Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Vind of schrijf hier je infomatie over de verschillende cursussen en scholen.
Plaats reactie
Kobus
Berichten: 6
Lid geworden op: 16 apr 2009, 11:06

Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door Kobus » 16 apr 2009, 11:22

Hier een aantal vragen die ik laatst kreeg in een toets.
Hier jullie mening graag over van hoort dit nu ook al bij de opleiding zelfstandig werkend kok? :?


Wat is C6 H12 O6 voor stof?
Hoe worden mono-,di- en poly-sachariden opgewouwd?
Zetmeel is een poly-sacharide geef hiervan een scheikundige formule.
Hoe onstaat aderverkalking?
De bouwstenen van eiwitten zijn..?
Een ander woord voor gebreksiekze is?
Verklaar hoe de ziekte pellagra wordt veroorzaakt?
Geef de betekenis van darmvlokken in de dunne darm.
Het geraamte bestaat uit 245 beenderen en beentjes. Klopt dit?

Dit waaren een aantal vragen van de toets.
De meeste antwoorden heb ik opgezocht op een website tot gediplomeerd verpleegkundige.
Doe ik dan niet de verkeerde opleiding?? :roll:

Groetjes Kobus

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door Maurits » 16 apr 2009, 11:57

De meeste vragen zijn echt bizarre vragen voor een koksopleiding....Meer wat voor dietisten of voedseltechnologen.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Kobus
Berichten: 6
Lid geworden op: 16 apr 2009, 11:06

Re: Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door Kobus » 16 apr 2009, 12:02

Nou dat dacht ik dus zo ongeveer ook.

deze vragen worden dan ook vaak omgezet in lessen.
we zitten met 50 leerlingen in de klas en niemand snapt er wat van wat wij hier mee moeten

cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door cyrano » 16 apr 2009, 12:13

Kobus schreef: Wat is C6 H12 O6 voor stof?
Suiker.
Hoe worden mono-,di- en poly-sachariden opgewouwd?
Dat is een foute vraag. Een kok heeft hier niks mee te maken en er zijn nogal wat van die stoffen. Een juist antwoord is hier bijna niet mogelijk, tenzij je oversimplifieert.
Zetmeel is een poly-sacharide geef hiervan een scheikundige formule.
Uhhh... Weer niks voor een kok.
Hoe onstaat aderverkalking?
Zelfs de wetenschap heeft geen antwoord op deze vraag. Of wordt er gehengeld naar een simpel en fout antwoord zoals "te veel zout eten".
De bouwstenen van eiwitten zijn..?
Euh? Daar kan je veel kanten mee uit. En de term eiwitten op zich is verouderd en misleidend.
Een ander woord voor gebreksiekze is?
Een verkeerde vragenlijst ;-)
Verklaar hoe de ziekte pellagra wordt veroorzaakt?
Deze tot daar aan toe.
Geef de betekenis van darmvlokken in de dunne darm.
OK. Mag een kok weten, maar echt essentieel is 't ook niet.
Het geraamte bestaat uit 245 beenderen en beentjes. Klopt dit?
Als afsluiter wil die tellen. Uit een oud handboek fysiologie afgeschreven? Enfin, complete onzin. En voor welk vak was dit lijstje?

Kobus
Berichten: 6
Lid geworden op: 16 apr 2009, 11:06

Re: Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door Kobus » 16 apr 2009, 14:53

Dit waren een aantal vragen uit een voortganstoets.
van de opleiding zelfstandig werkend kok 4e jaars.

Kobus
Berichten: 6
Lid geworden op: 16 apr 2009, 11:06

Re: Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door Kobus » 16 apr 2009, 14:56

Niet voor een bepaald vak verder

Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door Cees » 16 apr 2009, 23:46

Ronduit belachelijk deze vragen! Niet nodig als kok zijnde.

