Pagina 1 van 1

helder maken van koffie

Geplaatst: 04 mar 2010, 09:33
door Jordy
Hoi,

Soepen kun je helder maken met eiwitten, nu wil ik dit zelfde effect bereiken met koffie.

Nu heb ik het met eiwit geprobeerd, maar wat ik verwachtte was inderdaad waar; er zit teveel koolsof in (dacht dat koffie ongeveer uit 100.000 verschillende moleculen zitten gebaseerd op koolstof, niet gek, want het word gebrand natuurlijk)

Nu dacht ik wellicht om dit te destilleren, maar het verschil in kookpunt is te weinig denk ik.. Nu hoorde ik dat het eventueel mogelijk zou zijn met een koolstof filter.

Weet iemand hier iets meer over ?

(Ik doe trouwens koud water infusie met koffie)

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 04 mar 2010, 10:04
door Amazingtruffle
Waarom laat je niet gewoon koffiebonen in zijn geheel trekken in je vloeistof?
Is iets minder omslachtig gok ik...

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 04 mar 2010, 10:34
door Jordy
Amazingtruffle schreef:Waarom laat je niet gewoon koffiebonen in zijn geheel trekken in je vloeistof?
Is iets minder omslachtig gok ik...
Denk dat de tijd van infusie een hoop hoger is.o p zich zou er dan minder koolstof vrijkomen, maar denk ook dat het de smaak meer zou beïnvloeden dan het onttrekken van de kleur...(denk ik)

Of heb ik het mis?

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 04 mar 2010, 12:54
door Pinxo
Even voor mijn begrip: waarom zou je koffie helder willen maken? Als het om de smaak gaat kun je ook een essence gebruiken toch?

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 04 mar 2010, 13:04
door Jordy
Pinxo schreef:Even voor mijn begrip: waarom zou je koffie helder willen maken? Als het om de smaak gaat kun je ook een essence gebruiken toch?
ik wil koffie als hoofd ingredient gebruiken, daarom wil ik liever niet met een essence werken. Mijn idee is de perceptie veranderen,...dus echt verassing geven.

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 04 mar 2010, 16:23
door Kjelt
Jordy schreef:Nu hoorde ik dat het eventueel mogelijk zou zijn met een koolstof filter.
Weet iemand hier iets meer over ?
Je zou een simpele test kunnen doen zoals we bij scheikunde de spiritus helder maakten:

Meng een kleine hoeveelheid (als test) gezette koffie met een eetlepel Norit (heel fijn koolstofpoeder verkrijgbaar bij drogist), goed roeren.
Giet deze langzaam beetje voor beetje in een papieren koffiefilter met houder.
Als de gefilterde vloeistof (bijna) doorzichtig is dan heb je je doel bereikt, want dan zou je eventueel nog een fijnere industriele/chemische papierfilter kunnen gebruiken. Is de gefilterde vloeistof nog steeds vrij bruin/donker dan kan een koolstoffilter je niet helpen.

Mogelijke alternatieven is de koffie te binden aan een alcohol en deze te destilleren maar dan heb je een doorzichtige koffielikeur, ik weet niet of je daar wat aan hebt.

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 04 mar 2010, 16:38
door Jordy
ik denk dat het wel een mooie test is om te gaan doen.

Dankje! :-)

met alcohol zou het eventueel wel kunnen,... maar denk dat ik het liever wat puurder houd. Ik ga vanavond eens een zakje halen! Ik zal mijn bevindingen hier posten.

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 08 mar 2010, 14:52
door Jordy
Ik heb helaas nog niet aan het juiste spul kunnen komen. De Norrit die ik tegen kwam is ontzettend gemixed met andere stoffen...

Wat ik wel heb gevonden is het volgende, welke ik er maar 1 kan proberen:

1. Rotary evaporator (beetje te gek voor thuis :) )
2. Gellificeren, bevriezen, in de koelkast op een theedoek zetten boven een schaal/bak

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 08 mar 2010, 14:59
door Kjelt
Jordy schreef:Ik heb helaas nog niet aan het juiste spul kunnen komen. De Norrit die ik tegen kwam is ontzettend gemixed met andere stoffen...
Oh zoals?
Ik bedoel dus:
http://www.apotheek.nl/Medische_informa ... 4&rId=1178" onclick="window.open(this.href);return false;
Dat is gewoon ook oraal te gebruiken dus niet dat je je klanten vergiftigd ofzo mocht er iets door het filter heenkomen, sterker nog dan bindt het juist gifstoffen :)
Vroeger hadden ze hele grote bussen poeder, nu zie ik dat ze er korrels van hebben gemaakt :( dat is minder. Wellicht toch nog ergens verkrijgbaar, ik zal ook eens rondkijken. Anders voor je test kun je het ook met houtskool proberen (alleen voor de test dan) dan hoef je ook niet verder te zoeken mocht het niet werken.
Overigens wordt koolstofpoeder ook wel als zwarte kleurstof in de bakkerij gebruikt heb ik me laten vertellen, wellicht dat daar nog een kans ligt.

