Tom stelt zich voor

Graag zien wij wie U bent!
Plaats reactie
Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Tom stelt zich voor

Bericht door Tompie » 17 nov 2006, 20:23

Allemaal,

Mijn naam is Tom (32). Ik werk niet in de horeca maar bij een bank. Behoor dus tot de groep "mensen met passie voor koken".

Ik heb een tijdje het forum bekeken en vind het bijzonder nuttig en ook leuk om te zien dat het zo actief is. Ik heb zo het idee behoorlijk bij de tijd te bljven. Complimenten voor de deelnemers, maar ook voor de beheerders.

Qua koken doe ik vanallerlei dingen (zolang tijd + geld + geduld mijn vrouw) toestaat:
+ bijzondere restaurants bezoeken met tweetal vrienden (tot nu toe: Parkheuvel oude stijl, Brouwerskolkje, Okura Tepanyaki, Beyerick, Bokkedoorns). We gaan nu kijken naar restaurants op lager budget, maar wel bijzonder.
+ lees veel "culi-porno": P&D, Cul Sais
+ ben GEEN lid van vaste kookclub, maar ken zo wat mensen die ik in diverse settings enthousiast maak om samen te koken. Wat ik meer wil gaan doen. Hoe meer mensen idolaat van koken, hoe beter.

Heb in het verleden 3 maanden in een strict Kosher keuken gewerkt (USA). Als ik hierover schrijf denk ik dat velen van jullie schrikken. Daarnaast heb ik een keer in een keuken van een goed restaurant een hele dag (10:00-23:00) mee mogen draaien. Was super kicken en wil ik ook vaker doen (om effe wat anders te doen, te leren, mensen te ontmoeten en de passie te ruiken). Ik had de dag erna veel spierpijn!

Ik veel respect voor de mensen in de horeca die met bezieling en passie werken (ongeacht hoeveel uur per dag). Werkt zeer aanstekelijk.

Anyways,

dat moest ik ff kwijt.

Groeten

Tom
Laatst gewijzigd door Tompie op 03 apr 2007, 15:29, 6 keer totaal gewijzigd.

Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Bericht door Webmaster » 18 nov 2006, 06:40

Beste Tom,

Van harte welkom op het forum je hebt een leuke voorstelling gedaan van je zelf een man met passie voor koken :D

heel goed ben heel benieuwd naar je postings hier op het forum.

Terry
Kokforum.nl : de website voor koks

Anne Zantinge
Berichten: 65
Lid geworden op: 28 sep 2006, 13:10
Locatie: Culemborg
Contacteer:

Bericht door Anne Zantinge » 18 nov 2006, 09:14

Hallo Tom,

ben zeer benieuwd naar die ervaring in een kosher keuken..

Anne

Tompie
Berichten: 134
Lid geworden op: 02 okt 2006, 12:24
Locatie: Amersfoort

Bericht door Tompie » 18 nov 2006, 20:05

Geen probleem Anne,

het was 11 jaar geleden ihkv van Camp America 3 maanden in een zomerkamp voor Joodse ouderen uit New York City. Er zaten oa. russische immigranten bij die nog in concentratiekampen hadden gezeten (met tattoo op arm). Dus grote partijen van ongeveer 120 personen. Twee koks en ik als chef-afwasser, groente-snijder, voorraadhaler, etc. De chef was een grote oude zwarte amerikaan (korea-veteraan) uit het zuiden die onverstaanbaar praatte, die continue vloekte en boos was (gooide met spullen e.d.) en waar iedereen bang voor was. De tweede chef was een slijmerige newyorker die als tolk voor de chef naar mij optrad :). We waren er met redelijk wat leeftijdsgenoten (20-22) uit verschillende landen. Groot feest. Heb er mijn huidige vrouw ontmoet.

De keuken was Kosher, dus alle vleesachtige zaken werden strict gescheiden van alle melkachtige zaken. Dus ook potten, pannen, bestek, tafelkleden, voorraaden, vrieskisten, koelkasten, werkbanken, fornuizen, alles! En het mocht elkaar dus ook NIET aanraken.

Dus je mocht niet met een lepel bestemd voor vleesmalen (hoe schoon dan ook) gebruiken om yoghurt te eten (hetgeen ik wel deed in het begin en dus ff-tjes een correctie kreeg).

Ook mag je in een kosher keuken niets eten wat op de grond kruipt. Dus ieder sla-blaadje werd op een grote lichtbak door een Rabbijn geinspecteerd op kruipende dieren. Op een gegeven moment ging de Rabbijn klagen bij de directeur omdat er te veel salade op menu stond. Was natuurlijk wel een giller.

Ook rode spotjes in een ei waren uit den bozen. Dan was het hele ei fout. Dus als ik 200 eieren moest kraken, dan ging dat per 5 in een bakje, inspectie en in de grote pan.

Het menu was niet zo spannend. Veel koken uit potten en blik. Kip was diepgevroren in grote dozen die ik moest ontdooien. Ook veel joods/russisch eten als blintzes (vulling in bladerdeeg uit oven), borscht (koude rode soep). Het moest allemaal goedkoop.

Sabbath was groot feest (vrijdag na zonsondergang tm zaterdag). Vanaf dat moment mochten de joodse mensen nagenoeg niets meer doen en vooral ook geen opdrachten geven, electrische apparten aanzetten, vuur aansteken, bellen, auto-rijden etc. Ook mocht je geen eten meer opwarmen. Dus we zaterdag's warme lunch hadden (tijdens de sabbath), dan werd dat vrijdags voor sabbat aangezet, laagste vuur, pannen op een verhoging. En dan nog zwaar aangebrand geserveerd. Overigens, de niet-joodse mensen mochten wel apparaten bedienen. Dus als iemand zei "Goh, wat is het hier donker", dan betekende dat: lamp aandoen. "Ik vraag me af waarom deze lamp nog aan is? "-> lamp uit.

Er was ook zoiets als Neutraal bestek/bakken. Daar maakte je groente mee klaar die dan uiteindelijk in zowel vlees als melk gebruikt mochten worden.

Een keer waren aardbeien per ongeluk met een vleesmes ontkroont. Er moesten aarbeien komen in een melkmaaltijd zonder alternatief, dus: groot probleem. De Rabbijn had niets gezien, dus wij naar achteren, overgooien naar een melk-schaal, schietgebedje, et voila. Een andere keer had iemand heel veel knoflook klaargemaakt met het verkeerde mes, maar had de rabbijn het gezien -> weggooien want er stond niets meer van het andere met knoflook op menu.

Met de joodse/niet joodse jongere staf gingen we iedere zaterdag het dorp in om lekker McDrek te eten ;) En iedere dag mocht ik de beide koks het dorp inrijden om lekker te lunchen BBQ Pork ribs etc.

Anyway, vele zaken hebben met hygiëne te maken, maar zijn m.i. een beetje outdated. Je zag ook veel bijzondere dingen in andere zaken terug (zoals rabbijnen die op bepaalde moment niet op stoelen [maar wel op melkkratten?] mochten zitten).

Heb er uiteindelijk nog meer een kooktik van gekregen.

Plaats reactie