Ook al zou ik weten hoeveel botten er in een menselijk lichaam bevinden......wat heb ik eraan?? Echt onzinnige vragen.
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook

Gebruikersavatar
Cees
Berichten: 1081
Lid geworden op: 14 jul 2006, 13:43
Locatie: Heerenveen
Contacteer:

Re: Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door Cees » 16 apr 2009, 23:52

Van welk college of school komt dit?
Volg me op Twitter: http://twitter.com/CeesCook

Kobus
Berichten: 6
Lid geworden op: 16 apr 2009, 11:06

Re: Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door Kobus » 17 apr 2009, 08:09

Dit komt van het friesland college te leeuwarden.

mrodrigo
Berichten: 25
Lid geworden op: 08 okt 2008, 13:06

Re: Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door mrodrigo » 29 jun 2009, 17:04

Zo..dat zijn inderdaad belachelijke vragen voor een koksopleiding. Dit soort vragen krijgen wij HBO studenten en op sommige vragen heeft zelfs de wetenschap inderdaad nog geen antwoord..

P.s : Heb je de test wel gehaald trouwens?

Kobus
Berichten: 6
Lid geworden op: 16 apr 2009, 11:06

Re: Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door Kobus » 29 jun 2009, 22:44

ik heb de test niet gemaakt ik zei wat is dit voor belachelijks dit slaat echt 10x nergens op

Gebruikersavatar
chef-dave
Berichten: 354
Lid geworden op: 12 sep 2008, 08:49
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door chef-dave » 30 jun 2009, 10:19

sommige van deze vragen heb ik ook gehad tijdens mijn opleiding (patisserie) voor ons was dit wel belangrijk om vb bepaalde processen te kennen. Zo moesten wij ook de essentiële aminozuren, verschillende enzymen, etc... kennen, maar zoals ik zei is dit voor een patisserie opleiding wel noodzakelijk.
Denk ook wel dat het nuttig kan zijn indien je moleculair verder wil gaan, indien je niet weet wat esthers zijn, of je weet niet wat gliadine, gluttenine, albumine,choline, inositol, etc... zijn kom je niet ver.
Wij kregen per week 4u beroepstheorie en 4 uur organise chemie en dit gedurende 4 jaar lang tot het de strot uitkwam, maar achteraf gezien toch blij dat ik dit heb geleerd.
Zo zie je maar dat patisserie eigenlijk ver weg staat van koken, en toch zeer dicht bij elkaar liggen.
@cyrano: jij kent dit duidelijk allemaal zeer goed, helpt jou dit niet om beter en anders te koken?
gr,
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave

cyrano
Berichten: 291
Lid geworden op: 22 jan 2009, 17:46
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door cyrano » 30 jun 2009, 14:50

chef-dave schreef: esthers
Esther is mijn teerbeminde. Ik neem aan dat je esters bedoelt :D
@cyrano: jij kent dit duidelijk allemaal zeer goed, helpt jou dit niet om beter en anders te koken?
Koken niet echt. Dat is hoofdzakelijk toch wel gevoel. En proeven, altijd maar weer proeven en laten proeven.

Maar ik ben een koppig bazeke en altijd op zoek naar de oorsprong, de bron, de traditie. En het is interessant, want zo weet je dat spinazie met room geen toevalstreffer is, maar ook scheikundig-biologisch verantwoord. De room zorgt voor vet, dat de vitamines oplost. Vandaar dat ik soms wat huiver bij die moleculaire toestanden. Mogelijk weten de El Bulli broertjes wat ze doen, mogelijk hebben ze begeleiding, maar degenen die die producten blind gebruiken, zouden wel eens op onverwachte effecten mogen rekenen.

En ik ben zeker geen voedingsspecialist, maar huldig één motto: als je 't niet weet, zoek het even op...

Gebruikersavatar
chef-dave
Berichten: 354
Lid geworden op: 12 sep 2008, 08:49
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door chef-dave » 30 jun 2009, 21:56

oeps tijpvout, inderdaad esters, was leuk met als onderwerp verzeping van cake etc...
Maar inderdaad ik denk dat het weleens nuttig kan zijn. De meeste onder ons kennen weliswaar de lapmiddelen, vb bij schiften, maar wat er chemisch gebeurd en hoe dit juist te voorkomen is een ander paar mouwen, dan is die theorie wel nuttig. Hiermee bedoel ik zeker niet dat je de theorie nodig hebt om goed te kunnen koken!! de beste kok die ik ken en bezig zag heeft nooit koksopleiding gehad, laat staan enige theoretische achtergrond, maar pluist wel steeds alles tot het fijne uit. Ik zal hier ook even een gevaarlijk balletje omhoog gooien, maar 80% van de sterren chefs hebben opleidng pattiserie gehad, van ferria tot de familie roux :) en dan nu de reactie's,lol,lol.
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door Cees Timmerman » 30 jun 2009, 21:59

