Vooruitblik Michelingids 2018

Na Lekker, Gault&Millau en de Bib Gourmands, presenteert Michelin op 11 december 2017 de Nederlandse gids voor 2018. Daarbij gaat de meeste aandacht uit naar de bekendmaking van de nieuwe sterren. Zouden we er een driesterrenrestaurant bijkrijgen? Welke restaurants krijgen hun eerste ster en wie gaat naar twee sterren? Een vooruitblik.

Deze vooruitblik is gebaseerd op de noteringen in restaurantgidsen Lekker 2018 en Gault&Millau 2018, op een rondvraag langs chefs en restaurateurs en op een poll die ik organiseerde.

Nadine Mögling restaurant Bij Jef in Den Hoorn


Sluitingen

Gelukkig was van bedrijfsbeëindigingen van sterrenrestaurants dit jaar nauwelijks sprake. In Rotterdam sloot Het Wereldmuseum* de deuren, waardoor er in ieder geval een ster wegvalt uit de lijst.

Chefswisselingen en overnames
Het veelbesproken vertrek van chef Richard van Oostenbrugge en sous Thomas Groot bij Bord’Eau** in Amsterdam en de komst van opvolger Bas van Kranen van De Leuf* in Ubachsberg zal gevolgen kunnen hebben voor de Michelinwaardering van beide bedrijven. In de gastronomie wordt hierover volop gespeculeerd, we zullen zien hoe Michelin hiermee omgaat.

Met deze spelers wordt voor de gids 2019 interessant hoe Michelin Bord’Eau, De Leuf - waar Robin van de Bunt Bas van Kranen opvolgt - en het per januari 2018 te openen Restaurant 212 van Oostenbrugge en Groot zal waarderen.

Nadine Mögling restaurant Bij Jef in Den Hoorn
Bord’Eau in Amsterdam

Eind juli 2017 overleed patron-cuisinier Wicher Löhr van Het Koetshuis* in Bennekom. In verband met zijn ziekte droeg Löhr al in 2014 de leiding van de keuken over aan Niels van Dooijeweert die op dat moment al drie jaar als sous-chef bij hem werkte. Gezien het behoud van de ster sinds 2014 én lovende recensies in Gault&Millau en Lekker van recente bezoeken lijkt de continuïteit van de ster - die hier sinds 1998 aan de gevel prijkt - redelijk zeker.

Per september 2017 vertrok chef Dennis Richter Uitdenbogaardt bij restaurant O Mundo* in Wageningen. Hij werd opgevolgd door zijn souschef Jonathan Veldhuizen. In november 2017 ging O Mundo failliet en maakte een doorstart onder nieuwe eigenaar Landgoed Groot Warnsborn. We zullen moeten afwachten hoe Michelin al deze veranderingen waardeert. Gault&Millau en Lekker zijn in ieder geval positief over de verrichtingen van de nieuwe chef Jonathan Veldhuizen.

Nadine Mögling restaurant Bij Jef in Den Hoorn


In oktober 2017 vertrok mede-eigenaar Marcel Swaghoven bij restaurant Valuas* in Venlo, waarna broer Eric alleen doorging met het bedrijf. Omdat gastheer-sommelier Marcel geen keukenfunctie had en er geen conceptwijziging is doorgevoerd is het behoud van de ster te verwachten.

Voorsorterend op het vertrek van chef Peter Koehn eind 2017 bij de Karpendonkse Hoeve, werden Ryan Bahadoer en na diens snelle vertrek Rob van der Veeken aangetrokken als chef. Rob was jarenlang sous-chef bij Da Vinci**, kookte op hoog niveau in zijn eigen De Hofstee in Bladel en werkte als chef bij Kaserne in Den Bosch. Hij trad per mei 2017 aan en aan hem de schone taak om Michelin te overtuigen, zodat de ster die ‘De Karpendonk’ sinds 1979 heeft, behouden kan worden. Gault&Millau en Lekker zijn te spreken over de huidige kookkunsten.

Nadine Mögling restaurant Bij Jef in Den Hoorn
Peter Koehn, Ingrid van Eeghem en Rob van der Veeken van Karpendonkse Hoeve

Kanshebbers eerste ster
Twee grootmeesters gaven hun signatuur aan twee nieuwe restaurants: Sergio Herman startte brasserie AIRrepublic in Cadzand en Jacob Jan Boerma is culinair verantwoordelijk voor Voltaire in Leersum. Het concept van AIRrepublic is een laagdrempelige brasserie, maar afgaand op Gault&Millau, dat direct 16 punten toekende, zou het zomaar kunnen dat hier een ster valt.

