zijn namelijk meer varkentjes met zwarte pootjes die qua smaak en kwaliteit niet in de buurt komen bij Jamón Ibérico de Bellota. De beste ham ter wereld zijn, heeft iets meer voeten in de aarde, dan alleen een zwart voetje. Er zijn nogal wat variabelen die aangeven met welke kwaliteit Jamón Ibérico je te maken hebt. Het ontleden van de ham is een kunst op zich en naast vakkundig snijwerk is een potje grammatica ook op zijn plaats.

Credo Iberico
Het Iberische varken is een eeuwenoud ras, verwant aan het wilde zwijn. Dit ras kan vet intramusculaire opslaan en dit geeft de ham zijn bijzondere gemarmerde textuur, waardoor het smelt op je tong. Jamón Ibérico is ham van een achterpoot en Paleta Ibérica van een voorpoot. Deze hammen zijn dus altijd van een Iberisch varken. Waarbij de moeder een volbloed moet zijn, die weer gekruist mag worden met een vader met minimaal 50% Iberisch bloed. Hierachter volgt dan altijd nog een kwaliteitsaanduiding: Cebo, Cebo de campo, Recebo of Bellota.

Jamón Ibérico de Bellota – de beste ham ter wereld

Cebo, Cebo de campo, Recebo of Bellota
Cebo varkens zijn van het Iberische ras, maar lopen niet buiten en worden volledig gevoerd. Cebo de campo geeft aan dat de varkens vrije uitloop hebben en in het seizoen eikeltjes worden gevoerd. Recebo betreft varkens die nog meer vrije uitloop hebben, maar niet genoeg om volledig van het land te leven. Ze worden daarom bijgevoerd waar nodig. Bellota is de crème de la crème: deze varkens leven in kuddes een vrij leven tijdens de montanera onder het toeziend oog van de Porqueros en eten uitsluitend van het land.

Montanera – van oktober tot maart
En dat land is de uitgestrekte dehesas van Zuid-West Spanje; Salamanca, Huelva, Valle de los Pedroches en Extremadura. Het glooiende landschap staat vol met eiken en kurkbomen. In de laatste herfst van hun leven, als ze minimaal 18 maanden oud zijn, scharrelt een selecte groep Iberische varkens over deze Spaanse vlakte. Ze eten hun buikjes rond met grassen, (on)kruid en… bergen eikeltjes (bellota).

Jamón Ibérico de Bellota – de beste ham ter wereld

Elk varken eet 8-10kg bellotas per dag en heeft daarom ruim 2 hectare grond tot zijn beschikking, plus een Porquero die hem vakkundig naar het allerbeste land begeleid. Aan het eind van deze periode worden de varkens geofferd en begint de volgende stap in het proces wat nog minimaal 3 jaar duurt. De ham wordt gezouten, gerust, gedroogd en maandenlang gerijpt. Om uiteindelijk als dieprode, gemarmerde, heerlijke flinterdunne plakken genoten te worden.

Tekst: Bo Blitz


Lees meer in Kokswereld Magazine


Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Nice to Meat
meat is art

Santa Maria
inspired by street food

CHEF®
making more possible

Rungis
enthousiast over groenten

Sauzen van C’est Ça
plantaardig & allergeenvrij

Debic
room voor dé professional

Passie4Hospitality
onze passie is uw kracht

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Cooking & Consultancy
uw partner voor topkoks

Vier het Seizoen
inspiratie voor chef-koks

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Gastvrij Rotterdam
23 t/m 25 september 2019

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca