Knives and Tools
Knives and Tools
Sinds kort is Knives and Tools partner van het forum.
Info over koksmessen
Info over koksmessen
Kokforum.nl : de website voor koks
Wij gebruiken over het algemeen messen van "Global " en ik ben er zelf erg content mee...liggen lekker in de hand , licht van gewicht, dun mes en zeer scherp(als je vaak ff aanzet) Voor uitbenen gebruik ik die victorinox messen ...en thuis heb ik zwilling henckels 4 sterren messen( 5 sterren waren er toen nog niet) Heb ook met sabatier messen gewerkt, maar ik blijf voorlopig "global "de beste vinden. Maargoed er zijn zoveel merken met uiteenlopende prijzen tot wel 200€ voor een koksmes....waar houd het op...200€ is wel erg veel geld.....en ik maar denken dat die globals zo duur waren.......
Trouwens ...messen zijn erg persoonlijk gebonden en wat ik lekker vindt snijden kan een ander weer enorm *** vinden. Als het resultaat maar hetzelfde is:)
Trouwens ...messen zijn erg persoonlijk gebonden en wat ik lekker vindt snijden kan een ander weer enorm *** vinden. Als het resultaat maar hetzelfde is:)
heerlijk koks messen ik kan er eerlijk gezegt niet genoeg van krijgen.
ik heb 3 setten.
1 globalset - werk koken
1 wusthof grand prix II editie - thuis koken
1 sabatier - op de plank bij mn boeken
ik moet zeggen dat ik erg weg ben van die wusthof messen maar die globals zijn ook erg fijn. Heb op school een klasgenoot die messen van Kai Damast heeft, die schijnen ook super te zijn, iemand ervaring mee?
gegroet
ik heb 3 setten.
1 globalset - werk koken
1 wusthof grand prix II editie - thuis koken
1 sabatier - op de plank bij mn boeken
ik moet zeggen dat ik erg weg ben van die wusthof messen maar die globals zijn ook erg fijn. Heb op school een klasgenoot die messen van Kai Damast heeft, die schijnen ook super te zijn, iemand ervaring mee?
gegroet
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin
ik zou hem wel kopen
mits niemand anders hem uit de keuken zou gebruiken
mits niemand anders hem uit de keuken zou gebruiken
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
-
- Berichten: 65
- Lid geworden op: 28 sep 2006, 13:10
- Locatie: Culemborg
- Contacteer:
leo,
dat mes (kai-shun)heb ik zelf ook, heb nog nooit zo'n goed mes gehad. dat staal is onverwoestbaar(is op de klassieke manier gemaakt zoals vroeger de samurai zwaarden, dit mes bestaat uit 36 lagen staal). zowel de houvast als het snijen ermee is een genot. doordat het staal zo hard is heb je veel minder last van bramen.
ik heb er 4,5 jaar geleden 175 euro voor betaalt, ik vind het elke euro meer dan waardt.
Anne
dat mes (kai-shun)heb ik zelf ook, heb nog nooit zo'n goed mes gehad. dat staal is onverwoestbaar(is op de klassieke manier gemaakt zoals vroeger de samurai zwaarden, dit mes bestaat uit 36 lagen staal). zowel de houvast als het snijen ermee is een genot. doordat het staal zo hard is heb je veel minder last van bramen.
ik heb er 4,5 jaar geleden 175 euro voor betaalt, ik vind het elke euro meer dan waardt.
Anne
Wusthof Culinair
Wusthof Culinair Serie...
(weer aan het aanvullen, eerste set gejat uit auto
)
(weer aan het aanvullen, eerste set gejat uit auto

