Eiwitten

Eiwitten zijn van belang voor de opbouw en het in stand houden van het lichaam. Daarnaast leveren ze energie: per gram 4 kcal (17 kJ). Eiwitten leveren ook aminozuren. Dat zijn de bouwstenen die nodig zijn voor de opbouw van de cellen, de spieren en organen, het zenuwstelsel, de botten en het bloed. Vooral in de groei wordt veel weefsel opgebouwd. Maar ook een volwassene heeft eiwitten nodig: er is steeds afbraak en slijtage, waardoor vervanging en opbouw van weefsel nodig is. Bij verwondingen of verbranding is eiwit belangrijk om de beschadigde weefsels weer op te bouwen.

Behoefte
De hoeveelheid eiwit die nodig is hangt af van het lichaamsgewicht. Per kilogram lichaamsgewicht is dat voor jongeren 0,9 gram en voor volwassenen 0,8 gram per kg lichaamsgewicht per dag. Jongeren hebben om te groeien namelijk wat meer nodig. In een gezonde voeding komt het erop neer dat eiwitten tien tot vijftien procent leveren van de benodigde energie. Als meer eiwit wordt opgenomen dan nodig is voor de opbouw van weefsel, dan wordt het teveel omgezet in energie. Overtollige energie wordt opgeslagen in lichaamsvet. Voedingseiwitten verhogen het energieverbruik met circa een kwart van de als eiwit ingenomen energie. Daarom zijn eiwitten de minst efficiënte leveranciers van energie.

Bronnen
Eiwit komt uit plantaardig en dierlijk voedsel. Plantaardig eiwit wordt vooral geleverd door brood, granen en peulvruchten zoals bruine of witte bonen. Dierlijk eiwit komt voor in vlees, vis, kip, melk, kaas en eieren. Eiwitten worden bij de vertering in de maag en de darmen afgebroken tot hun bouwstenen: aminozuren. Uit deze aminozuren bouwt het lichaam zelf lichaamseiwitten op.

Tekort
Een tekort aan eiwit in de voeding leidt tot een gebrek aan kracht (fitheid) en verminderde weerstand tegen infectieziekten. Een groot tekort, zoals in ontwikkelingslanden soms voorkomt, heeft slechte groei en slechte spierontwikkeling tot gevolg. In Nederland is eerder sprake van een overmaat aan eiwit. Dit teveel wordt door het lichaam als energiebron gebruikt.

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

 

Meer voedingsstoffen
Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Nice to Meat
meat is art

Santa Maria
inspired by street food

Speciaalsauzen van Remia
natuurlijk de lekkerste

Rungis
enthousiast over groenten

Debic
room voor dé professional

Passie4Hospitality
onze passie is uw kracht

Like!Mayo voor iedereen
plantaardig & allergeenvrij

BIOdisposables.shop
duurzame dUsposables

Gastvrij Rotterdam
20 t/m 22 september 2021

Sauzen van C´est Ça
plantaardig & allergeenvrij

Spectank
de schoonmaak oplossing

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca