Hieronder zo'n geval.

Een nicht van me is een fervent hobbykok, en dit zwarte keramische mes (gemaakt door Kyocera) is lange tijd een van haar favorieten in de keuken geweest.
Door veelvuldig gebruik (niet altijd op een geschikte ondergrond) alsmede het los bewaren in een lade tussen een aantal stalen messen (!) was het niet alleen erg bot geworden, ook zaten er flink wat (micro) chips in de snede en was de punt afgebroken.
Dit is het mes zoals het er uit zag toen ik het ontving.
(als je 2 x op de foto's klikt kun je de chips in de snede goed zien zitten)




Dit is het mes na het slijpen.
Ik heb de fabriekssnede ietwat uitgedund tot een beduidend fijner gepolijste & licht convexe snede van +/- 25 graden inclusief, en met de scherpte zit het ook wel goed: de snede is hairwhittling (enkel richting de haarwortel), en kan met gemak enkellaags toiletpapier slicen (gesplitst 3-laags)






Specificaties:
Totale lengte: 28,0 cm
Lemmetlengte: 14,8 cm
Lemmetdikte: 1,84 mm
Lemmettype: saber-hollow
Dikte achter de snede: 0,4 mm
Nieuwe slijphoek: +/- 25 graden inclusief & licht convex
Hier een paar YouTube clipjes van het slicen van toiletpapier met dit zwarte keramische mes, steeds in toenemende graad van moeilijkheid.
Toiletpapier is namelijk een prima testmedium om te zien of je mes echt scherp is: niet scherp genoeg betekent onherroepelijk scheuren, en ook: hoe dunner het papier, hoe moeilijker het te snijden is.
De eerste clip toont het slicen van een normaal velletje 3-laags toiletpapier, in de tweede clip heb ik 1 laagje verwijderd en slice de overgebleven 2 laagjes tegelijk, en in de laatste clip gebruik ik alleen dat ene verwijderde laagje.
https://www.youtube.com/watch?v=Ubg_drYHoKE
https://www.youtube.com/watch?v=hUkKfwGFogY
https://www.youtube.com/watch?v=RSkxPA9BK8E
Ook een tomaatje snijden behoort ineens weer tot de mogelijkheden:
https://www.youtube.com/watch?v=R3-A0SMcIbw
Nicht was er blij mee kan ik jullie vertellen,