ja..dat is niet fijn.
Ik neem inprinipe nooit geen hele set messen..
Van elk merk heb je 'n bepaalde voorkeur
Ik neem inprinipe nooit geen hele set messen..
Van elk merk heb je 'n bepaalde voorkeur
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
In de maand mei toch maar een kai shun koksmes aangeschaft van 25 cm. Ik had niet zoveel verschil verwacht, maar tjonge jonge wat een mes, ik vind em erg goed in de hand liggen en hij snijd als een tierelier!
Ja de aanschaf is wel erg veel ...eigenlijk te duur....maarja je wilt wat .....ik heb €180 betaald en daar kwam nog een wetsteen bij van kai shun ...ook €60 + nog een global 20cm g2 voor €59 (aanbieding)
Ik zag me vrouw kijken, maar ze wist hoe belangrijk die messen voor me zijn , dus ze was het helemaal met me eens haha:P Tref ik het ff!
Nu wil ik nog een slijpstaaf erbij hebben...nog ff wachten en dan is me vrouw de vorige aanschaf wel vergeten
Ja de aanschaf is wel erg veel ...eigenlijk te duur....maarja je wilt wat .....ik heb €180 betaald en daar kwam nog een wetsteen bij van kai shun ...ook €60 + nog een global 20cm g2 voor €59 (aanbieding)
Ik zag me vrouw kijken, maar ze wist hoe belangrijk die messen voor me zijn , dus ze was het helemaal met me eens haha:P Tref ik het ff!
Nu wil ik nog een slijpstaaf erbij hebben...nog ff wachten en dan is me vrouw de vorige aanschaf wel vergeten

hey kerels,
Ik heb zelf een global en wusthof grand prix II messenset.
Ook erg hard voor gespaart, maar ben er erg blij mee.
Echt super fijne messen, kwalitatief goed, geen dik mes ofzo.
Zowel mijn Globals als mn Wusthof messen snijden goed, ik zou niet weten bij welk set mijn voorkeur ligt, de globals gebruik ik intensief op mn werk en wusthof gebruik ik thuis of op school.
Tim
Ik heb zelf een global en wusthof grand prix II messenset.
Ook erg hard voor gespaart, maar ben er erg blij mee.
Echt super fijne messen, kwalitatief goed, geen dik mes ofzo.
Zowel mijn Globals als mn Wusthof messen snijden goed, ik zou niet weten bij welk set mijn voorkeur ligt, de globals gebruik ik intensief op mn werk en wusthof gebruik ik thuis of op school.
Tim
a state of mind, a passion, an addiction, an abusive drive to reach perfection knowing that it is impossible to obtain in this lifetime...Guillaume St. Cin
-
- Berichten: 65
- Lid geworden op: 28 sep 2006, 13:10
- Locatie: Culemborg
- Contacteer:
Anne Zantinge schreef:Deze messen zijn strak ontworpen, wat ik me afvraag...hoe is het handvat? stel je heb een wat vochtige hand, glijd dat niet op het staal? en hoe zwaar is dit mes?
Anne
Het ligt ongeloofelijk goed in de hand,het enige minpunt is dat het zo ontworpen is dat als je het neerlegt op je snijplank het niet volledig plat ligt,dus minste tikje ertegen en het valt op de grond,gewicht=zo licht als een veertje!!!! Global is er zwaar tegen!
ook houvast is zeer goed,ben erg tevreden ermee
Overweeg me er nog een paar te halen
De chef kost 85 €,dus qua prijs zijn ze betaalbaar
het moest?? wie zegt dat?? messen zijn echt wel heel persoonlijk of ze goed zijn ja of nee.. hoe kan een ander jou dan vertellen wat je moet kopen? groot ingekocht via school zeker.. zodat je ze met korting kan kopen? zou gewoon naar een kookwinkel gaan en daar dingen testen.. heb ik ook gedaan..Dave1989 schreef:heey,
Aankomend schooljaar begin ik aan de koksopleiding.Daarvoor moest ik de Diamant sabatier messen bestellen.Wat val er over deze messen te zeggen?Zijn deze messen goed om mee te beginnen.Het moest ten slotte voor onze opleiding.
ikzelf heel erg blij met mn globals..
kookboeken en KOKSmessen zijn net schoenen.. je kan er niet genoeg van hebben.. 

Dit waren de messen die mij werden toegewezen, dus ik ging er in principe van uit dat ze toch wel goed zijn, maar dat moet ik even nog afwachten.Zouden ze echt tegenvallen, dan verkoop ik deze messen weer en ga ik opzoek naar nieuwe messen.Als ik deze messen nu zou halen, zou ik waarschijnlijk inderdaad korting krijgen, hoewel alles bij elkaar wel 200 euro kostte ongeveer.Als ik deze messen zou halen, dan zou ik wel gratis mijn naam in de messen kunnen laten zetten.Ik wacht het gewoon even af en ik zie het anders vanzelf wel hoe ze zijn.
.Dit is mijn eerste echte messenset voor me eigen, dus ik ben er ook nog niet bekend mee. 


