Chef akira oshima geridderd in de orde van oranje nassau

Hier vindt je het laatste nieuws en gekke dingen die nu in de Horeca gebeuren.
willem
Berichten: 114
Lid geworden op: 22 aug 2004, 10:15
Locatie: Leeuwarden
Contacteer:

Chef akira oshima geridderd in de orde van oranje nassau

Bericht door willem » 26 sep 2006, 10:24

Op maandag 25 september j.l., vierde Hotel Okura in Amsterdam haar 35-jarig jubileum. Deze datum viel samen met het 35-jarige jubileum van de heer Oshima, executive chef en manager van de Japanse restaurants Yamazato en Sazanka in het Hotel Okura Amsterdam. Als kroon op zijn werk werd hij deze dag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Deze onderscheiding werd hem uitgereikt door de burgermeester van Amsterdam, de heer Job Cohen.

In 1971 is de heer Oshima begonnen als sous-chef van het restaurant Yamazato en in 1977 bevorderd tot chef van dit restaurant. Sinds 1985 is hij manager en executive chef van de beide Japanse restaurants Yamazato en Sazanka. In 2002 kreeg het Yamazato Restaurant onder de leiding van de heer Oshima een ster van de ‘Guide Michelin’ als eerste en tot nu toe enige traditioneel Japans restaurant in Europa. De in Amerika zeer gezaghebbende Zagat gids noemt Yamazato al sinds 2002 het beste restaurant van Amsterdam. In 2003 werd de heer Oshima uitgenodigd om met het Yamazato Restaurant toe te treden tot de ‘Alliance Gastronomique’, een uitzonderlijke verdienste voor een niet-Franse c.q. Nederlandse keuken. Inmiddels zijn vele Nederlandse topkoks bij de heer Oshima komen kijken en leren.

Voorts heeft Oshima zich enorm ingezet voor de verbreiding van zowel de Japanse cultuur in Nederland als de Nederlandse cultuur in Japan. Doordat hij ieder jaar een gastchef uit Japan laat overkomen om de keuken uit een telkens wisselende Japanse provincie hier te introduceren, creëert hij unieke gelegenheden voor cultuuruitwisseling. In dat verband zijn verscheidene televisieploegen uit Japan in Nederland geweest, om de heer Oshima en Nederland te filmen.

Tijdens het staatsbezoek dat de Japanse keizer in 2000 aan Nederland bracht, heeft de heer Oshima het diner buffet mogen verzorgen dat door het Japanse Keizerlijke paar werd aangeboden aan de Koninklijke familie en vele officiële genodigden.

In samenwerking met Katarzyna Cwiertka en Patrick Faas publiceerde hij in 2003 “De kaiseki keuken”. Dit boek kent een Nederlandse en Engelse versie en geeft uitleg over de kostbare en bewerkelijke haute cuisine van Japan. Volgende maand zal zijn tweede boek verschijnen.

Restaurant Yamazato
http://www.okura.nl/index2.php?p=pages/ ... L&view=sel
http://www.derestaurantsite.nl/restaurant/yamazato

Plaats reactie