Nederlandse koks verdienen ver onder de maat

Vind hier alle informatie met betrekking tot HACCP, CAO, wetgeving e.d.
Plaats reactie
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Nederlandse koks verdienen ver onder de maat

Bericht door Webmaster » 23 aug 2007, 06:59

Regelmatig vertrekken goede Nederlandse koks naar het buitenland, en niet zonder reden. Cijfers wijzen uit dat keukenpersoneel in ons land zeer matig verdient in vergelijking met het buitenland. Met duizenden vacatures in keukens in ons land, zullen restaurateurs én koks zich achter de oren moeten krabben. Moeten de lonen in Nederland omhoog, of moeten we personeel uit Bulgarije, Polen of Letland gaan halen?

In Nederland wordt goed keukenpersoneel slecht betaald. Een kok in Lissabon, hoofdstad van tot voor kort Europa's armste land, verdient bijna net zoveel als een collega hier, en ook lonen in Istanbul liggen maar vlak onder de Amsterdamse. In Dublin krijgt een kok zelfs ruim zevenduizend euro meer per jaar dan hier.

Keerzijde van de medaille: in Oost-Europa zijn de lonen weer zo laag dat koks daar een moord zouden doen voor een Nederlands salaris.

Twee keer zo veel
Gemeten naar koks in andere wereldsteden, verdienen ze in Amsterdam maar matig, wijst het jaarlijks onderzoek uit 2006 van de Amerikaanse financiële instelling UBS uit. Ook in veel Europese landen vangt men tot bijna twee keer zo veel als bij ons voor het koken van een potje in een restaurant.

UBS hanteert als standaard een commis chef of chef de partie in een goed restaurant, verantwoordelijk voor 2 of 3 mensen, met 10 jaar ervaring, een opleiding en een leeftijd van rond de 30.

Bekaaid
Koks in de Amerikaanse stad Los Angeles verdienen het meest (ruim 35.000 euro netto per jaar), wijst de lijst uit, waarop de hoofdsteden van alle Europese landen en tientallen andere wereldsteden staan. Keukenpersoneel in de Bulgaarse hoofdstad Sofia komt er het meest bekaaid vanaf (2300 euro netto per jaar), en moet het zelfs afleggen tegen steden als Nairobi in Kenia (6000) en Lima in Peru (3600).

Als de cijfers worden teruggebracht naar een brave 40-urige werkweek, verdienen koks in het Canadese Toronto het meest (bijna 30.000), op de voet gevolgd door Los Angeles.

Belasting
Opvallend is vooral de soms grote verschillen tussen bruto en netto-inkomen. Zo hoeft een chef in Dubai niets af te dragen van de ruim 39 duizend euro die hij jaarlijks opstrijkt, terwijl men in Kopenhagen bijna de helft van zijn 57 duizend euro moet inleveren bij de belasting.

Ook werktijden verschillen enorm. Moet een chef in het Indiase Mumbai 52 uur per week aan de kachel staan, in Auckland, Nieuw Zeeland mag men na 30 uur al naar huis.

http://www.ubs.com/

Download de volledige lijst
http://www.koksforum.nl/forumplaatjes/werktijden.pdf

Bron:http://www.missethoreca.nl/
Kokforum.nl : de website voor koks

sjaak
Berichten: 584
Lid geworden op: 09 mar 2006, 11:44
Locatie: Noordwijk

Bericht door sjaak » 23 aug 2007, 08:27

zegt helemaal niks zo'n lijstje dit heeft pas zin als er ook bij vermeld wordt wat de maandelijkse lasten zijn in het gebied aan kost en inwoning.
verder kan ik vertellen dat het salaris in sydney in '97 al rond de au$ 16.- lag = € 9.50 en ik kan me niet voorstellen dat de salarissen daar omlaag zijn gegaan want ze hebben daar echt een gebrek aan (goed) keuken personeel.

Gebruikersavatar
Niels
Forum Chef
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 aug 2004, 12:08
Locatie: Oostvoorne
Contacteer:

Bericht door Niels » 23 aug 2007, 23:15

Dit artikel wordt groots aangekondigd door Zibb.nl (missethoreca) maar stelt eigenlijk weinig voor.

Plaats reactie