vind ze zelf niet slecht, maar ben meer van de globals.. maar wil mijn messen graag effe in mn handen houden voor ik ze koop.. dus zou zelf niet 1-2-3 op zo'n aanbod ingaan..
ps als je ze laat graveren zijn ze lastig verkoopbaar....
ps als je ze laat graveren zijn ze lastig verkoopbaar....
kookboeken en KOKSmessen zijn net schoenen.. je kan er niet genoeg van hebben.. 

hoi,
haha vind je moeder vast wat.. weer wat anders als goedkoop aardappelmesje
link van global importeur is http://www.lacucina.nl, die van porsche weet ik niet. op de site staat ergens een dealer ding kan je kijken waar ze ze hebben.. of good old google..
haha vind je moeder vast wat.. weer wat anders als goedkoop aardappelmesje

link van global importeur is http://www.lacucina.nl, die van porsche weet ik niet. op de site staat ergens een dealer ding kan je kijken waar ze ze hebben.. of good old google..
kookboeken en KOKSmessen zijn net schoenen.. je kan er niet genoeg van hebben.. 

Ik heb van alles wat: Sabatier, Global en Zwilling. Maar ik ben erg tevreden met de TWIN-serie van Zwillling, ik heb zowel de Cuisine als Cervax. Die laatste is eigenlijk het Duitse antwoord op Japanse messen als Kai Shun (ook qua prijs
). De TWIN series ligt vooral lekker in de hand en is ook prima uitgebalanceerd, vind ik.

Laatst gewijzigd door Maurits op 15 jul 2007, 20:34, 1 keer totaal gewijzigd.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)
Hello
Ik wil binnenkort een global g2 koksmes van 20 cm kopen (kan dat mes voor 55 euro krijgen hier in de stad).
Hoe hou ik een global in goede conditie? kan ik gewoon mijn sabatier aanzetstaal regelmatig gebruiken ? want ik las al op verschillende sites dat je voor dit soort messen een keramische aanzetstaal nodig hebt?!
Ik hoop dat iemand wat informatie kan geven
Bvb dank,
Mario
Ik wil binnenkort een global g2 koksmes van 20 cm kopen (kan dat mes voor 55 euro krijgen hier in de stad).
Hoe hou ik een global in goede conditie? kan ik gewoon mijn sabatier aanzetstaal regelmatig gebruiken ? want ik las al op verschillende sites dat je voor dit soort messen een keramische aanzetstaal nodig hebt?!
Ik hoop dat iemand wat informatie kan geven
Bvb dank,
Mario

Dankje Cees, hier heb ik wat aan
Mijn global is er, en hij snijd onwijs lekker!! Maar ik wacht nog eventjes met intensief gebruik tot dat ik mijn keramische aanzet staal heb.
Pas ook een nieuwe tas gekocht van Zwilling, met wat klein materiaal (zoals een nieuwe econoom, schaar van zwilling etc,,) Verder gebruik ik mijn sabatier fileermes nog, paletmes, vleesvork en uiteraard mijn Chroma Japan Chef koksmes!!
En natuurlijk mijn nieuwe G2 Global..

Mijn global is er, en hij snijd onwijs lekker!! Maar ik wacht nog eventjes met intensief gebruik tot dat ik mijn keramische aanzet staal heb.

Pas ook een nieuwe tas gekocht van Zwilling, met wat klein materiaal (zoals een nieuwe econoom, schaar van zwilling etc,,) Verder gebruik ik mijn sabatier fileermes nog, paletmes, vleesvork en uiteraard mijn Chroma Japan Chef koksmes!!
En natuurlijk mijn nieuwe G2 Global..

Re:
bij de Ikea hebben ze zeer goede keramische staven, voor 15 euro kan het altijd uit..Mario schreef:weet iemand hier waar ik voor een aardig prijsje een goed keramische aanzetstaaf kan kopen?
108 euro voor een keramische aanzetstaaf van global vindt ik een beetje aan de hoge kant.![]()
Groetjes,
maario
Re: Hoe goed zijn jouw keuken messen ?
Jammer dat mensen alleen bij de "bekende" merken blijven steken, vooral wat betreft Japanse messen hoor je alleen maar verhalen over Global en Kai shun terwijl er andere merken zijn die beter EN goedkoper zijn. Ik heb zelf een santoku mes van Hattori en wat sushi messen van Hiro Shiki en Fujiwara. In Nderland alleen te krijgen via http://www.shinsakuto.nl Ook Misono schijnt erg goed te zijn. Veel Global messen worden trouwens in China gemaakt (ook de echte! ze worden verscheept naar Japan om daar het merkje erop gestamt te krijgen met de opmerking "made in Japan")
Als broodmes gebruik ik trouwens eentje van de Ikea, ook prima spul (alleen ben ik bang dat ik nu voor l*l sta met deze opmerking
)
Als broodmes gebruik ik trouwens eentje van de Ikea, ook prima spul (alleen ben ik bang dat ik nu voor l*l sta met deze opmerking

