Metilgel

is het de Moleculaire Gastronomie, of is het iets anders? praat hier over de trends; Koken met Roner, thermomix of Pacojet
Plaats reactie
Escouzy
Berichten: 44
Lid geworden op: 17 dec 2007, 12:49
Locatie: Booischot
Contacteer:

Metilgel

Bericht door Escouzy » 12 feb 2008, 16:54

Heeft er iemand enige ervaring met metilgel van Sosa.
Heb het produkt aangekocht en er juist een warm mosselschuim mee gemaakt(Mosselkookvocht en beetje citroensap) en kreeg een mooi stabiel schuim.
Maar er zijn naar het schijnt nog vele andere toepassingen met dit produkt.
Iemand???
Nieuwe kooktecnieken , thermomix en pacojet toepassingen

wwinkel
Berichten: 19
Lid geworden op: 30 nov 2007, 12:05
Locatie: Hapert

Bericht door wwinkel » 20 feb 2008, 21:03

mm schuim van metil heb ik nog niet gezien.

Hoe heb je dat gemaakt??

We hebben het wel gebruikt om er bv vermicelli in een warme soep mee te maken.

fond naar keuze en bv een cepespasta met de metil in een lege tandpastatube.
(verkopen we en kun je zelf vullen en afsluiten).
Dit bij de soep serveren,,
kunnen gasten zelf het garnituur in de soep
knijpen en kijken hoe er vermicelli ontstaat.(wat een feest).

Escouzy
Berichten: 44
Lid geworden op: 17 dec 2007, 12:49
Locatie: Booischot
Contacteer:

Bericht door Escouzy » 20 feb 2008, 23:25

Heb zelf ook al liquide mousse van bosduif gemaakt voor bij consommé van bosduif te voegen met injectiespuit.
Idd. een mooi gadget voor uw gasten voor te schotelen.
Schuim heb ik gemaakt met 12 g per liter vocht en een mooi schuim bekomen.
Nieuwe kooktecnieken , thermomix en pacojet toepassingen

Ilië
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 mar 2007, 19:02
Locatie: Middelkerke

Bericht door Ilië » 30 mar 2008, 13:44

Metilgel kan ook gebruikt worden om gelei te maken ,, het heeft de omgekeerde werking van agar agar.Agar agar stolt wanneer het koud wordt , Metilgel stolt wanneer het warm wordt.Ook gewoon 1g per 100 ml.
Kan je bv. in een vormpje doen je gelei dan folie over en 5 a 7 min in je stoomoven dan krijg je een mooi warme gelei ,, wel direct doorgeven dan want anders als het afkoelt wordt het weer vloeibaar !
<3

bogaertje
Berichten: 11
Lid geworden op: 26 apr 2008, 16:22

Re: Metilgel

Bericht door bogaertje » 27 apr 2008, 00:41

metil kan je onmogenlijk tot schuim maken
tenzij je lecite of sucro gebruikt
en dan nog als je metil vermengd met lecite of sucro gaat heb bijna helemaal niet
met agar daartegen is dit wel mogenlijk
metil geeft een slechte reactie op lecite of sucro geloof mij heb het al bijna allemaal geprobeerd.

MVG bogaertje

Gebruikersavatar
JeroenTrimbos
Berichten: 352
Lid geworden op: 31 mei 2008, 11:34
Locatie: Valkenburg aan de Geul
Contacteer:

Re: Metilgel

Bericht door JeroenTrimbos » 01 jun 2008, 12:38

Met Metil kun je ook een espuma maken (2 gr per liter dacht ik)

Die espuma (bijvoorbeeld van vruchtencoulis) spuit je dan in een soufflebakje, 5 seconden in de magnetron en dan heb je een hele lichte souffle. Klinkt leuk maar is meer een gimmick.
Practice what you preach

Plaats reactie