Horecabond: instroom gekwalificeerd personeel vereist!

Vind hier alle informatie met betrekking tot HACCP, CAO, wetgeving e.d.
Webmaster
Berichten: 2664
Lid geworden op: 20 aug 2004, 11:37
Locatie: WWW
Contacteer:

Horecabond: instroom gekwalificeerd personeel vereist!

Bericht door Webmaster » 08 jan 2007, 10:53

FNV Horecabond: instroom gekwalificeerd personeel vereist!
80% horecapersoneel ongeschoold. De FNV Horecabond vindt dat al het personeel in de horecasector een vakopleiding of training moeten volgen om zo de kwaliteit en het imago van de sector te verbeteren.
Op dit moment heeft slechts 20 procent van het horecapersoneel een beroepsopleiding gevolgd. Deze oproep tot professionalisering van de horeca doet de FNV Horecabond op de eerste dag van de horecavakbeurs Horecava 2007.

Grote uitstroom ervaring
Werken in de horeca is voor velen vaak minder aantrekkelijk dan het lijkt. Men stroomt op jonge leeftijd, vaak onvoldoende voorbereid, de sector in (45% van het personeel is jonger dan 23 jaar), maar een handjevol wil oud worden in de horeca: slechts 20% van de werknemers is ouder dan 40 jaar. Dit komt volgens de FNV Horecabond doordat werken in de horeca anders is dan verwacht: het romantische beeld dat men heeft van werken in de horeca steekt soms schril af tegen het harde werken en de onregelmatige lange werktijden die zorgen voor weinig privé-leven. Een ander probleem is dat werknemers geen of onvoldoende opleiding volgen in de horeca waardoor het carrièreperspectief gering is en ze de sector al vroegtijdig de rug toe keren. Het gebrek aan goed opgeleid en vakbekwaam personeel wordt vaak opgevangen door ongeschoold en goedkoop personeel, iets wat de kwaliteit niet ten goede komt.

De sector moet aantrekkelijker worden voor nieuwe werknemers.
De horeca heeft behoefte aan meer goed opgeleide vakmensen, de beroepsopleidingen moetenbeter en meer werknemers moeten een opleiding gaan volgen. Om deze doelstelling te halen zullen werkgevers en werknemersorganisaties op korte termijn plannen presenteren die
moeten leiden tot een verbetering van het beroepsonderwijs in de horeca.
Gezamenlijk moet de sector weer interessant gemaakt worden.
Dit kan door het geven van goede voorlichting, meer afgestemde praktijkopleidingen en goede begeleiding aan nieuwkomers en het bieden van carrieremogelijkheden en goede arbeidsvoorwaarden zoals een
normale achturige werkdag. Werknemers moeten van hun kant bereid zijn ofwel voorafgaand ofwel tijdens het werken in de horeca een vakopleiding of training te volgen. Dit geldt dus ook voor de tijdelijke krachten die 45% van het personeelsbestand beslaan.

Horeca in de lift
In 2006 ging het goed met de horeca. De consument bracht vaker een bezoekje aan de horeca wat resulteerde in een omzetgroei van zo'n 5 procent, met name in het hotel- en restaurantwezen. Verwacht wordt dat deze stijging de komende jaren zal doorzetten waarbij de consument steeds meer verwacht voor hetzelfde geld. In hun keus voor een
horecagelegenheid zullen zij vakmanschap van het personeel steeds vaker laten meewegen.

Deze oproep tot professionalisering van de horeca doet de voorzitter van de FNV Horecabond, Ben Francooy, op maandag 8 januari 2007 tijdens de presentatie van het FNV Horecabond-boekje 'Plezier Hier! over vakmanschap in de horeca' in het Hilton Hotel in Amsterdam. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frederique Hermie, persvoorlichter voor de FNV Horecabond, 06-51694544

Bron: http://www.perssupport.nl
Kokforum.nl : de website voor koks

Plaats reactie