Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Alles over ingrediënten
Plaats reactie
Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Bericht door Leo » 18 mei 2008, 11:16

Nieroogkreeft ook wel genoemd.
Scampi = Italiaans
Scampo = meervoud
Afbeelding

Een langoustine is roze, of oranje van kleur en heeft donkere vlekken op zijn scharen en zijn buik. De eitjes variëren van bleek tot bijna olijfgroen, zwart. Bij gekookte dieren zijn de eitjes fel oranje tot felrood.
Het schild heeft soms een viltig uiterlijk meestal is het echter glad en bevat het enkele overlangse rijen fijne stekeltjes.

Zijn bek is scherp en lang en bevat aan beide zijden 3 à 4 tanden, de onderkant bevat normaal slechts 1 of 2 tanden. De scharen van een langoustine zijn verschillend van bouw.

Een langoustine leeft op zuivere slibbodems kan tot op een diepte van 800m leven. De meesten leven echter tusen 50 en 300 m in een ondergronds gangensysteem. In de tijd tussen het afzetten van de eieren en het uitkomen van de larven verbergen de vrouwelijke dieren zich in deze gangen, waardoor ze aan bevissing ontsnappen.

Aanvoer: Het gehele jaar door; vers (zelden levend), gekoeld of diepgevroren.
In sommige gevallen worden alleen de staarten aangevoerd.

Echte liefhebbers prefereren hele dieren vanwege de 'corail'.

Lengte: max. 25 cm; de gemiddelde lengte verschilt van visgrond tot visgrond

bron; schmidtzeevis
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Bericht door Leo » 18 mei 2008, 11:21

De Noorse kreeft wordt ook vaak aangeduid als langoustine en soms verkeerd als scampi of gamba's.

De naam langoustine moet niet verward worden met de langoest of hoornkreeft.

Noorse kreeft is commercieel gezien de belangrijkste kreeftsoort in Groot-Brittannië. De bestanden in het noordelijk deel van de Noordzee zijn binnen veilige biologische grenzen.

Bij aankoop moeten ze pikzwarte ogen en een glimmend pantser hebben, anders is de kreeft al aan bederf onderhevig. De meeste worden gepocheerd gegeten, maar ze kunnen ook verwerkt worden in andere gerechten, zoals Spaanse paella.

bron: wikipedia.org
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Bericht door Leo » 10 feb 2009, 16:18

Afbeelding
Onderkant van een langoustine
Afbeelding
Een gepelde langoustine staart
Afbeelding
Af en toe krijg je ook wel eens een langoustine met eitje. Zonde.

Langoustines Rendement
Uit de maat 11/15 (€14.50 per kilo)
1 stuk =82 gram vuil
1 stuk =19 gram schoon
1 stuk kost €1,19
23,2 % blijft er van over.
Bij grote exemplaren kun je de klauwen ook nog gebruiken.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Bericht door Cees Timmerman » 10 feb 2009, 21:25

Bij het eten van rauwe langoustines roept orgastische gevoelens op, misschien wel het lekkerste voedsel wat er is. Gebakken ook niet te versmaden, maar rauw, die heerlijke structuur en zoete smaak, ik wordt lyrisch.

elamphen
Berichten: 32
Lid geworden op: 25 nov 2008, 00:16
Locatie: Veenendaal
Contacteer:

Re: Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Bericht door elamphen » 11 feb 2009, 00:29

Ik niet krijg alleen al uitslag van het pellen van die dingen :?
het wordt vanzelf 12 uur

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Bericht door Maurits » 11 feb 2009, 09:12

Gebruiken jullie Nlse langoustines?
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
Cees Timmerman
Berichten: 933
Lid geworden op: 29 okt 2007, 18:29
Locatie: Dordrecht
Contacteer:

Re: Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Bericht door Cees Timmerman » 12 feb 2009, 06:33

Nee, Schotse. Zijn er eigenlijk wel Nl langoustines?

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Bericht door Maurits » 12 feb 2009, 08:41

Jazeker, er was eens een aflevering van Klootwijk over. Ze worden gevangen in de Noordzee en verhandeld in Den Oever (noord-Noord-Holland). Ik wilde ze laatst gaan kopen op de ZeeVerse Vismarkt in Wieringen, maar ze worden momenteel niet verkocht.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Bericht door Pinxo » 13 feb 2009, 10:18

Als je Nederlandse Langoustines wilt kopen moet je naar Spanje want daar gaan onze heerlijke langoustines naar toe.
Degene die je in Nederland koopt komen dan weer uit Schotland.
Zo werkt onze voedingsindustrie, geen wonder dat aarde naar de haaien gaat :?

Daar in de Waddenzee worden echt de meest lekkere producten gevangen maar het gaat allemaal naar Japan, Spanje noem maar op echt doodzonde vind ik dat!!

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Bericht door Maurits » 13 feb 2009, 10:59

Hier kan je toch echt langoustines uit Nederland kopen: http://www.versevis.nl/
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Gebruikersavatar
Pinxo
Berichten: 435
Lid geworden op: 27 jan 2008, 11:58
Locatie: noord-Brabant

Re: Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Bericht door Pinxo » 13 feb 2009, 11:49

Gelukkig :D
(het ging mij meer om het principe dat de bulk van ons heerlijke zeespul naar het buitenland gaat, Nederlanders eten liever boerenkool denk ik...)

Gebruikersavatar
Maurits
Berichten: 1376
Lid geworden op: 11 apr 2007, 09:52
Locatie: Heemskerk

Re: Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Bericht door Maurits » 13 feb 2009, 12:56

Ja dat klopt wel, de eerste keer dat ik scheermesschelpen at was in Spanje....en de schelpen kwamen uit NL. In de gewone viswinkel in NL zie je ze niet.
When there's smoke, there's flavor (Colgin)

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Bericht door Leo » 15 mei 2009, 11:42

Gister weer mooie langoustine gekregen!
Afbeelding
50 KG totaal
zaten er 195 in. Komt neer op een gemiddelde van 256 gram per stuk.
Best flinke jongens zeg maar!
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

dalanaustet
Berichten: 103
Lid geworden op: 01 okt 2007, 20:51
Locatie: utsira - noorwegen
Contacteer:

Re: Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Bericht door dalanaustet » 20 mei 2009, 20:51

noorse naam voor noorse langoustine = sjøkreps

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Bericht door Leo » 16 jun 2009, 22:54

"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Leo
Forum Chef
Berichten: 4321
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:42
Locatie: Gorinchem
Contacteer:

Re: Langoustine / Nephrops norvegicus / Noorse kreeft

Bericht door Leo » 13 aug 2009, 15:20

De prijsvraag "Hoeveel weegt deze langoustine?" is afgelopen.

Bekijk de uitslag op prijsvraag uitslag

Deze actie is zeer goed bevallen! Over nieuwe prijsvragen houden we jullieop de hoogte.
"ein Gericht kann immer nur so gut sein, wie es seine Grundprodukte sind" R.Speth
www.koksforum.nl

Plaats reactie