grasgroene olijfolie?

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Frankyvino
Berichten: 8
Lid geworden op: 19 sep 2008, 21:09

grasgroene olijfolie?

Bericht door Frankyvino » 20 sep 2008, 14:14

hallo allemaal.

Een tijdje geleden was ik in een restaurant en ik had een
carpacho van Zeeduivel (Lotte).
Deze was bereid met een gras- bijna fluo groene olijfolie.

Weet iemand hoe ik deze olie zelf maken kan?

Culinaire groeten en alvast bedankt.
Frank. [*] :mrgreen:

Jom
Berichten: 161
Lid geworden op: 03 mei 2007, 13:56
Locatie: bloemendaal
Contacteer:

Re: grasgroene olijfolie?

Bericht door Jom » 20 sep 2008, 16:04

was het een pure olijfolie, of bv een basilicumolie?
De aanhouder wint

Frankyvino
Berichten: 8
Lid geworden op: 19 sep 2008, 21:09

Re: grasgroene olijfolie?

Bericht door Frankyvino » 20 sep 2008, 16:27

ik denk dat het een gekleurde olijfolie was.
Heb al geprobeert met fijngesnipperde peterselie,
na een tijdje trekken de olie filteren maar dan bekom ik weer
De oorspronkelijke kleur.

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: grasgroene olijfolie?

Bericht door Tim » 20 sep 2008, 18:41

hey jongens,
heel toevallig heb ik vandaag 4 soorten eigen kruidenoliën gemaakt, rozemarijn, thijm en basilicum.
Ik verwarm de olie tot 100 graden, en doe dan de bijvoorbeeld basilicum erbij en trek dit 2 minuten, zodat de bacterien in de kruiden dood gaan.
dan doe ik de olie in een karafje, of flesje die ik vandaag heb gekocht en sluit deze direct. De olie word na 10mins echter ontzettend troebel, wat zal er gaan gebeuren? Ik had gehoopt dat het helder zou blijven, maar alle 3 zijn nu troebel. Ik lees me kapot maar nergens vind ik een antwoord.
Alleen als je olie in de koelkast zet dat hij dan troebel word...naja, dat is nou eenmaal algemeen bekent. Maar bij het maken van kruidenolie wat ik vandaag heb gedaan zou het niet moeten gebeuren.
heeft iemand een idee?
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin

Jom
Berichten: 161
Lid geworden op: 03 mei 2007, 13:56
Locatie: bloemendaal
Contacteer:

Re: grasgroene olijfolie?

Bericht door Jom » 20 sep 2008, 19:42

ik doe het als volgt:

- kruiden in kokend water en direct eruit.
- kruiden koud spoelen en gaat laten uitlekken/droog maken, zodat er later geen water door de olie zit
- kruiden bij de olie (op kamertemperatuur)
- helemaal fijn draaien (met cutter of gewoon staafmixer)
- 15 min laten staan
- zeven door een passeerdoek
De aanhouder wint

Frankyvino
Berichten: 8
Lid geworden op: 19 sep 2008, 21:09

Re: grasgroene olijfolie?

Bericht door Frankyvino » 20 sep 2008, 20:02

héél erg bedankt.

Frank.

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: grasgroene olijfolie?

Bericht door Tim » 20 sep 2008, 20:05

Jom, ik neem aan dat deze reactie niet voor mij opgaat..?
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin

Jom
Berichten: 161
Lid geworden op: 03 mei 2007, 13:56
Locatie: bloemendaal
Contacteer:

Re: grasgroene olijfolie?

Bericht door Jom » 20 sep 2008, 22:01

Tim, mijn reactie was niet specifiek voor iemand bedoeld, meer algemeen hoe ik een kruidenolie maak.

kruidenolie maak ik met "koude"olie. ms kun je eens proberen de olie niet te heet te maken (bv 70 graden), kruiden erbij en vervolgens een half uur "thee trekken" waarbij je de temperatuur rond de 70 houdt. Op deze manier maak je bv ook oranje kreeftenolie, waarbij je dan de karkassen van kreeft meetrekt.

Lijkt mij niet echt nodig om de bacterien in de kruiden te doden, de olie die ik gebruik doe ik meestal twee weken mee en nog nooit last gehad van bederf ofzo.
De aanhouder wint

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: grasgroene olijfolie?

Bericht door Tim » 20 sep 2008, 23:32

Jom,
Dit is voor eigen gebruik, thuis dus.
Ik ben wel van plan om er langer dan 2 weken mee te doen.
Sowieso zou ik niet de kruiden blancheren, zo verliezen ze toch essentiele smaken en geuren?
En zal de olie al na een half uur al goed geinfuseerd zijn met het desbetreffende kruid?
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin

Jom
Berichten: 161
Lid geworden op: 03 mei 2007, 13:56
Locatie: bloemendaal
Contacteer:

Re: grasgroene olijfolie?

Bericht door Jom » 20 sep 2008, 23:45

over de houdbaarheid kan ik niets zinvols zeggen. ik zou het gewoon proefondervindelijk proberen. De resulaten hoor ik graag.
De aanhouder wint

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: grasgroene olijfolie?

Bericht door Pinxo » 25 sep 2008, 13:23

Hele groene olijfolie is hele verse olijfolie (ongefilterd).
Hoe verser hoe groener en hoe zuiverder van olijf (één soort) des te groener de olie

Frankyvino
Berichten: 8
Lid geworden op: 19 sep 2008, 21:09

Re: grasgroene olijfolie?

Bericht door Frankyvino » 25 sep 2008, 14:19

hola Pinxo.
Natuurlijk kan olijfolie van goudgeel tot groen zijn, naar gelang het soort olijven
Dat men gebruikt bij het persen.
Maar als de olie bijna een fluogroene kleur heeft, dan is deze bewerkt geweest.
Groetjes.

Gebruikersavatar
chef-dave
Berichten: 354
Lid geworden op: 12 sep 2008, 08:49
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: grasgroene olijfolie?

Bericht door chef-dave » 25 sep 2008, 19:46

Probeer ook eens avocadoolie zeer zacht van smaak en echt fris voor salades. Is afkomstig uit australiën.
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: grasgroene olijfolie?

Bericht door Pinxo » 27 sep 2008, 11:53

Frankyvino schreef:hola Pinxo.
Natuurlijk kan olijfolie van goudgeel tot groen zijn, naar gelang het soort olijven
Dat men gebruikt bij het persen.
Maar als de olie bijna een fluogroene kleur heeft, dan is deze bewerkt geweest.
Groetjes.
Maar dan proef je toch ook waarmee die bewerkt is geweest?
Ik begreep dat er verder geen bijsmaakje aan zat..

Plaats reactie