Pagina 1 van 1

aardappel drogen in de oven

Geplaatst: 30 nov 2009, 23:11
door mistertipz
Hallo allemaal, wij frituren de aardappel ( rozevall truffel etc) op 140 graden. maar heb gehoord dat je deze ook kan drogen in de oven.
heeft iemand hier ervaring mee en hoe??

denk zelf aan 80 graden en dan ongeveer 1 uur.

Re: aardappel drogen in de oven

Geplaatst: 01 dec 2009, 11:28
door Pinxo
ik heb het wel eens gedaan met truffel aardappeltjes.
Maar echt lekker...?
Als je ze daarna heel even snel frituurt (niet te heet want dan verliezen ze hun paarse kleur) zijn ze wel weer lekker.
Maarja dat werkt alleen maar als je er puree van maakt zodat je ze in een bepaalde vorm kunt drogen, anders worden het immers nog steeds gewoon chipjes.

60 graden ongeveer een uurtje gaf goed resultaat. Was wel heel dun uitgesmeerd.
Met zetmeelrijke aardappelvarianten heb je langer nodig

Re: aardappel drogen in de oven

Geplaatst: 01 dec 2009, 13:08
door jeroenbr
Als je er een puree van maakt, heel dun uitsmeert, en de hele dag laat drogen boven de kachel, dan door een olie bad haalt van +- 80 graden heb je heldere aardappel.

Re: aardappel drogen in de oven

Geplaatst: 10 dec 2009, 21:59
door Tim
Je kunt ook van dat aardappel papier maken, weet niet precies meer hoe dat gaat, ben die receptuur kwijt. misschien heeft iemand die, maar is best een lekkere versnapering.

Re: aardappel drogen in de oven

Geplaatst: 10 dec 2009, 23:26
door jeroenbr
Tim schreef:Je kunt ook van dat aardappel papier maken, weet niet precies meer hoe dat gaat, ben die receptuur kwijt. misschien heeft iemand die, maar is best een lekkere versnapering.
Zie mijn post

Re: aardappel drogen in de oven

Geplaatst: 10 dec 2009, 23:53
door Cees
aardappel papier

100 gram droge aardappel puree (bijv: truffel aardappel)
en 100 gram eiwit.
pezo

drogen op 80 graden.

Re: aardappel drogen in de oven

Geplaatst: 14 dec 2009, 23:38
door Robin
ik heb het een keer gedaan toen ik tijd over had.

ik had de aardappel heel simpel gedroogd in de warmte kast :mrgreen:
en vervolgens nog gefrituurd.. je krijgt dan een heel mooi resultaat kwa kleur (hout achtig)
alleen was het niet meer eetbaar omdat ik zetmeel rijke aardappels had gebruikt, en smaakte het dus gewoon naar zetmeel (niet egt lekker)

misschien iemand een idee om dit tog nog te verbeteren?

Re: aardappel drogen in de oven

Geplaatst: 15 dec 2009, 08:19
door Xavier
Robin schreef:ik heb het een keer gedaan toen ik tijd over had.

ik had de aardappel heel simpel gedroogd in de warmte kast :mrgreen:
en vervolgens nog gefrituurd.. je krijgt dan een heel mooi resultaat kwa kleur (hout achtig)
alleen was het niet meer eetbaar omdat ik zetmeel rijke aardappels had gebruikt, en smaakte het dus gewoon naar zetmeel (niet egt lekker)

misschien iemand een idee om dit tog nog te verbeteren?
waarom drogen als je ze toch erna gaat frituren?

gewoon flinterdunne schijfjes snijden met de mandolin, wassen,
droogdeppen en daarna frituren tot krokante chips,
kruiden met een heel klein beetje zeezout

best bintje of doré gebruiken...

Re: aardappel drogen in de oven

Geplaatst: 18 dec 2009, 12:11
door Robin
Xavier schreef: waarom drogen als je ze toch erna gaat frituren?
experimenteren :).. (ben nog jong)

Re: aardappel drogen in de oven

Geplaatst: 27 jan 2010, 21:18
door Thagiz
aardappelpapier is 100 gram gare aardappel en 100 gram kookvocht met beetje zout dat cutteren en op bakpapier smeren dan boven de kachel laten drogen.

Aardappel drogen wil ook heel goed, op snijmachine heel dun snijden op silpat. Dan 4 minten stomen in de steamer (op silpat) en dan op 90 graden hete lucht ongeveer 45 minuten drogen, heb je heldere chippies