Je hebt gelijk Cyrano, wat betreft Esther en Ester, maar mijn teerbeminde heet wel Ester (dus zonder H), dat maakt het allemaal niet eenvoudiger. :D

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door Cees Timmerman » 30 jun 2009, 21:59

cyrano schreef:
chef-dave schreef: esthers
Esther is mijn teerbeminde. Ik neem aan dat je esters bedoelt :D
@cyrano: jij kent dit duidelijk allemaal zeer goed, helpt jou dit niet om beter en anders te koken?
Koken niet echt. Dat is hoofdzakelijk toch wel gevoel. En proeven, altijd maar weer proeven en laten proeven.

Maar ik ben een koppig bazeke en altijd op zoek naar de oorsprong, de bron, de traditie. En het is interessant, want zo weet je dat spinazie met room geen toevalstreffer is, maar ook scheikundig-biologisch verantwoord. De room zorgt voor vet, dat de vitamines oplost. Vandaar dat ik soms wat huiver bij die moleculaire toestanden. Mogelijk weten de El Bulli broertjes wat ze doen, mogelijk hebben ze begeleiding, maar degenen die die producten blind gebruiken, zouden wel eens op onverwachte effecten mogen rekenen.

En ik ben zeker geen voedingsspecialist, maar huldig één motto: als je 't niet weet, zoek het even op...

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: Een toets van de opleiding ZW kok met hele vreemde vragen

Bericht door Pinxo » 01 jul 2009, 09:02

Heel erg foute boel dit!

Omdat je op basis van de onderwerpen (die doorgaans niets met het koksvak te maken hebben) weinig kans maakt op succesvol protest, de onderwerpen zijn immers behandeld, zou ik het op de formulering gooien:

1- ...tja kwestie van uit je hoofd leren
2- mono = 1 di = 2, poly = meerdere en sachariden zijn suikers (koolhydraten), het antwoord ligt al in de vraag besloten. Meer antwoord kun je niet geven omdat "opgebouwd" niet verder gedefinieerd is
3- deze is niet goed of fout te beantwoorden omdat er geen criteria worden gegeven, criteria zijn: leeftijd, roken niet roken, gewicht, geslacht, geboorteland, erfelijke factoren, beroep, etc. Er wordt zelfs niet gevraagd naar een algemene of de meest voorkomende oorzaak. Elk gegeven antwoord is derhalve juist
2- deze kan nog; een vrij gesloten vraag die een eenduidig antwoord doet vermoeden.
4- Gebreksziekte is al een ander woord voor deficiëntieziekte, of beter; het is een synoniem want beide betekenen exact hetzelfde.
5- Door een gebrek aan vitamine B3, eenduidig te beantwoorden dus
6- De betekenis van darmvlokken? hoezo betekenis? is dit een filosofie vraag? alle antwoorden zijn goed, mits beargumenteerd.
7- Het geraamte... mens? varken? vis? Het antwoord luidt: neen dit klopt niet omdat er niet gedefinieerd is om welk type geraamte het gaat

Enfin; je hebt dus 2 van de 7 vragen altijd goed omdat de vragen niet valide zijn
2 van de 7 vragen zijn betwistbaar
en de overige 3 vragen had je kunnen beantwoorden

Maar aangezien de gehele toets tenminste 50% niet valide is zou ik protest aantekenen
(In onderwijsjargon spreekt men over een valide toets en een betrouwbare toets, betrouwbaar is deze denk ik niet omdat het niet meet wat het moet meten, valide is hij zeker niet omdat een aantal vragen niet helder en eenduidig zijn en soms zelfs foutief zijn)

succes!

Plaats reactie