Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Vind of schrijf hier je infomatie over de verschillende cursussen en scholen.
Plaats reactie
Airborne101
Berichten: 144
Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52

Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door Airborne101 » 01 okt 2008, 17:40

Hallo beste mensen,,
ik ben dion, heb me voorgestelt in stel je voor topic,
daar staat wat over mij..

maar ik zou graag willen weten wat voor opleiding verstandig is om te volgen.

ik wil zowieso graag de Horeca ondernemer/manager opleiding volgen, wat kan en wat is verstandig om ook te volgen, ik zou graag meer dan 1 diploma willen halen.

koksopleiding niveau 2 lijken me ouders niet zo'n goed idee, omdat je zakt naar een lagere opleiding, en omdat ik bij een restaurant werk, en dat ik daar net zo veel leer...

dus mijn vraag, wat zou een aanrader kunnen zijn..?

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door jeroenbr » 01 okt 2008, 19:41

Wat is je uiteindelijke doel? Gastheer, management, ondernemer, kok .. Of weet je het niet en wil je eigenlijk een opleiding die alles doet? Zodat je na een bepaalde tijd een besluit kunt nemen wat je exact wil doen.

Marielle
Berichten: 437
Lid geworden op: 09 aug 2006, 22:31
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door Marielle » 01 okt 2008, 20:13

wat voor een soort restaurant is het waar je nu werkt? word er veel zelf gemaakt of word er ook gebrui gemaakt van convenience producten?
Ik denk dat je nooit uitgeleerd bent, en elk restaurant is weer totaal anders waar je altijd wel weer nieuwe dingen leert.

Airborne101
Berichten: 144
Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door Airborne101 » 01 okt 2008, 21:47

hey,,

ik wil eerst alles zien van een restaurant, voornamelijk de keuken,
in het restaurant waar ik werk is het bijna wel allemaal convenience, soep uit pak, saus uit pak, jus uit pak...

ik wil later gaan managen, ik wil graag eerst de keuken in, dat vind ik het belangrijktst, maar als er een opleiding heeft die alles heeft is dat helemaal gaaf...

op de horeca ondernemer/manager opleiding leer je klein beetje keuken, klein beetje bediening, wijnen,, van alles een klein beetje... ik wil graag iets meer, als jullie snappen wat ik bedoel.

gr dion

Marielle
Berichten: 437
Lid geworden op: 09 aug 2006, 22:31
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door Marielle » 01 okt 2008, 22:27

ok, dan is het denk ik wel slim om ook ergens te kijken waar je wel dingen zelf maakt...
want als jij de keuken erg belangrijk vind en je maakt veel uit pak.. is dat denk geen handige combi.
de preciese opleiding zou ik niet durven zeggen wat het handigst is voor je.

Airborne101
Berichten: 144
Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door Airborne101 » 02 okt 2008, 18:21

hey,

toen ik 15 was, wou ik stage lopen bij een restaurant ,, erg duur! maar niks convencience, alles maken ze zelf, voor zover ik weet..

maar de bazin vond mij te jong, en ze zei als je 16 was, zou het misschien doorgaan, dus ik ga er weer een x heen, om stage te lopen, in vrije tijd. ik zit in de vierde en we lopen daar geen stage meer.

ik heb gehoord van koks bij mij op het werk dat de koksopleiding erg zwaar is, een kok begon op een opleiding toen waren er 224 mensen uiteindelijk zijn er 22 geslaagd....
is het echt zo zwaar???

gr dion...

Marielle
Berichten: 437
Lid geworden op: 09 aug 2006, 22:31
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door Marielle » 02 okt 2008, 21:26

de opleiding is goed te doen,maar je moet wel willen
als je nooit komt opdagen of wat dan ook is elke opleiding zwaar denk ik,
je moet geen 9 tot 5 menteliteit hebben en het niet erg vinden om op feestdagen te werken en als je vrienden een verjaardag hebben dat je ruim later er bent,

als je dat niet erg vind is het allemaal goed te doen

Airborne101
Berichten: 144
Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door Airborne101 » 03 okt 2008, 17:38

ok,, die metaliteit heb ik niet!
ik wil graag!
maar ik hoorde gister op school dat je eerst niv 2 kok moet doen , en dan kan je daarna pas naar niv3, en daarna naar niv4....

ik moet dit jaar een sectorwerkstuk houden, dat gaat over kok niv 2, omdat ik daar meer van wil weten!
maar als ik deze opleiding niet kies, kan ik ook niet gaan voor niv3 en niv4...