Of de invloed van driesterrenchef Boerma groot genoeg is om chefs Robert Poel en Thomas Diepersloot nu al een ster in Voltaire te laten koken is de vraag. Gault&Millau waardeert het op 15 punten, terwijl Lekker het restaurant niet eens opnam in de gids.

Nadine Mögling restaurant Bij Jef in Den Hoorn
Schilo van Coevorden Taiko Amsterdam

Bij de al langer bestaande restaurants zouden het verhuisde en heropende Le Restaurant (17 GM/37 Lekker), Taiko (17 GM) in Amsterdam, Meliefste in Wolphaartsdijk (16,5 GM/69 Lekker), L’Atelier in Gulpen (16 GM/22 Lekker) en Chateau St. Gerlach in Valkenburg (16 GM/41 Lekker) hoge ogen gooien voor een eerste ster als we puur afgaan op de cijfermatige notering van Gault&Millau gecombineerd met Lekker.

Ook La Rive (17,5 GM/18 Lekker) in Amsterdam zou op basis daarvan kans maken, maar of Michelin de vorig jaar tot ieders verbijstering weggehaalde ster al zo snel weer teruggeeft is maar zeer de vraag.

Andere restaurants die in de gidsen iets minder hoge rankings hebben, maar die (soms al jaren) veelvuldig door collega’s worden getipt voor een eerste ster zijn Zeezout en Fitzgerald in Rotterdam, The White Room in Amsterdam, O&O in St. Willebrord, Villa La Ruche in Voorburg en de Loohoeve in Schoonloo.

Nadine Mögling restaurant Bij Jef in Den Hoorn
Chef-kok en eigenaar Danny Tsang van Restaurant O&O in Sint Willebrord

Traditiegetrouw verrast Michelin ons vrijwel jaarlijks met een outsider die een eerste ster krijgt. We laten ons ook dit jaar maar verrassen. Vorig jaar kreeg Nederland er vijf nieuwe eensterrenrestaurants bij.

Kanshebbers tweede ster
Afgaande op de noteringen in de gidsen zouden de Amsterdamse restaurants Vinkeles* (18 GM/29 Lekker) en Vermeer* (17,5 GM/17 Lekker) theoretisch kans maken op een tweede ster omdat zij met die ranking min of meer in de categorie twee sterren vallen. Afgelopen jaar kreeg Nederland er één nieuwe tweesterrenzaak bij.

Nadine Mögling restaurant Bij Jef in Den Hoorn

Kanshebbers derde ster
Jaar na jaar doet zich de vraag voor wanneer Michelin Inter Scaldes ** met drie sterren gaat waarderen. In Gault&Millau wordt dit Zeeuwse restaurant samen met De Librije*** met 19,5 punten beoordeeld (0,5 punt meer dan De Leest***) en in Lekker wordt het ook hoger dan De Leest geplaatst (op nummer 2, terwijl De Leest op 4 staat). Vriend en vijand zijn van oordeel dat de keuken van Jannis Brevet een derde ster verdient, maar het gebeurt maar steeds niet. Soms zijn de wegen van Michelin ondoorgrondelijk.

Andere restaurants die op basis van de gidsen hoge ogen zouden gooien voor een derde ster en die binnen de horeca veel genoemd worden voor de absolute top zijn Librije’s Zusje** en Ciel Bleu** in Amsterdam en Tribeca** in Heeze dat vorig jaar direct na de opening twee sterren kreeg.

Nadine Mögling restaurant Bij Jef in Den Hoorn
De Loohoeve in Schoonloo

Het is vier jaar geleden dat Nederland zijn laatste derde ster kon bijschrijven. Jacob Jan Boerma en Kim Veldman van De Leest *** in Vaassen plaatsten zich met ingang van de gids 2014 naast De Librije ***. Sinds die tijd telt Nederland twee driesterrenrestaurants.

Presentatie Michelingids 2018
De Nederlandse Michelingids 2018 wordt op maandag 11 december vanaf 11.00 uur gepresenteerd in het DeLaMar Theater in Amsterdam. De presentatie is alleen toegankelijk voor genodigden. Lees verder...

Door Astrid Schreuders, AstridsTaste.com, in opdracht van Kokswereld


Ontvang als eerste het Michelin nieuws in de gratis kokswereld nieuwsbrief

Naam

E-mail

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Passie4Hospitality
onze passie is uw kracht!

BIOdisposables.shop
duurzame disposables

Cooking & Consultancy
uw partner voor topkoks!

Debic
samen grenzen verleggen

Vier het Seizoen
inspiratie voor chef-koks

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Gastvrij Rotterdam
23 t/m 25 september 2019

Unilever Food Solutions
door chefs voor chefs

Nice to Meat
meat is art

Nestlé Professional
making more possible

Rungis
enthousiast over groenten

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca