De kalkoen (Meleagris gallopavo) is een vogel uit de familie van de hoenderachtigen en is familie van bijvoorbeeld de kip. De kalkoen is een gedomesticeerde vogel oorspronkelijk afkomstig uit Yucatán, waar hij door de Maya's gehouden werd. In de 16e eeuw werd de vogel in Europa populair op het menu. Het beest moet destijds via India en Turkije naar NW-Europa zijn ingevoerd, althans de namen kalkoen (Calicut hoen), "dinde" (Frans; poule d'Inde=Indiase kip)) en "turkey" (Engels) wijzen daarop. De Pilgrim Fathers namen kalkoenen mee naar Noord-Amerika. Onnodig want daar bleek een grote, wilde soort voor te komen, namelijk de "wild turkey" of Agriocharis ocellata. Deze soort wordt in de VS traditioneel gegeten op Thanksgiving Day.
Een kalkoen wordt gekenmerkt door zijn naakte rode kop, met lellen aan beide kanten van zijn snavel en het geluid dat hij voortbrengt.
Topic: Kalkoen Culinair Hier
Maar wat gaan we dit jaar doen met die Kalkoen?