Re: Hoe goed zijn jouw keuken messen ?
Je zal nooit kunnen zeggen dat jouw mes of dat van een ander beter is, een mes is namelijk persoonsgebonden , en daarbij heeft iedereen andere voorkeuren.The Don schreef:Jammer dat mensen alleen bij de "bekende" merken blijven steken, vooral wat betreft Japanse messen hoor je alleen maar verhalen over Global en Kai shun terwijl er andere merken zijn die beter EN goedkoper zijn. Ik heb zelf een santoku mes van Hattori en wat sushi messen van Hiro Shiki en Fujiwara. In Nderland alleen te krijgen via http://www.shinsakuto.nl Ook Misono schijnt erg goed te zijn. Veel Global messen worden trouwens in China gemaakt (ook de echte! ze worden verscheept naar Japan om daar het merkje erop gestamt te krijgen met de opmerking "made in Japan")
Als broodmes gebruik ik trouwens eentje van de Ikea, ook prima spul (alleen ben ik bang dat ik nu voor l*l sta met deze opmerking)
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Re: Hoe goed zijn jouw keuken messen ?
inderdaad smaken verschillen maar je kunt best wel uitspraken doen over kwaliteit, er zijn voldoende messen van inferieure staalsoorten en ik durf best te beweren dat een Hattori met VG10 kernlaag een beter mes is (qua afwerking, duurzaamheid en behoud van scherpte) dan een sabatier...maar dat is mijn overtuiging natuurlijk 

Re: Hoe goed zijn jouw keuken messen ?
Dat is waar, maar je vergeleek ook met kai shun, terwijl die een dezelfde eigenschappen heeft als die waar jij op doelde...ook kern v-gold en damast...32 laags..etc...Vanaf die kwaliteit , kun je eigenlijk niet meer spreken over beter...maar meer over persoonlijke voorkeur, en wat voor handvat jou lekker ligt of mooi vind. Anyway je snapt hem welThe Don schreef:inderdaad smaken verschillen maar je kunt best wel uitspraken doen over kwaliteit, er zijn voldoende messen van inferieure staalsoorten en ik durf best te beweren dat een Hattori met VG10 kernlaag een beter mes is (qua afwerking, duurzaamheid en behoud van scherpte) dan een sabatier...maar dat is mijn overtuiging natuurlijk

Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook
Re: Hoe goed zijn jouw keuken messen ?
I get the point, het is inderdaad vanaf die prijsklasse voornamelijk belangrijk hoe het mes in de hand ligt en wat de balans is, de duurzaamheid en kwaliteit zijn geen discussiepunten meer.Cees schreef:meer over persoonlijke voorkeur, en wat voor handvat jou lekker ligt of mooi vind. Anyway je snapt hem wel
Ik vind wel dat Japanse messen op een hoger niveau staan dan de Franse en duitse messen of generaliseer ik dan te veel? Mijn ervaring met Sabatier is om te huilen misschien komt het daardoor, ik heb geen Wusthof of een ander duits mes gebruikt, nadat ik eenmaal een Japans mes ging gebruiken was ik volledig om. De Duitsers zijn overal goed in maar de Jappanners verslaan ze nooit

