Zabaione aka Sabayon

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Zabaione aka Sabayon

Bericht door Leo » 07 sep 2008, 15:39

Ik was op zoek naar Zabaione, kwam je uiteindelijke terecht op wikipedia,
Afbeelding

Zabaglione (ook bekend onder de Franse naam Sabayon) is een van oorsprong Italiaans nagerecht op basis van geklopte eierdooiers, suiker en een alcoholische drank, meestal marsalawijn. De ingrediënten worden au bain marie stijfgeklopt.

Waarschijnlijk is het oorspronkelijk een drank geweest, te vergelijken met het Nederlandse kandeel en het Amerikaanse eggnog.


Wie maakt het nog au bain marie?
Of toch liever met de thermomix? of gewoon de pan?

Zoete wijn, droge wijn, honing of suiker etc..

Ben benieuwd naar de verschillen.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: Zabaione aka Sabayon

Bericht door Tim » 07 sep 2008, 17:31

Hai,
We doen m gewoon op de plaat hoor in een steelpannetje...erop en eraf, en t liefst niet te snel naar die 80 graden.
Dan in de kitchenaid koud slaan.
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Zabaione aka Sabayon

Bericht door Cees Timmerman » 10 sep 2008, 07:08

Thermomix. Lekker makkelijk en hij kan niet aanbranden.

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Zabaione aka Sabayon

Bericht door Leo » 10 sep 2008, 08:48

welke temperatuur, stand en hulpmiddelen?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: Zabaione aka Sabayon

Bericht door Tim » 10 sep 2008, 21:19

Thermomix is wel leuk, maar wees nou eerlijk...door de dingen die je ermee kan geef je het werk vaker uit handen thermomix en misschien word je er wel een beetje lui van, en de nieuwe(re) generatie mist zo een hoop.
Een sabayon tik je toch ff met de hand? ofniet?
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Zabaione aka Sabayon

Bericht door Leo » 10 sep 2008, 23:19

Ja en Nee.

In search of Perfection?????

met een aparaat, altijd het zelfde resultaat verkrijgen is ook wel een kunst.
met de hand tikken, is een gevoel. Knap als je het kunt.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Tim
Berichten: 344
Lid geworden op: 24 apr 2006, 22:06

Re: Zabaione aka Sabayon

Bericht door Tim » 11 sep 2008, 11:05

Zo moeilijk is het toch niet om met de hand een sabayon te tikken?
Als je altijd consequent wilt blijven in je eindresultaat zou je inderdaad beter af zijn met de thermomix.
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Zabaione aka Sabayon

Bericht door Cees Timmerman » 12 sep 2008, 09:50

3 dooiers
1 heel ei
100 gr poedersuiker
300 gr vloeistof (champagne of zo)
Met behulp van de vlinder draaien op stand 3 (tegen de richting in), 80 graden, 7 minuten.
Als je hem later op 70 graden zet en laat draaien op een zo laag mogelijke stand kun je de sabayon doorlopend gebruiken.
Ik ben niet van de jonge generatie, ik heb sabayon 20 jaar met de hand geklopt dus dat geloof ik wel.
Het is gewoon makkelijk, en de kwaliteit is constant. Er kan eigenlijk niets misgaan en ook belangrijk: je kan in die zeven minuten draaien ook wat anders doen ipv staan te zweten boven de kachel :D .

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Zabaione aka Sabayon

Bericht door Leo » 12 sep 2008, 15:19

ja..vind ik ook.

Hoezo zit er een heelei in? En waarom tegen de Richting?
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Zabaione aka Sabayon

Bericht door Cees Timmerman » 12 sep 2008, 16:14

Eerlijk gezegd: geen idee Leo. Ik heb dit receptje ooit gekregen van een maatje die dit apparaat ook demonstreerde. Misschien is hij ooit ook bij jullie geweest via Cnudde. Dat tegen de richting indraaien is omdat het mes anders de structuur een enigszins kapot maakt. Tegen de richting in maalt het mes met de botte kant en is dat effect minder. Dat hele ei zal wel te maken hebben met de structuur van de sabayon.

Plaats reactie