Waakhond veegt kookstudio van de kaart

Heb je iets gezien, te vertellen of vragen? Dat kan en mag hier.
Plaats reactie
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Waakhond veegt kookstudio van de kaart

Bericht door Webmaster » 26 sep 2006, 10:31

Het is gedaan met kookstudio YoY in Zwolle. Het bedrijf beschikt niet over de benodigde papieren en moet daarom dicht. De zaak werd aanhangig gemaakt door Bureau Eerlijke Medediging (BEM!), de horecawaakhond van Koninklijk Horeca Nederland (KHN).

YoY krijgt twee maanden tijd om de exploitatie te beëindigen, zo meldt DeStentor. De kookstudio bestaat sinds 2001 en is een begrip in Zwolle. Zelfs diverse raadsleden, ambtenaren en wethouders zijn er geweest voor workshops. Nu hebben dezelfde ambtenaren besloten de zaak te sluiten.

Op verzoek van de BEM! is de kookstudio gecontroleerd door de gemeente. Daarbij kwam aan het ligt dat YoY geen geldige vergunning heeft voor het schenken van alcoholische dranken. Daarnaast is het runnen van een bedrijf in het pand in strijd met het bestemmingsplan. De gemeente besloot daarop de kookstudio te sluiten.

Chantal Lugtmeier van YoY is verrast en teleurgesteld tegelijk, bij het horen van het ambtelijke besluit. ‘Dit kan niet waar zijn. De gemeente is inderdaad bij ons komen controleren, maar de aardige ambtenaar vertelde dat we ons niet druk hoefden te maken’, aldus Lugtmeier in DeStentor.

BEM! voert al een lange tijd een verbeten strijd tegen oneerlijke concurrentie voor de horeca. Naast drinkcaravans voor jongeren, plattelandsfeesten in de zomermaanden en horeca-activiteiten in sportkantines, richt BEM! vanaf vorig jaar de pijlen ook op kookstudio’s. De horecawaakhond houdt de ontwikkelingen van hobbykoks scherp in de gaten en heeft al een aantal huiskamerrestaurants op een zwarte lijst geplaatst.

http://www.yoykookstudio.nl/
http://www.bem.nu/

Bron: http://www.destentor.nl/
Kokforum.nl : de website voor koks

Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Bericht door Webmaster » 04 okt 2006, 10:09

Kookstudio YoY laat zich niet lijdzaam naar de slachtbank leiden. De ondernemers zijn een e-mailcampagne begonnen om aan gedwongen sluiting door de gemeente te ontkomen. YoY hoopt in de strijd tegen horecawaakhond BEM vooral op steun van ... horecaondernemers.

Op aandringen van de BEM, die strijdt tegen oneerlijke concurrentie in de horeca, heeft de gemeente de kookstudio aan de Badhuiswal gecontroleerd. De verrassende conclusie was dat YoY al vijf jaar lang zou draaien zonder de benodigde vergunningen, waarop de gemeente besloot dat YoY binnen twee maanden de deur moet sluiten.

Vandaag praat Chantal Lugtmeier van YoY met de gemeente over de stand van zaken. Ze hoopt de gemeente ervan te kunnen overtuigen dat het gewraakte besluit tot sluiting niet deugt. Om die woorden kracht bij te zetten worden alle horecaondernemers in Zwolle opgeroepen steun te betuigen.

YoY beroept zich in haar strijd onder meer op standpunten van twee regelgevende instanties, die bij de start vijf jaar geleden aangaven dat de kookstudio niet onder de bedrijfstak horeca valt maar gezien moet worden als een educatief/lesgevend bedrijf. ‘Wat de belastingdienst betreft, resulteerde dat in 19 procent btw, omdat wij als educatief bedrijf een dienstverlenende functie hebben.’

YoY meldde zich ook bij de Kamer van Koophandel. ‘Zij gaven bij inschrijving duidelijk aan dat wij geen enkele vergunning nodig hadden om onze werkzaamheden ten uitvoer te brengen’, zegt Chantal Lugtmeier.

Om verrassingen te voorkomen, nam zij ook nog contact op met Koninklijke Horeca Nederland. ‘Ook deze organisatie was van mening dat wij niet onder de branchevereniging vallen en derhalve ook geen lid kunnen worden.’

Vijf jaar later stuurt Horeca Nederland haar waakhond BEM op de kookstudio af. Met de e-mailactie wil YoY Kookstudio een tegenzet doen. ‘Horeca-ondernemers, die via contributie de BEM betalen, snijden in hun eigen portemonnee. Wij brengen mensen naar Zwolle die anders nooit waren gekomen. We vervullen dus juist een belangrijke ondersteunende functie voor de horeca in Zwolle.’

http://www.yoykookstudio.nl/
http://www.bem.nu/

Bron: http://www.destentor.nl/
Kokforum.nl : de website voor koks

Chef jurre
Berichten: 36
Lid geworden op: 15 nov 2006, 15:12
Locatie: Sneek

Bericht door Chef jurre » 18 nov 2006, 15:20

hehe,

waar haal je al die info toch altijd vandaan joh? :shock: :)

Plaats reactie