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 08 mar 2010, 16:23
door Jordy
Tof,

Ja inderdaad nu alleen in korrelpoeder, dat is erg jammer want er zitten allemaal bindstoffen bij... gelatine kan op sich ook een oplossing zijn, is alleen wat trager. Met koude koffieinfusie kan je het langer bewaren.. dus op sich zou dat niet zo uit moeten maken.

Ik ga gewoon anders een doosje kopen en zelf verkruimelen, en kijken of dat werk... misschien even wat fijnere koffiefilters kopen (jammer dat er geen gastronomisch labarotium-webshop voor de doe-het-zelver is :) )

Er is geloof ik nog een bakker bij me in de buurt..zou het daar kunnen proberen; maar het zijn helaas niet de meest vriendelijkste lui soms... Afijn... twee methoden die mogelijk zijn binnen budget :-) (of iemand moet een rotary evapor beschikbaar willen stellen ;-))

dankje!

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 09 mar 2010, 00:30
door Cees
ice filtration zou misschien een optie zijn.

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 24 mar 2010, 14:11
door Jordy
heb ice filtration geprobeerd, wel met extract, dus hij is vrij donker gebleven...toevoegen van water werd het stuk lichter... nog niet gewenste resultaat.

Heb met theedoek gedaan maar ik denk dat ik toch wat niet goed heb gedaan... ga het nog eens doen.

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 25 mar 2010, 22:24
door JeroenTrimbos
Er bestaat een pruduct, "de Superbag". Dat is een extreem fijne "zeefzak". Die kun je krijgen bij La Buena Tierra in België.
Anders zul je toch echt moeten destilleren ben ik bang. Heb je al eens met een koffieleverancier gebeld? Misschien vindt diegene het wel leuk om mee te denken.

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 26 mar 2010, 15:27
door Jordy
JeroenTrimbos schreef:Er bestaat een pruduct, "de Superbag". Dat is een extreem fijne "zeefzak". Die kun je krijgen bij La Buena Tierra in België.
Anders zul je toch echt moeten destilleren ben ik bang. Heb je al eens met een koffieleverancier gebeld? Misschien vindt diegene het wel leuk om mee te denken.

Ik heb wel van de superbag gehoord... heeft dit dan niet hetzelfde effect als een theedoek/muslin (geen idee hoe dat in het nederlands heet eigenlijk)
Dat zou ik zeker kunnen doen; helaas zijn de contacten die ik eb gelijk de juristen bij de competitie waar ik dit ga uitvoeren, dus weet niet of ze mee willen doen).

In ieder geval zal het zeker moeten lukken met een hoop scheikunde...alleen waar te beginnen...

Ik ga het sowieso nog een keer proberen, ice filtration moet wel werken volgens een paar bronnen... Ik ga die superbag eens proberen ook te krijgen.. sowieso wel handig

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 12 apr 2010, 09:43
door Jordy
Nog een keer ice filtration geprobeerd.

Een met Agar Agar, de andere met Gelatine. Beide geen success.
Moet wel erbij zeggen dat ik met koffie extract werk.... toch even stiekem ergens Norit halen ... maar wat een troep dat spul nu tegenwoordig... ze gooien er overal allemaal zouten en andere prut doorheen.

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 12 apr 2010, 11:35
door Pluter
Jordy schreef:Ik heb wel van de superbag gehoord... heeft dit dan niet hetzelfde effect als een theedoek/muslin (geen idee hoe dat in het nederlands heet eigenlijk)
In de keuken "passeer-doek", bij baby verzorging "hydrofiel luier" en om je hoofd geknoopt wordt dat door angstige mannen met slecht geverfd haar ook wel "kopvod" genoemd (maar persoonlijk distansieer ik mij daarvan).

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 08 mei 2010, 09:52
door ralph geerts
misschien dit, het werkt met een koolstof filter.

http://www.le-sanctuaire.com/mm5/mercha ... ialtyTools" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 31 mei 2010, 19:56
door jeroenbr
Je kan toch destileren? Krijg je een 100% helder vocht

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 20 jun 2010, 08:58
door Kjelt
Wellicht een Britta filter?
Ik zal de volgende keer als ik mijn Britta filter moet vervangen er eerst eens koffie doorheen gooien, volgens mij heeft een Britta filter ook koolstof erin zitten :wink:

Re: helder maken van koffie

Geplaatst: 22 jul 2013, 22:53
door stijnh
Hallo Jordy,

Ben je in de afgelopen 2 jaar nog verdergekomen met dit probleem?