wat zou dan een goede opleiding zijn?
horecaondernemer en...

weetje dat?

gr

Gebruikersavatar
jeroenbr
Berichten: 735
Lid geworden op: 15 jul 2008, 23:45
Locatie: Drenthe, Beilen

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door jeroenbr » 08 okt 2008, 23:21

Ik zit nu in leerjaar 3. Voor mij is alles echt soepel gegaan. eigenlijk niks voor mij was te moeilijk. Maar dat komt omdat ik ook zoveel interesse erin heb. Ik vond en vind het gewoon LEUK om huiswerk te maken. En telkens denk ik weer, "oooh dus ZO zit dan! Oh dan kan ik er dus dit mee doen, en zus mee doen .. ". Maar, er zat genoeg meuk in mijn klas die het allemaal maar niks aan vonden. En alles was te moeilijk voor hun. En tja dan krijg je het zwaar.

Als koken echt je passie is, gaat het een makkie voor je worden ..

D. de Haan
Berichten: 28
Lid geworden op: 04 dec 2007, 11:29
Locatie: Zeijen

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door D. de Haan » 21 nov 2008, 00:59

hallo dion

ik heb in Assen een niveau 2 koksopleiding en niveau 4 facilitaire dienst opleiding (horeca gericht) gedaan..
dus 6 jaar opleiding in 4 jaar, misschien is er ook zoon opleiding bij jou in de buurt.
zijn je ouders tevereden en kun je na 4 jaar voor je zelfstandig gaan (doe ik nu).

gr dennis

Airborne101
Berichten: 144
Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door Airborne101 » 06 dec 2008, 22:40

Hallo M, De haan,,

bedankt voor uw reactie,,

ik heb gepraat met een meneer,, coördinator van de Koksopleiding, Martin Wools.
Hij vertelde mij, wat hij hoorde van mij, hoe ik erover praatte en wat ik later wou doen, dat ik het beste de Horeca-Ondernemer/Manager opleiding kan doen, en daarna als ik mij wil specialiseren in de keuken , kan ik doorstromen naar Koksopleiding Niv 3:)

dus ik weet haast zeker dat ik dit ga doen... als iemand mij nog op andere ideeën kan brengen hoor ik het graag;)

Gr Dion:)

owja jongens btw, ik heb vandaag gefrituurd ijs gemaakt, en het was geslaagd:)

Airborne101
Berichten: 144
Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door Airborne101 » 05 mar 2009, 18:04

ik wou even zeggen: 13 maart heb ik intake gesprek, Horeca-ondernemer/manager opleiding....xD :D

Gebruikersavatar
chef-dave
Berichten: 354
Lid geworden op: 12 sep 2008, 08:49
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door chef-dave » 07 mar 2009, 00:25

Natuurlijk is de opleiding in België niet te vergelijken met die in Nederland, maar misschien toch wel even laten weten dat je in België eerst tot je 18de effectieve vakopleing volgt en pas nadien management kan volgen. Ik denk dat 18 ook een betere leeftijd is omdat je dan rijper bent en dus ook de praktijk al achter de rug hebt.Ik heb het nu al te dikwijls meegemaakt dat vooral stagiares uit nederland namelijk echt wel denken om al klaar te zijn om te gaan managen terwijl ze dat verre van zijn.Vooral het gekende mondige aspect dat jullie meer hebben tegenover de vlamingen is daarom niet een teken van management.Dus ik zou je aaraden om eerst een vak te kiezen en nadien eventueel de managements opleiding.
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door Leo » 07 mar 2009, 00:38

daarvoor hoeven ze niet naar belgie hoor...
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

wouterkik
Berichten: 24
Lid geworden op: 02 dec 2008, 21:16
Locatie: nieuwerkerk

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door wouterkik » 09 mar 2009, 11:32

he dion,

ik heb nu die opleiding HOreca manager/ondernemer ook gedaan. ben ingestroomd in het 2de jaar en dacht hetzelfde als jou alleen wil ik echt kok worden en dat managen interesseerd me niet. het 1ste en 2de jaar zijn nog wel te doen. je kookt 1x in de 2 weken en bediend 1x in de 2 weken. daarnaast heb je gewoon les. in het 3de en 4de jaar is dat allemaal anders. dan moet je operationeel gaan werken.

