Experiment zelf zeep maken

Als je vuile handen hebt was je je handen met een stukje zeep. Op deze manier lost het vuil beter op in water en worden je handen makkelijker schoon. Bij het bereiden van zeep komt meer kijken dan je denkt. Hieronder een recept om zelf zeep te maken. Lees voordat je begint de veiligheidsmaatregelen goed door.

Veiligheidsmaatregelen:
- Bind losse haren vast.
- Doe een labjas aan of doe een schort voor.
- Draag handschoenen en een veiligheidsbril.
- Doe rustig aan.
- Pas op met de gootsteenontstopper. Dit is vrij aggressief en reageert met alluminium.
- Gebruik dus geen alluminium pan, vormpje of wasbak.

Materialen Stoffen
een grote pan 440 gram dierlijk vet, bijvoorbeeld reuzel
 een glazen kom met 0,4 liter water 150 gram plantaardig vet, bijvoorbeeld frituurvet
een afwasteil 75 gram gootsteenontstopper
een houten lepel kleur- en geurstof
een soeplepel verschillende (zand)vormpjes
huishoudfolie  
een theedoek  
een thermometer (tot 100 °C)  
een weegschaal  
een maatbeker  
een fornuis  

Dit moet je doen:

  1. Zet de afwasteil in de gootsteen en vul deze met kokend water.
     
  2. Doe het vet in de pan, verhit het tot 80 °C.
     
  3. Haal de pan van het vuur en zet deze in de teil met kokend water.
     
  4. Los de gootsteenontstopper op in 0,4 liter koud water. Pas op, de oplossing wordt vanzelf heet!
     
  5. Giet de oplossing langzaam en heel voorzichtig bij het vet, ondertussen continu roerend.
     
  6. Voeg nu eventueel geur- en kleurstof toe.
     
  7. Blijf roeren totdat het mengsel crèmig en dikker begint te worden.
     
  8. Bekleed de vormpjes met huishoudfolie en maak de folie een beetje nat.
     
  9. Schep de vloeibare zeep met behulp van een soeplepel uit de pan in de vorm.
     
  10. Dek de vormpjes af met een theedoek en zet deze op de verwarming (deze moet dan wel aanstaan!). Na ca. 12 uur kun je de zeepjes voorzichtig uit de vorm halen.
     
  11. Ze moeten nu nog wel een tijd verder drogen. Ook is de pH waarschijnlijk nog te hoog. Dit kan worden nagemeten met een pH-papiertje. Pas als de pH onder de 8 is, mag je je zeepje gebruiken!

Ontvang jij de gratis Kokswereld nieuwsbrief al? Schrijf je snel in!

Naam

E-mail

Meer experimenten

Zetmeel in aardappel

Lage temperatuur garen

Koolstofdioxide en koken

Stoffen aantonen

Zelf maken van ...

Gastronomie
Tools
Restaurantgidsen
Kokswereld partners

Schmidt Zeevis Rotterdam
alleen de beste vis

Patisserie Unique
patisserie, brood en ijs

OFYR
the art of outdoor cooking

Unilever Food Solutions
opsmaak magazine

Nice to Meat
meat is art

Nestlé Professional
making more possible

Hanos Horeca Groothandel
wereld in vers &(non-)food

Rungis BV
enthousiast over groenten

Cookinglife
servies winkel

Werken in de horeca
top vacatures in de horeca