Re: Hoe goed zijn jouw keuken messen ?
Ik snij na 11 jaar nog steeds met mijn eerste koksmes 23cm(wusthof dreizack) wat ik op dag 1 van mijn koksopleiding aan kon schaffen in zo'n mooi zwart oprol mapje met een officemesje, klein kartel/broodmesje, canneleermesje, dunschiller, vleesvork (nooit meer gebruikt na school
.
Later is dit uit noodzaak en breuken/diefstal uitgebreid met een sabatier fileermes en een uitbener, diverse nieuwe officemessen, tourneermessen, zo'n bijna onhandig lang zalm-trancheermes, een groot handig duizend-dingen-alles-mee-snijden kartelmes van twee tientjes, spatels, krabbers, appelboren, zesteur, hoefijzertjes (dunschillers), zo'n handige pincet van 30 cm, kan bijna niet meer zonder. En afgelopen voorjaar kreeg ik op de Horecava bij mijn abonnement op dat leuke roze dessertblad een grappig klein spateltje cadeau.
Maar mijn koksmes is mijn lieveling, 1x per jaar laten slijpen en gewoon goed bijhouden met een slijpstaal van Chef's choice, aanzetstaal heb ik altijd al onzin gevonden. Heb gewoon nog nooit een ander mes vastgehouden wat lekkerder snijdt. Global is te licht en het handvat is k*t, Sabatier is te zwaar/grof/dik, en al die andere Japanse messen zijn mij veels te duur, ik wil best wat betalen voor goed gereedschap maar het kan te gek, het is en blijft immers maar gereedschap.
Niemand hoeft zich te schamen voor Ikea
ze hebben er best handige dingen, heb ook vorig jaar bij Ikea een handige appelpartjes-snijder gekocht, appel schillen, ding erop en hoppa, mooie partjes voor de tarte tatin 

Later is dit uit noodzaak en breuken/diefstal uitgebreid met een sabatier fileermes en een uitbener, diverse nieuwe officemessen, tourneermessen, zo'n bijna onhandig lang zalm-trancheermes, een groot handig duizend-dingen-alles-mee-snijden kartelmes van twee tientjes, spatels, krabbers, appelboren, zesteur, hoefijzertjes (dunschillers), zo'n handige pincet van 30 cm, kan bijna niet meer zonder. En afgelopen voorjaar kreeg ik op de Horecava bij mijn abonnement op dat leuke roze dessertblad een grappig klein spateltje cadeau.
Maar mijn koksmes is mijn lieveling, 1x per jaar laten slijpen en gewoon goed bijhouden met een slijpstaal van Chef's choice, aanzetstaal heb ik altijd al onzin gevonden. Heb gewoon nog nooit een ander mes vastgehouden wat lekkerder snijdt. Global is te licht en het handvat is k*t, Sabatier is te zwaar/grof/dik, en al die andere Japanse messen zijn mij veels te duur, ik wil best wat betalen voor goed gereedschap maar het kan te gek, het is en blijft immers maar gereedschap.
Niemand hoeft zich te schamen voor Ikea


Re: Hoe goed zijn jouw keuken messen ?
Ja..waarom ook niet.
Ik gebruik graag mijn blauwe ispc mes van 7 euro. Top!
Partjes snijder van ikea.? zal eens kijken volgende keer.
Ik gebruik graag mijn blauwe ispc mes van 7 euro. Top!
Partjes snijder van ikea.? zal eens kijken volgende keer.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl
www.koksforum.nl
Re: Hoe goed zijn jouw keuken messen ?
ik kreeg toen wusthof messen in mijn eerste jaar "grand prix". via school
voor de rest heb ik losse messen aangeschaft, ook op de vismarkt heb ik een heel goedkoop maar top vismes gehaald (groen handvat met een klaver ofzo er op, ik dacht iets van "Don Carlos")
bijna geen enkel mes is van hetzelfde merk.
maar mijn trots is mijn uitbeenmes die al 50 jaar oud is,
mijn opa heeft die nog gebruikt in het varkensslachthuis. die heb ik in 6 jaar intensief gebruik 1 keer moeten laten slijpen. die is gewoon niet bot te krijgen.

voor de rest heb ik losse messen aangeschaft, ook op de vismarkt heb ik een heel goedkoop maar top vismes gehaald (groen handvat met een klaver ofzo er op, ik dacht iets van "Don Carlos")
bijna geen enkel mes is van hetzelfde merk.
maar mijn trots is mijn uitbeenmes die al 50 jaar oud is,
mijn opa heeft die nog gebruikt in het varkensslachthuis. die heb ik in 6 jaar intensief gebruik 1 keer moeten laten slijpen. die is gewoon niet bot te krijgen.


Het zijn niet allen koks die lange messen dragen.
Re: Hoe goed zijn jouw keuken messen ?
Ik neem aan dat het geen RVS is danmark_s schreef: maar mijn trots is mijn uitbeenmes die al 50 jaar oud is,
mijn opa heeft die nog gebruikt in het varkensslachthuis. die heb ik in 6 jaar intensief gebruik 1 keer moeten laten slijpen. die is gewoon niet bot te krijgen.![]()