mijn ervaring met operationeel werken is behoorlijk slecht. het is namelijk heel zwaar als je alleen geïnteresseerd bent in koken. de banqueting, sales, receptie e.d. is dan nogal saai en vervelend. daarom ben ik nu ook met de opleidingsmanager aan het kijken of ik het derde jaar van de koksopleiding in kan stromen. ik zou goed nadenken, als je alleen wilt leren koken naast managen kan je gewoon beter een koksopleiding doen en daarna nog 2 jaar managementopleiding. maar als je het ook leuk vind om een zaal neer te zetten, of telefoontjes en reserveringen aannemen dan moet je zeker de Horeca ondernemer/manager gaan doen. ik raad het in ieder geval niemand aan!

gr. wouter

Airborne101
Berichten: 144
Lid geworden op: 30 sep 2008, 14:52

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door Airborne101 » 09 mar 2009, 18:59

hey mensen,

tussen management, bediening, en koken kies ik voor koken.
maar ik wil een allrounder zijn in een bedrijf, en later hopelijk te kunnen ondernemen.
eerst hoop ik wel in de keuken aan de slag te kunnen (vanaf nu gezien dan, misschien denk ik over 4 jaar heel anders)

over belgie enzo,
ik denk dat het wel goed is om je juist ook voor je 18e te laten weten hoe management in elkaar zit. Je heb dan meer verstand van zaken, en kan sneller aan het werk. en als je aan het werk gaat leer je het in de praktijk!
en ik ben 16, en zoals wouter zeg 1,2 jaar bediening en koken en les. en daarna operationeel.
dus 16+ 2 jaar is 18 :wink:
4e jaar is trouwens BPV , een jaar alleen maar stage.

bedankt voor jullie reacties, keep them coming

gr dion

Gebruikersavatar
chef-dave
Berichten: 354
Lid geworden op: 12 sep 2008, 08:49
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door chef-dave » 09 mar 2009, 22:32

Airborne101 schreef:hey mensen,

ik ben 16, en zoals wouter zeg 1,2 jaar bediening en koken en les. en daarna operationeel.
dus 16+ 2 jaar is 18 :wink:
gr dion
Enkel in België starten we vanaf 12 jaar met onze koksopleiding :lol: :wink:
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave

Gebruikersavatar
Pluter
Berichten: 516
Lid geworden op: 02 mar 2007, 13:41
Locatie: Haarlem

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door Pluter » 10 mar 2009, 00:04

chef-dave schreef:Enkel in België starten we vanaf 12 jaar met onze koksopleiding :lol: :wink:
Zegt dat wat over de kwaliteit van jullie onderwijs, of leren jullie daar gewoon wat minder snel?

(sorry Dave, maar dit is je zoveelste trotse "Belgen" opmerking en ik kon me niet inhouden :wink: )
Mother Nature is the true artist, and the chef is merely the technician. MPW

Gebruikersavatar
chef-dave
Berichten: 354
Lid geworden op: 12 sep 2008, 08:49
Locatie: Antwerpen
Contacteer:

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door chef-dave » 10 mar 2009, 08:21

hahaha, geen prob plutter, maar als één van de weinige belgen hier moet ik wel af en toe overdrijven op chauvinisme he :wink:
of het iets zegt over kwaliteit weet ik niet, maar ben er wel van overtuigd dat op die manier je kennis veel uitgebreider is. Een voorbeeldje ik heb 3 jaar organise chemie gehad, wel al die nieuwe wondermiddeltjes als texturas etc... hebben wij mits andere toepassingen uitgebreid bekeken in de school opleiding.agar agar wat jullie nu eigenlijk pas ontdekken is reeds jaren in toepassing (20 jaar geleden tijdens mijn opleiding)
Je krijgt ook veel meer te zien van de andere richtingen zoals banketbakkerij en slagerij; Dus is het beter of niet? Ik schiet zeker niet op jullie opleidingen, jullie stages zijn zelfs veel beter en langer dan de onze, maar de basis opleiding vind ik dan weer veel intenser bij ons.
Greetz
Het gras is steeds groener aan de andere zijde. Helaas is het dan ook meestal kunstgras!
Dave

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Wat moet ik kiezen,, opleiding?>Dion Rozema

Bericht door Leo » 10 mar 2009, 09:53

het is niet dat agar agar en de rest van allebind middelen niet besproken werden op school, maar de toepassingen konden niet goed worden uitgelegd. Simpel. El Bulli, toen die hot werd ging iedereen het namaken. Behalve de "vast geroeste" leeraren.

(weet ook niet of het beter had geweest, om niet eerst de basis technieken te leren en daarna te gaan freaken met poeders..)
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Plaats reactie